dzidwan Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 witam Jestem posiadaczem roweru Wheeler pro 900 disc. Luty/marzec to okres wyprzedaży sprzętu rowerowego z sezonu 2010 dlatego wymyśliłem sobie ze zmodyfikuję naped w moim bajku. Moze nie do konca jest taka potrzeba ale wiadomo chce miec lepszy, dla wlasnej satysfakcji a i mam plany na ostre jeżdżenie w tym sezonie wiec nie bedzie to taka wielka rozpusta:) Pojawia się pytanie, jaki zestaw mam zakupić? Jestem mało obeznany w temacie sprzętu - nigdy się tym nie interesowałem jakoś bardzo. Chodzi mi o przerzutkę przednia i tylna, korbę, kasetę, łańcuch i coś jeszcze (manetki?) ? Atualny set up mojego roweru to : KASETA - SHIMANO HG30-8 PRZERZ TYŁ/PRZÓD - SHI ACERA/SHI C050 KORBA - SHIMANNO M151 manetki "dwa w jednym" Do wydania mam około 400 zł ale wiadomo im taniej tym lepiej. Myślałem nad jakimś zestawem Deore ale nie wiem które z modeli są najlepsze. W miarę możliwości wolał bym aby był to sprzęt nowy. Z góry dziękuję za pomoc Pozdro !
Fenthin Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Luty/marzec to już końcówka wyprzedaży. Teraz jeszcze Shimano podniosło ceny, więc im później tym drożej. Boję się, że w 400zł się nie zmieścimy skoro chcesz głównie grupę Deore i to nowe części. Radzę zostawić na razie tę Acerę z tyłu, mając gotówkę wymienisz. Teraz tak: manetki SL-M590, kaseta CS-HG50, łańcuch CN-HG73, korba FC-M442 lub FC-M410. W zależności od wybranej korby, przerzutka przednia do FC-M442 np. FD-M580/581 (top swing/down swing), przy FC-M410 może Altusa (wbrew pozorom niezła przerzutka) FD-M310/311 (analogicznie). I to jest już dobre 400zł. A tu jeszcze przydałoby się klamki kupić, radzę Avidy FR-5 i w przyszłości wymienić tylną przerzutkę na conajmniej RD-M592 lub odrobinkę drożej SLX RD-M662.
dzidwan Napisano 2 Lutego 2011 Autor Napisano 2 Lutego 2011 dziękuję za szybką odpowiedź! przeprowadziłem drobna kalkulację na podstawie cen z allegro. Bez przerzutki tylnej wygląda to tak: korba FC-M442 144zl łańcuch CN-HG73 55 zł kaseta CS-HG50 70 zł manetki SL-M590 120 zł przerzutka przód FD-M581 39 zl klamki avid fr 5 45zl ------ SUma: 473 czy może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje ? czy możelepiej dozbierać więcej kasy ? jazda oczywiście amatorska ale dosyć intensywna. lubię wycisnąć ze sprzętu siódme poty
afly Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Ta korba strasznie droga na allegro. Poszukałbym w innych serwisach/sklepach. http://xtrabike.pl/?co=33&nr=2607&strona=0 http://www.centrumrowerowe.pl/003302/Shimano-FC_M442_44_32_22_OCTALINK/Produkt.aspx
Mod Team michuuu Napisano 2 Lutego 2011 Mod Team Napisano 2 Lutego 2011 Moim zdaniem satysfakcje z wydanych pieniędzy będziesz miał przy wymianie w pierwszej kolejności: 1.Przerzutka tył 2.Kaseta + łańcuch 3.Manetki + klamki Jak dla mnie taka inwestycja to odczuwalna różnica w pracy napędu. Jeżeli chcesz ciąć wydatki to może klamkomanetki lx-a. Miałem i było ok. Na allegro widziałem w okolicach 70zł. Czyli pozostaje stówka na resztę dodatkowo. Dalej : 4.Korba 5.Przerzutka przód
nax Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Chyba warto przejść już na manetki+klamki jeśli się wymienia Ale zgadzam się - na sam koniec dałbym przerzutkę przednią. Nawet zwykły SIS Ci wystarczy . W pierwszej kolejności kaseta, łańcuch i przerzutka tylna.
dzidwan Napisano 2 Lutego 2011 Autor Napisano 2 Lutego 2011 skłaniał bym się bardziej ku temu aby zostawić korbę a resztę wymienić. gdzie najlepiej kupować części ? z tego co widzę przerzutka przednia to najmniejszy wydatek więc i tak ją pewnie wymienię. wole osobno klamki + manetki bo są większe opcje modyfikacji w przyszłości. czy może ktoś ma jeszcze jakieś koncepcje co do konkretnych modeli ?
nax Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Zalezy jakie masz ceny w lokalnych sklepach, w lokalizacji widze tez Poznan, a osobiscie wiele razy sciagalem stamtad czesci z kilku sklepow, bo maja tanio . Czy to sklepy internetowe czy oferty z Allegro
dzidwan Napisano 2 Lutego 2011 Autor Napisano 2 Lutego 2011 W tym sklepie http://www.centrumrowerowe.pl znalazłem te części: łańcuch CN-HG73 kaseta CS-HG50 manetki SL-M590 przerzutka tył RD M592 i wychodzi razem 368,50 zł Przerzutka przednia FD-M581 - allegro 39 zł i klamki Avid FR 5 również z allegro - 45zł czyli zamykam się w 420 złotych za napęd bez korby. Czy taki upgrade bez tej nieszczęsnej korby ma sens ? Czy nowy zestaw będzie współpracował z tą "starą" korbą ? Znacie jeszcze jakieś tańsze sklepy ? Mogą być stacjonarne na terenie Poznania. ps. Przy kasecie są dwie opcje 11/32 i 11/34. Co to oznacza i którą wybrać aby pasowała ?
Mod Team michuuu Napisano 2 Lutego 2011 Mod Team Napisano 2 Lutego 2011 Sprawdź w Cykloturze w Poznaniu, mają jeszcze trochę promocji.
Fenthin Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 11-32, 11-34 to rozpiętość kasety (ilość zębów na najmniejszej i największej koronce). Jeśli nie wybierasz się często w jakieś góry, 11-32 będzie lepsza. Korba będzie działała, choć z przednią przerzutką LX moga być pewne problemy. Jest ona przystosowana do korb z 44 zębami na największej zębatce, a Ty masz w ogóle dziwną korbę, bo 42 na największej i 34-24 na mniejszych, gdzie standardem jest 44/42-32-22. Co nie znaczy, że nie będzie działało, po prostu będzie ciężej przerzucała i regulacja może być utrudniona. Osobiście nadal podtrzymuję zdanie, lepiej wymienić korbę, bo będzie sztywniejsza, a przerzutkę można w każdej chwili zmienić, gdzie nie ryzykowałym zakładania nowej korby do już trochę zużytego napędu, żal sprzętu. Odkładając po 40 zł miesięcznie, kupisz Deorkę czy SLX najpóźniej w maju. A do tego czasu można przeboleć tę gorszą zmianę przełożeń i obijanie. Ale oczywiście zrobisz jak chcesz.
nax Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 moj LX przedni działał z zębatkami 38 i 28, więc powinien sobie jakoś poradzić do czasu wymiany korby. I tu polecam zbierać na Hollowtecha, czyli podstawową Deorkę - za jakieś ~200zł chyba A co do Cyklotura to również polecam
dzidwan Napisano 2 Lutego 2011 Autor Napisano 2 Lutego 2011 Ok czyli jeszcze rozwarze czy korba i stara przerzutka czy moze nowa przerzutka i stara korba czym się różni w zastosowaniu top swing i down swing ? Która z tych opcji była by dla mnie lepsza ? Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc !
jasskulainen Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 @fenthin nie tworz mitow przerzutce nie tobi zadnej roznicy czy masz 44 czy 42z bedzie dzialac przednia przerzutka w ogole jest malo istotna, nie ma roznicy pomiedzy alivio a deore
nax Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 tylko gramy gramy gramy Mnie nikt nie przekona nawet, że sztywność jest jakaś wielce różna... Więcej mi Acera wytrzymała nawet niż wylajtowany XT
dzidwan Napisano 2 Lutego 2011 Autor Napisano 2 Lutego 2011 @ nax dziękuję za linki juz wiem ze wezme top swinga. aby założyc nowy zestaw który został dobrany w tym topicu potrzebuje jeszcze jakiś dodatkowych części ? np do montażu korby ?
Earl Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Klucz do zamontowania suportu, kasety, rozkuwacz do łańcucha. No i jeszcze imbusy .
dzidwan Napisano 2 Lutego 2011 Autor Napisano 2 Lutego 2011 OK a co do sklepów to cyklotur wychodzi o wiele drozej niz centrumrowerowe.pl ;/ jakieś tańsze opcje ?
Earl Napisano 2 Lutego 2011 Napisano 2 Lutego 2011 Może używane manetki? Przerzutka i reszta tylko nowa. Chyba, że będzie w dobrym stanie . Ale i tak lepiej mieć nówkę bez luzów .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.