lemo5 Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Witam! Planuje zakup roweru cross'owego do 2000zł.Będę jeździł głównie do asfalcie( po polskich drogach ).Od czasu do czasu po leśnych ścieżkach.Nie mogę się zdecydowć, który rower kupić. Gary Fisher Kaitai 2011 czy Unibike Viper 2011 ewentualnie kellys saphix.Roweru raczej nie planuje rozbudowywać. Zależy mi na dobrej ramie.
Pitof Napisano 1 Maja 2011 Napisano 1 Maja 2011 Witam, ramy obydwu tych rowerów są wykonane z tego samego stopu. Rama Unibike'a jest hydroformowana, a Garego chyba nie. Jak dla mnie to rama GF niczym nie góruje. Jednak co ważniejsze GF ma wyjątkowo długą górną rurę ramy i związany z tym bardzo duży rozstaw kół. To się dobrze sprawdza przy jeździe na wprost, bo rower jest bardzo stabilny, ale gorzej będzie z jego zwrotnością. Pozycja na nim będzie mocno pochylona. Kaitai to rower do którego naprawdę trzeba się przymierzyć przed zakupem. Dla jednych taka geometria może być super, ale dla innych już zdecydowanie nie. Kaitai ma osprzęt gorszy o klasę od Viper'a. Unibike znów jest troche ciężki. Skoro chcesz jeździć głównie po asfalcie to w przypadku Viper'a pokusiłbym się o wymianę opon na lżejsze.
lemo5 Napisano 1 Maja 2011 Autor Napisano 1 Maja 2011 Witam, ramy obydwu tych rowerów są wykonane z tego samego stopu. Rama Unibike'a jest hydroformowana, a Garego chyba nie. Jak dla mnie to rama GF niczym nie góruje. Jednak co ważniejsze GF ma wyjątkowo długą górną rurę ramy i związany z tym bardzo duży rozstaw kół. To się dobrze sprawdza przy jeździe na wprost, bo rower jest bardzo stabilny, ale gorzej będzie z jego zwrotnością. Pozycja na nim będzie mocno pochylona. Kaitai to rower do którego naprawdę trzeba się przymierzyć przed zakupem. Dla jednych taka geometria może być super, ale dla innych już zdecydowanie nie. Kaitai ma osprzęt gorszy o klasę od Viper'a. Unibike znów jest troche ciężki. Skoro chcesz jeździć głównie po asfalcie to w przypadku Viper'a pokusiłbym się o wymianę opon na lżejsze. Jakie lżejsze opony proponujesz? Czy lepiej dołożyć trochę pieniędzy i kupić Unibike Zethos
Pitof Napisano 2 Maja 2011 Napisano 2 Maja 2011 dwie naprawdę świetne propozycje to: 1. zwijana Schwalbe Marathon Racer - doskonała opona na drogę 2. zwijana Schwalbe Racing Ralph - to w przypadku gdybyś wolał bardziej terenową oponę. Obydwie opony pokazałem Ci w szerokości 35 mm, ale Marathon Racer występuje też w szerszych rozmiarach. Obydwie nie są tanie, ale za to lekkie, szybkie i warte swojej ceny. Zethos ma lżejszy amortyzator i lepszy osprzęt, w którym przechodzisz już na napęd 29 biegowy. Jednak obydwa te rowery mają te same ciężkie elementy w postaci amortyzowanej sztycy, regulowanego mostka oraz dość ciężkich i stosunkowo szerokich, jak na crossa, opon.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.