M333 Napisano 13 Lutego 2011 Napisano 13 Lutego 2011 U mnie takie osłonki przetarły lakier na ramie, akurat przy główce czyli tam gdzie okablowanie najwięcej pracuje ze względu na amortyzator. Cudownym rozwiązaniem okazało się kupno taśmy izolacyjnej do kabli która dobrze trzyma i jest elastyczna dzięki czemu dobrze nakleja się ją na nierównościach. Cena parę złotych za parę metrów, dostępne w różnych szerokościach, w różnych kolorach i każdym sklepie z artykułami dla domu. Ja z kolei polecę srebrną taśmę naprawczą (duct tape, silvertejp). Łatwo nakleić, w razie czego łatwo zdjąć. Po obcięciu rogów nic się samoczynnie nie odkleja, nie marszczy. Rozwiązanie trwałe, dość estetyczne. Tak to wygląda u mnie. Chodzi mi o element naklejony na główkę ramy, lepszym zdjęciem w tym momencie nie dysponuję.
kepa416 Napisano 14 Marca 2011 Napisano 14 Marca 2011 Tylko ta folia samoprzylepna jest do kilku myc i pod nią syf wchodzi a do tego żółknie a padło tutaj coś o folii antywłamaniowej na szyby?
naszeslowa77 Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 A próbował ktoś może założyć na pancerz cienki wężyk PCV taki jak na linku? http://allegro.pl/waz-wezyk-przewod-pcv-5x1mm-cena-za-65mb-i1488247599.html On jest na pewno bardziej elastyczny od pancerza i powinien nie rysować ramy i wtedy foli była by zbędna, co wy na to?
ukaniex Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Dodają takie w zestawie do nokonów więc powinny zdać egzamin.
pomirot Napisano 23 Marca 2011 Napisano 23 Marca 2011 Polecam gumki BBB, jak pokazane wyżej przez arroyo firmy Jagwire. Są miękkie i nie sztywnieją w niskich temperaturach. Irytowało mnie tłuczenie pancerzy o główkę, teraz jest spokój. Płaciłem bodajże 2 zł /szt. Bez kombinacji z foliami, taśmami i innymi wynalazkami. Mają dwie średnice, na linki przerzutkowe i hamulcowe. Ja kupiłem tą samą średnicę (mniejszą) i spokojnie się mieści na obydwu linkach.
crazycode Napisano 24 Marca 2011 Napisano 24 Marca 2011 U mnie przewód hamulcowy strasznie tłukł o górną rurę (mocowanie było na początku i końcu rury). Problem rozwiązałem używając taśmy obustronnie przylepnej (do przyklejenia przewodu do ramy) i plastikowej spinki zaciskowej (żeby przewód nie odlepił się od ramy). Taki patent działał bezproblemowo przez ~rok.
naszeslowa77 Napisano 24 Marca 2011 Napisano 24 Marca 2011 Albo jeszcze jeden patent przyszedl mi do głowy:P jak by w te miejsca gdzie styka sie linka z ramą na pancerz dać koszulke termozgrzewalną to by cos dało? niby bardziej elastyczna niż pancerz a z drugiej strony mniej elastyczna niż rurka pcv czy gumka na pancerz. Takie koszulki bardzo dobrze sprawują sie an koncach linek zamiast dawać te metalowe końcówki zgrzewam koszulke i jest git
pomirot Napisano 25 Marca 2011 Napisano 25 Marca 2011 Po zgrzaniu koszulka jest sztywna i twarda - nie załatwi sprawy. Poza tym trzeba "rozpiąć" cały układ, żeby wsunąć rurkę. Zanim założyłem gumki BBB kombinowałem z gąbką, którą owijałem delikatnie, nie ściskając gąbki taśmą izolacyjną elektryczną do pancerza. Niestety słabo to wygląda i nie jest zbyt trwałe.
ugupu Napisano 30 Marca 2011 Napisano 30 Marca 2011 Rolka taśmy dwustronnie klejącej i najtańsza karimata z marketu. Cisza i spokój.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.