Skocz do zawartości

[max.1200PLN] MTB(chyba)

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość ;)

Noszę się z zamiarem kupna nowego roweru. Będzie to w sumie mój pierwszy porządny rower. Wcześniej jeździłem na jakimś złomie firmy Victus, który teraz ma już 6 lat i teraz praktycznie nie da się na nim jeździć...

W sumie nie wiem jakiego rodzaju ma być rower. Jeżdżę po mieście, ale czasem lubię sobie poskakać. Jestem początkujący i zamierzam uczyć się jakichś poważniejszych wyczynów. Domyślam się, że przy takim budżecie nie znajdzie się nic idealnego, ale chcę coś najlepszego w tej cenie.

Rower ma posłużyć przynajmniej 4 lata.

Podobają mi się rowery coś na wzór: http://allegro.pl/kross-panic-shimano-deore-polecam-wyprzedaz-i1508936550.html

Nie wiem czy byłby to dobry wybór. I tutaj poszukuję porady.

Może jest możliwość złożenia czegoś w takim budżecie?

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Dodam jeszcze, że mam 16 lal, 172cm wzrostu i ważę 66kg.

Napisano

Jeżeli chcesz rower do Streetu ten Kross Panic będzie ok, natomiast jeżeli planujesz kupić coś bardziej uniwersalnego za tą kasę dostaniesz coś pokroju Krossa Levela A2.

Napisano

No nie wiem czy do streetu... Chce sobie wygodnie pojeździć bez męczenia się. Ale chciałbym też czasami poskakać.

Napisałem to w pierwszym poście.

Kross Level A2 jakoś mi nie podchodzi. Jest taki zwykły...

Napisano

Niezwykłego rowerU jak coś ;)

Moje pierwsze podstawowe pytanie: Czy da się coś samemu złożyć w miarę dobrego za taką kwotę?

Napisano

Moje pierwsze podstawowe pytanie: Czy da się coś samemu złożyć w miarę dobrego za taką kwotę?

Było już to wałkowane na forum.

Da się "coś" złożyc, ale się nie opłaca. Chyba, że z używanych części kupionych gdzieś na okazjach.

Jeżeli Kross A2 jest "taki zwykły" to zawsze możesz go przerobić na niezwykły :) (w sumie to nie wiem o jaki konkretnie rower Ci się rozchodzi, co czyni rower innym od reszty :))

A jak zdecydujesz się na jednak na Krossa to masz:

KLIK!

akurat z ramą 17 dla Ciebie, lepszego na takim osprzęcie ciężko znaleźć. Tylko się śpiesz, bo zostały ostatnie sztuki.

Napisano

Niee, używki nie wchodzą w grę.

Ale co w tym A2 jest takiego?

On jest dla mnie zwykły bo tak wygląda :P

Ja chciałbym sobie na rowerze czasami poskakać itp.

Coś złego jest w Krossie Sign Panic czy Sign DS?

Napisano

Sprecyzuj dokładnie do czego chcesz używać tego roweru. Bo to nie tak, że po pierwszym bunny hopie rower do XC od razu się rozleci, ale jeśli chcesz wykorzystywać go często do zabawy, sprawa wygląda już inaczej.

Napisano

W sumie nie wiem jak to sprecyzować. Może tak:

Rower ma mi służyć do szybkiej jazdy po mieście, ale także czasami wybiorę się gdzieś pod las czy coś w ten deseń. Dalej chciałbym poświrować, tzn. skakać na jakichś hopkach, jakieś BH itp.

Napisano

Wiadomo że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego :icon_wink: , nie ma rowerów do wszystkiego - musisz precyzyjnie określić co chcesz np. miasto to jakiś rower trekingowy, do skakania coś do streetu, do szybkich zjazdów rower do DH. Proste co nie?

• Mod Team
Napisano

Sign DS będzie dobry. Będziesz mógł na nim skakać, jeździć, latać i lansować się po mieście.

Napisano

No tak, tylko którego Sign DSa? :P

I czy na nim będę miał podobny komfort jazdy w miejskich warunkach co na Krossie Level A2?

• Mod Team
Napisano

Ad.1

Z tego co się orientuję, wersja Sign DS jest tylko jedna (nie licząc Sign DS 2): KLIK!

Ad.2

Oczywiście, że nie. Komfort jazdy na Signie będzie o wiele mniejszy, ponieważ ma on geometrię do skakania, wykonywania trików, itd.

Napisano

No to mam problem...

Chciałbym sobie spokojnie, komfortowo pojeździć po mieście, wybrać się czasem na jakąś wycieczkę. Czy na DSie będzie aż tak źle?

Napisano

Po przeczytaniu kilku tematów na temat tego roweru nie dowiedziałem się niczego konkretnego. Niektórzy piszą, że ten rower się nie nadaje do jazdy po asfalcie, inni zaś, że 30 km na DSie da się spokojnie przejechać...

• Mod Team
Napisano

Przejechać się da. Tyle, że pedałując w pozycji siedzącej będziesz sobie obijał podbródek kolanami. :teehee:

Reasumując:

Chcesz jeździć na rowerze - wybierz Levela A2.

Chcesz skakać, robić triki, etc. - wybierz Signa DS.

Napisano

No to siodełko do góry i będzie dobrze, nie? :P

Nie ma czegoś pośredniego?

Wszyscy starają Ci się wytłumaczyć, że nie ma takiego roweru, który będzie spełniał WSZYSTKIE Twoje wymagania w tej klasie cenowej. Możesz podnieść siodełko, ale to są dwa zupełnie różne rowery, z zupełnie różną geometrią ram, przeznaczone do różnych stylów jazdy.

Napisano

Ja to wszystko rozumiem.

Ja nie mam zamiaru jeździć codziennie po 20-30km. Tak to codziennie po 5km, a w dłuższe trasy sporadycznie.

A bawić się mam zamiar często, czego na Levelu A2 bym nie mógł w ogóle...

A Kross Panic?

pomocy? :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...