olek19921 Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 Witam. Planuje zakupić oponki na zimę nie wiem tylko jakie. Patrzyłem na Continental Diesel 26"x2,5 nie wiem tylko jaka jest rzeczywista szerokość opon (najszerszy punkt bieżnika). Continental DIESEL - Link Czy do tych oponek dobre będą obręcze Sunrims MTX 39 (tylko do hamulców tarczowych) lub Mavic EX 721 (przystosowane także pod V-brake). Jeśli nie te to jakie polecacie nie muszą to być typowe zimówki z kolcami bo jest to dla mnie mało praktyczne. Max. szerokość opony jaka się mieści w ramie to ok. 63mm.
adas651 Napisano 4 Maja 2011 Napisano 4 Maja 2011 szerokie opony na śnieg wcale nie sa tak wspaniałe jak by sie wydawało mi najlepiej sie jedziło na kenda kot na przodzie i vee-rubber crazy mud na tyle
tobo Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 Szerokie opony do jazdy po śniegu to bardzo dobry pomysł. Opona powinna mieć wysoki i rzadki bieżnik. W przeciwieństwie do warunków błotnych w sezonie opony wąskie dają gorszą trakcję niż szersze w głębszym śniegu. Z bardzo starego testu opon w polskiej prasie pamiętam, że polecaną na śnieg oponą była panaracer fire 2,3, oczywiście poza oblodzeniem, gdzie jedyne są kolce. Z mojego osobistego porównania dwóch opon, jedna 2,1 druga 1,9 nokiana, zimowe, wynikało że opona szersza była o wiele lepszym pomysłem z przodu niż z tyłu. Najpierw miałem je założone odwrotnie i trakcja była o wiele gorsza.
olek19921 Napisano 5 Maja 2011 Autor Napisano 5 Maja 2011 Ale czy oponki Continental Diesel będą odpowiednie no i przede wszystkim czy wejdą w ramę 63mm. Tobo wyjaśnij mi jeszcze jedna rzecz, dlaczego opona szeroka na tył to zły pomysł. Według mnie im szersza tym mniej się będzie zapadać w śniegu, a co za tym idzie łatwiej się będzie jechało. P.S. Ja na lato mam Schwalbe Terra Cruiser 2.0 bo węższe słabo się trzymają na zakrętach szczególnie w miejscach gdzie jest trochę piachu na drodze. Na zimę są jak dla mnie za wąskie, miałem w nich spuszczone powietrze do 3,0bar, żeby szerzej stały na śniegu ale to jest lipa pomijając bieżnik, który się nie nadaje. Ponawiam pytanie: Ma ktoś może zmierzyć jaka jest rzeczywista szerokość Continental Diesel( oraz info na jakiej szerokiej obręczy jest założona)
befreee Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 3 bar to ja nawet latem nie pompuję, w teren 2,8 to max, na zimę polecam tak około 2,2 -2,5 wtedy poczujesz różnicę. Opona o którą pytasz ma rzadko rozstawione klocki, więc powinna być ok. o samą szerokość zapytaj może dystrybutora?
Jogurcik Napisano 5 Maja 2011 Napisano 5 Maja 2011 ....I napisz co odpowiedział, bo sam chciałem kupić Diesla, ale niewiem czy wejdzie Ja ostatnią zimę przejeździłem na Conti Vertical z przodu i Mountain King 2.4 z tyłu, i było nawet znośnie, ciśnienie około 2,5...
tobo Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Nie wiem po co w oponach zimowych do jazdy w zimie po śniegu ciśnienie 2,5 atmosfery, powiedziałbym że połowa z tego będzie bardzo ok.
olek19921 Napisano 6 Maja 2011 Autor Napisano 6 Maja 2011 Dla zainteresowanych oto odpowiedź jaka otrzymałem od dystrybutora z Niemiec. Pytanie dotyczyło max. szerokości opon Continental DIESEL. "the diesel 26x2.5 is at 4 bars on a 25-559 rim maximum 65mm wide."
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.