Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Shimano 13-34t - Jak zdejmować zębatki (koronki)

Matix27

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , mam taki problem, że próbuje wciąż rozebrac moj wolnobieg shimano. Próbowalem juz wielu metod, no i wciąż nie wiem jak zdjąć koronki.

Robilem to w ten sposob że blokowalem wolnobieg i krecilem najmniejsza zębatką w lewo i nic, jedyne co to troche poniszczylem ząbki.. :wallbash:

prosze o pomoc i jakies dobre wyjasnienie bo nie robilem nigdy takich rzeczy. :icon_wink:

Z góry dziękuję za podpowiedzi :icon_lol:

Napisano

wolnobieg nie jest rozbieralny, jeśli masz kasetę to powinieneś zablokować ją a następnie używając specjalnego klucza odkręcić nakrętke kasety. Jeśli jednak posiadasz wolnobieg możesz go co najwyżej odkręcić od piasty używając specjalnego klucza(takiego samego jak w przypadku kasety), wolnobiegu nie trzeba blokować.

Napisano

A może lepiej sam poszukaj informacji, jeśli jesteś przekonany, że się da? Na przykład, na stronach Shimano? Możliwe, że odkręca się kluczem hakowym nakrętkę przed najmniejszą koronką? A w ogóle po co chcesz odkręcać te koronki? Sugeruję odkręcić cały wolnobieg i odłożyć w przeznaczone mu miejsce. W moim domu takie miejsce nazywam koszem.

Napisano

Naprawde niektórzy na tym forum sa bardzo pomocni jak widze ale na szczeście sa tez inni. Chcialbym powiedziec wszystkim szukajacym pomocy w takim przypadku ze te wolnobiegida sie rozkrecic na wszystkie czesci pierwsze ;)Sposob jest taki ze koronki odkreca sie najmniejsza koronka w lewo i po tym wszystkie schadza same. oczywiscie porzebne jest duuuuzo sily i duuuuze imadlo, tak wiec mi sie udalo i zycze powodzenia innym planujacym zmienic koronki :icon_lol:

• Mod Team
Napisano

Ehh jak czasami czytam nie które wypowiedzi ... a mama mówiła nie wiesz, nie pisz...

No ja kiedyś tam w zamierzchłych czasach rozkręciłem wolnobieg prawie ze gołymi palcami :D No jale to było jakieś Sun Run czy kij wie co :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...