Skocz do zawartości

[rower] do 1000 pln

watto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nazywam się Andrzej i potrzebuję pomocy przy zakupie roweru. Kiedyś w czasie liceum kupiłem rower w jednym z marketów za 180 zł i nie wytrzymał 2 miesięcy. Nie działało dosłownie wszystko.

Nie jestem wymagającym użytkownikiem. Najbardziej zależy mi na sprawnych hamulcach, ponieważ kiedyś prawie pod samochód wjechałem ( w poprzednim rowerze hamulce nie działały za bardzo ). Rowerem będę jeździł po drogach dla rowerów, ulicach miejskich i ewentualnie po lesie ( tylko rekreacyjnie ). Większość czasu planuje spędzać z dzieckiem w foteliku. Jeżeli będę sam jeździł to najgorsze co będzie czekało ten rower to 10 cm krawężniki pokonywane przy prędkości 25 km/h i wystające korzenie drzew.

Chcę rower, przy którym nie będę musiał co chwilę coś poprawiać, dokręcać i odkręcać, ponieważ tego nie lubię i nie potrafię. Planuję jeździć ok. 100 km w tygodniu.

Będę szczęśliwym człowiekiem, jeżeli nie będę musiał wydać więcej niż 1000 zł. Chciałbym hamulce tarczowe, ale z tego co widziałem to nie zmieszczę się w tej cenie. W poprzednim rowerze też były hamulce typu V-brake, dlatego jestem pełen obaw co do ich skuteczności.

Poniżej kilka modeli - który wybrać i dlaczego?

Z góry dziękuję za każdą radę.

Kross A2 - 950 zł

Merida Matts 10-V - 850 zł

Wheeler Pro 09 - 1000 zł

Schwinn Mesa GS - 980 zł

Kross Hexagon V3 - 780 zł

Unibike Mission - 900 zł

GT Aggressor 2010 - 920 zł

Merida Crossway 10-V 2010 - 1000 zł

Napisano

Ja bym celował na pewno w Krossa, choć w tej cenie ma pewnie obniżoną specyfikację albo jest to okazja, drugim rowerkiem, na którym warto się zastanowić jest Unibike, najlepszy wybór pomiędzy tymi dwoma modelami. Dobrze byłoby gdybyś podał linki, wtedy można było bardziej porównać.

Napisano

Jeżeli będę sam jeździł to najgorsze co będzie czekało ten rower to 10 cm krawężniki pokonywane przy prędkości 25 km/h i wystające korzenie drzew.

...

Na takie wymagania to kilka tysięcy może nie wystarczyć.

Ale gdy wytniemy te oczekiwania, to zostaje A2, Schwinn.

Napisano

Dla twoich zastosowań czyli miasto i ewentualnie ścieżki w lesie to polecam tą meridę, dlatego że idealnie do tego służy posiada wygodną pozycję za kierownicą, lekkie opory toczenia, co do hamulców to dobre hamulce v-breki są lepsze niż kiepskie tarczówki tym bardziej w tej kategorii cenowej. A co do krawężników i takiej prędkości to mało który rower wytrzyma taki strzał i musiał byś wydać trochę więcej kasy na taki rower np. http://allegro.pl/umf-freddy-1-team-downhill-freeride-i1500331765.html który by to wytrzymał bez problemu.

Napisano

Myślałem, że te krawężniki to pikuś :) Będę uważał :)

Podaję linki:

Schwinn dokładnie ten sam, który wkleił Wafel

Kross A2

Merida Matts 10-V

Wheeler Pro 09

Unibike Mission

GT Aggressor 2010

Merida Crossway 10-V 2010

Dodam, że mam 180 cm wzrostu i ważę ok. 85 kg. Liczyłem, że rama powinna być chyba bardziej 19" niż 21". Czy będzie to miało dla mnie duże znaczenie, którą z tych dwóch ram wybiorę?

Wracając do rowerów to kolega Wafel typuje Schwinn'a. Dlaczego akurat on?

I jeszcze pytanie techniczne. Czy kupno roweru przez internet jest bezpieczne? Mam na myśli ryzyko uszkodzenia podczas transportu.

Serdecznie dziękuję za zainteresowanie.

Napisano

W sumie ten A2, oprócz badziewnej korby, daję sobie całkiem nieźle radę. Myślałem że ma gorszy napęd... Zwróć tylko uwagę, że jest dostępny tylko rozmiar 21".

Mój typ nr 1: Kross,

nr 2: Schwinn.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Miałem wczoraj okazję mierzyć Kross A2 z ramą 19" i wydaje się być OK. Jak stoję to rama prawie dotyka krocza. Rama 21" będzie dużo wyższa czy lepiej nie ryzykować?

Wszyscy polecają

Krossa A2 ( tylko 21" ) http://allegro.pl/rower-kross-level-a2-sr-suntour-xcm-sram-x-7-21-i1524249254.html który aktualnie się skończył, ale może jeszcze będzie,

ewentualnie

Schwinn Mesa http://allegro.pl/mega-wyprzedaz-schwinn-mesa-sram-sx-4-24-biegi-i1535577773.html

i

Schwinn Mesa GS http://allegro.pl/schwinn-mesa-gs-sram-sx5-rock-shox-wyprzedaz-hit-i1521644415.html

Schwinn Mesa i Mesa GS jest w rozmiarze 19" i 21" więc tu nie ma problemu.

Duża jest różnica w jakości między tymi Schwinami? No i czy ewentualnie upchnę się do ramy 21". Przypominam, że będę tylko grzecznie jeździł po asfalcie.

Pozdrawiam,

Andrzej

Napisano

Tej ramy 21" w przypadku Krossa nie bierz, bo sobie jajka rozetrzesz, wiem co mówię, bo zamówiłem ramę w tym rozmiarze, a mam tyle co Ty, czyli 180cm wzrostu, a po za tym jak byś tego się nie obawiał to będzie Ci przeszkadzać rozłożenie wagi, które spoczywa nieproporcjonalnie na tyle, to znaczy nie czujesz zbytnio przodu roweru pod sobą, pomogła by pewnie tylko zamiana amortyzatora na niższy i może jakaś kombinacja z mostkiem. Jak masz jakieś pytania w sprawie tego modelu to pisz.

Napisano

Jak wypada wheeler na tle reszty propozycji ? Bo też szukam bike do 1000zł głównie ma być pod rozbudowę żebym mógł później wymienić amortyzator itp. więc potrzebuje rowerku z dobrą ramą pod rozbudowę która się nadaje ? bo myśle właśnie o wheelerze tylko o tym http://allegro.pl/rower-wheeler-pro-09-acera-24biegi-wyprzedaz-i1533702854.html wyżej ktoś podał za tą samą cenne ale mniej przerzutek. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...