Skocz do zawartości

[Rower] mtb czy cross

Miszko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co wybrać ? lubie szybką i lekką jazdę po asfalcie ale po lesie też fajnie poszaleć ;) macie może jakieś propozycje co kupić żeby osiągnąć dobry kompromis

Napisano

Co wybrać ? lubie szybką i lekką jazdę po asfalcie ale po lesie też fajnie poszaleć ;) macie może jakieś propozycje co kupić żeby osiągnąć dobry kompromis

zobacz moje posty właśnie kolega szuka identycznego roweru jak Ty Miszko

Napisano

Nowłaśnie te kompromisy!Z jednej strony można do dobrego górala (sztywniaka oczywiscie)założyć cieniuchne opony,blokujemy skok w w widelcu pomykamy po asfalcie jak przeciąg. :icon_mrgreen: Robimy skok w bok do lasu albo polną przestrzeń do akcji wkracza amorek po uprzednim odblokowaniu skoku.To pierwszy kompromis.Szału z jazdy nie będzie :thumbsup: W sumie nawet dobry amorek nie zastąpi odpowiednich opon w terenie B) Kompromis nr.2 Do naszego górala montujemy grubaśne oponki coś tak 2.10-2.25 o symbolicznym bieżniku,które będą posiadać małe opory toczenia po asfalcie,ale nie najlepsze trzymanie w terenie,więc też nie poszalejesz. :confused: Natomiast mój kompromis polega na dość szerokich oponach w góralu ze średnio wysokimi i dość rzadko rozstawionymi klockami bieżnika. :yes:

Napisano

Chcesz być szybki na asfalcie i mieć możliwość zaszalenia w lesie - wybierz crossa z szerszymi oponami.

Mam takiego na oponach 45c, które już całkiem dobrze radzą sobie w terenie.

Kupowanie MTB i przekładanie opon się nie sprawdza.

Zawsze koła 26" nie dorównają 28" na asfalcie.

Geometria ram MTB też nie bardzo się nadaje na asfalt.

Dlatego wymyślono "uniwersalny" rower po trochu do wszystkiego - cross.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...