Skocz do zawartości

[Opony na zimę] jakie są najlepsze

olek19921

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Planuje zakupić oponki na zimę nie wiem tylko jakie. Patrzyłem na Continental Diesel 26"x2,5 nie wiem tylko jaka jest rzeczywista szerokość opon (najszerszy punkt bieżnika).

Continental DIESEL - Link

Czy do tych oponek dobre będą obręcze Sunrims MTX 39 (tylko do hamulców tarczowych) lub Mavic EX 721 (przystosowane także pod V-brake).

Jeśli nie te to jakie polecacie nie muszą to być typowe zimówki z kolcami bo jest to dla mnie mało praktyczne. Max. szerokość opony jaka się mieści w ramie to ok. 63mm.

Napisano

szerokie opony na śnieg wcale nie sa tak wspaniałe jak by sie wydawało

mi najlepiej sie jedziło na kenda kot na przodzie i vee-rubber crazy mud na tyle

Napisano

Szerokie opony do jazdy po śniegu to bardzo dobry pomysł. Opona powinna mieć wysoki i rzadki bieżnik. W przeciwieństwie do warunków błotnych w sezonie opony wąskie dają gorszą trakcję niż szersze w głębszym śniegu. Z bardzo starego testu opon w polskiej prasie pamiętam, że polecaną na śnieg oponą była panaracer fire 2,3, oczywiście poza oblodzeniem, gdzie jedyne są kolce.

Z mojego osobistego porównania dwóch opon, jedna 2,1 druga 1,9 nokiana, zimowe, wynikało że opona szersza była o wiele lepszym pomysłem z przodu niż z tyłu. Najpierw miałem je założone odwrotnie i trakcja była o wiele gorsza.

Napisano

Ale czy oponki Continental Diesel będą odpowiednie no i przede wszystkim czy wejdą w ramę 63mm. Tobo wyjaśnij mi jeszcze jedna rzecz, dlaczego opona szeroka na tył to zły pomysł. Według mnie im szersza tym mniej się będzie zapadać w śniegu, a co za tym idzie łatwiej się będzie jechało.

P.S. Ja na lato mam Schwalbe Terra Cruiser 2.0 bo węższe słabo się trzymają na zakrętach szczególnie w miejscach gdzie jest trochę piachu na drodze. Na zimę są jak dla mnie za wąskie, miałem w nich spuszczone powietrze do 3,0bar, żeby szerzej stały na śniegu ale to jest lipa pomijając bieżnik, który się nie nadaje.

Ponawiam pytanie: Ma ktoś może zmierzyć jaka jest rzeczywista szerokość Continental Diesel( oraz info na jakiej szerokiej obręczy jest założona)

Napisano

3 bar to ja nawet latem nie pompuję, w teren 2,8 to max, na zimę polecam tak około 2,2 -2,5 wtedy poczujesz różnicę.

Opona o którą pytasz ma rzadko rozstawione klocki, więc powinna być ok. o samą szerokość zapytaj może dystrybutora?

Napisano

....I napisz co odpowiedział, bo sam chciałem kupić Diesla, ale niewiem czy wejdzie ;)

Ja ostatnią zimę przejeździłem na Conti Vertical z przodu i Mountain King 2.4 z tyłu, i było nawet znośnie, ciśnienie około 2,5...

Napisano

Nie wiem po co w oponach zimowych do jazdy w zimie po śniegu ciśnienie 2,5 atmosfery, powiedziałbym że połowa z tego będzie bardzo ok.

Napisano

Dla zainteresowanych oto odpowiedź jaka otrzymałem od dystrybutora z Niemiec. Pytanie dotyczyło max. szerokości opon Continental DIESEL.

"the diesel 26x2.5 is at 4 bars on a 25-559 rim maximum 65mm wide."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...