Skocz do zawartości

[pedały] Time ATAC Alium / ROC ATAC / ROC ATAC S

cvb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

podobno są jakieś Time'y ze słabszą sprężyną, czy to prawda? Nie udało mi się nigdzie znaleźć potwierdzenia tej informacji...

Jakie są właściwie różnice między Roc i Roc S? Ze strony Time wychodzi, że jedynie stal chromowana w "S" zamiast zwykłej - czy warto za to dopłacać 70 zł?

Dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Coś takiego by mi pasowało, tylko kolorki do niczego i generalnie to jest to samo co model XS - podobno są mniej trwałe niż Alium/ROC...

Roc to chyba coś takiego jak Alium, tzn jedna sprężyna...

W.g. http://forums.mtbr.com/showthread.php?p=6912159, który z kolei powołuje się na bikeradar i nashbar, w ROC potrzeba mniej siły do wypięcia

Napisano

właściwie nie potrzeba żadnej siły do wypięcia, skręcasz nogę i wypięta, blokami możesz sobie regulować luz nogi - i wszystko :)

Czego się boisz, do wypięcia nogi nie potrzeba siły tylko techniki, wcześniej lub później (zależy od Twoich predyspozycji) noga będzie wypinała się sama automatycznie, nawet nie zdążysz o tym pomyśleć :)

Napisano

Nie wiem jak ty, ale ja mam od kilku kkm Aliumy i wypinanie się (znaczy z pedałów) nie jest zupełnie bezproblemowe.

Albo to kwestia wrażeń subiektywnych, albo zależy od czegoś innego (buty) albo nie masz Aliumów :)

Napisano

dokładnie, wypięcie w TIMEach jest troche "inne". po kilku latach w SPD pierwszą glebe zaliczyłem na pierwszej przejażdżce w Aliumach.

jeśli Cvb masz problem z wypinaniem może masz ustawiony większy kąt wypięcia?? bo może on być mniejszy lub większy a zależy to od przykręcenia bloków. można je zmieniać prawy-lewy :thumbsup:

Napisano

Mam Roc-i i chyba różnica między zwykłymi a S to była regulacja naprężenia spręzyny... a może to były xs... Miałem wcześniej SPD i rzeczywiście siła potrzebna do wpięcia/wypięcia jest taka, jakbyś mocniej dokręcił śrubę w SPD. Natomiast jest tak dobrana, że po początkowym przyzwyczajeniu zero problemów i co najważniejsze pewne trzymanie stopy. Polecam te pedały, bardzo wytrzymałe i dają luz dla kolana... no, zaraz pora na 2 ostatnie z 12 dziennie tabletek na rzepki w kolanach :P

Dobrze myślałem:

http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul/3006/ROC.ATAC.S.-.nowe.gorskie.TIMEy/

Jest regulacja. Natomiast ja mam wersję bez i jest mi z tym OK. :)

Napisano

to przy mniejszym łatwiej się wypiąć. ale poczekaj aż się bloki zużyją wtedy będzie lżej :thumbsup:

lub ubijaki. działają podobnie ale troche zbyt delikatnie stąd mój powrót do TIMEa :)

Napisano
cvb

Albo to kwestia wrażeń subiektywnych, albo zależy od czegoś innego (buty) albo nie masz Aliumów

Mam akurat ATAC XS + bloki ustawione na duży luz + buty Time TXT, i nie mam żadnych problemów .

Napisano

Nie wiem jak ty, ale ja mam od kilku kkm Aliumy i wypinanie się (znaczy z pedałów) nie jest zupełnie bezproblemowe.

Co masz na myśli?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...