Vantage Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Witam, jak w temacie ;/ Postanowiłem samemu rozebrać pokrętło blokady i regulacji w tym Foxie, ponieważ było całkowicie zalane błotem. Gdy już imbusikiem odkręciłem pokrętło, po zdjęciu przemyłem wszystko wodą...no i tu rodzi się problem. Nie dostrzegłem, że w skład pokrętła wchodzi malutka sprężynka oraz trzy (małe jak najmniejszy łepek szpilki) kuleczki stalowe, po których porusza się pokrętło. W wyniku czyszczenia owa sprężynka i jedna z kuleczek została zgubiona. Tak, wiem, że gdybym, wcześniej pobrał manuala, to bym się dowiedział, że bezwzględnie nie można dopuścić do "Zgubienia swoich kuleczek" Jazda bez tych elementów jest po pierwsze wkurzająca, bo wszystko bez usztywnienia w/w sprężynką lata na dziurach i hałasuje, poza tym, regulacja nie jest precyzyjna :/ Pytanie brzmi: Czy możliwym jest dostać gdzieś w/w elementy, a w najgorszym przypadku nowe pokrętło? Pytałem u siebie w serwisach, ale nic nie wiedzą. Szukałem na stronach zagranicznych, też bez rezultatu. Już jestem zdecydowany kupić nowe pokrętło. Przypuszczam, że nie będzie tanie.
cynamon Napisano 17 Stycznia 2011 Napisano 17 Stycznia 2011 Kulki powinieneś dostać w sklepie z łożyskami. Zmierz tylko dokładnie ich średnicę suwmiarką. Nie pamiętam jak duża jest tam sprężynka ale na pewno jakaś mała. Szukaj w jakimś warsztacie mechaniki precyzyjnej, może u zegarmistrzów. Myślę też że nie będzie problemu ze zrobieniem takiej sprężynki z odpowiedniego drutu.
Gość Napisano 28 Września 2011 Napisano 28 Września 2011 Cześć! Odesłać Cię mogę do cult bikes - polski "dystrybutor" foxa Mogę też zapytać znajomego który specjalizuje się w serwisie foxa czy ma to, czy może mógłby powiedzieć skąd to zassać jeśli jeszcze tego nie masz.
Rybka33 Napisano 2 Października 2011 Napisano 2 Października 2011 Równie dobrze taką sprężynkę możesz dorwać z długopisu-chyba są dość podobne-przynajmniej w moim first'cie jest podobna Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.