deimos21 Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Witam, Planuję zakup roweru crossowego, główne przeznaczenie to asfalt, okazjonalnie lekki teren. Mój wzrost 178cm, waga 70kg. Po zagłębieniu się w tym temacie w internecie i konsultacjach w moim lokalnym sklepie rowerowym, mój wybór ograniczył się do dwóch modeli (jak w temacie). Obydwa rowery są w tej samej cenie ok. 2300zł (w pobliskim sklepie). Wizualnie bardziej podoba mi się Kellys (kellys exqusite 2011), dla porównania author (author zenith). Jednak wygląd nie będzie tutaj kluczową kwestią więc zrobiłem zestawienie osprzętu. Jako, że nie bardzo znam się na tym, dodatkowo umieściłem rubrykę orientacyjnych cen poszczególnych części, znalezione na szybko w necie (allegro, ceneo itp.) Nie wiem na ile są one wyznacznikami jakości, ale jak na razie mogłem się wzorować jedynie na cenie. (W załączniku w/w zestawienie). Wiem że jakichś wielkich róznic chyba nie ma, ale wolałbym jednak znać opinie z różnych stron... tak więc proszę o pomoc w wyborze.
Darek14 Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Te rowery różnią się geometrią. Wybierz ten, którego geometria będzie Tobie bardziej odpowiadać. Przy Twoim wzroście optymalny będzie rozmiar 19", a Author ma albo 20"(raczej będzie za wysoki) albo 18"(może być za krótki). Ja mam 182 cm wzrostu i Author 22" był za wysoki, 20" dobry na wysokość, ale rama była za krótka.
deimos21 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Napisano 1 Kwietnia 2011 A co jeśli chodzi o cieniowanie ramy? W Kellysie jest potrójne cieniowanie, a w Authorze podwójne.. Jak to się ma do jakości, wytrzymałości itd?
Pitof Napisano 1 Kwietnia 2011 Napisano 1 Kwietnia 2011 Samo cieniowanie ma na celu obniżenie wagi. Jednak to są dwa, zupełnie różne projekty ram, więc sama ilość cieniowań naprawdę niewiele Ci powie. Odnośnie samego Kellysa to tegoroczna kolekcja crossów tej firmy jest pomieszana. Część rowerów jest zbudowana w oparciu o nowy model ramy (m.in. Exquisite), a część pozostała ze ,,starą'' ramą. Ta nowa ma inną geometrię. Zgadzam się z Darek14, że podstawowym kryterium w wyborze pomiędzy tymi dwoma rowerami powinno być jak najlepsze dopasowanie ramy do własnych preferencji. Różnice w samym osprzęcie są niewielkie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.