Skocz do zawartości

[amortyzator przód] Fox RLC-2009

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jak w temacie ;/

Postanowiłem samemu rozebrać pokrętło blokady i regulacji w tym Foxie, ponieważ było całkowicie zalane błotem. Gdy już imbusikiem odkręciłem pokrętło, po zdjęciu przemyłem wszystko wodą...no i tu rodzi się problem. Nie dostrzegłem, że w skład pokrętła wchodzi malutka sprężynka oraz trzy (małe jak najmniejszy łepek szpilki) kuleczki stalowe, po których porusza się pokrętło.

W wyniku czyszczenia owa sprężynka i jedna z kuleczek została zgubiona. Tak, wiem, że gdybym, wcześniej pobrał manuala, to bym się dowiedział, że bezwzględnie nie można dopuścić do "Zgubienia swoich kuleczek" :confused:

Jazda bez tych elementów jest po pierwsze wkurzająca, bo wszystko bez usztywnienia w/w sprężynką lata na dziurach i hałasuje, poza tym, regulacja nie jest precyzyjna :/

Pytanie brzmi:

Czy możliwym jest dostać gdzieś w/w elementy, a w najgorszym przypadku nowe pokrętło? Pytałem u siebie w serwisach, ale nic nie wiedzą. Szukałem na stronach zagranicznych, też bez rezultatu.

Już jestem zdecydowany kupić nowe pokrętło. Przypuszczam, że nie będzie tanie.

Napisano

Kulki powinieneś dostać w sklepie z łożyskami. Zmierz tylko dokładnie ich średnicę suwmiarką.

Nie pamiętam jak duża jest tam sprężynka ale na pewno jakaś mała. Szukaj w jakimś warsztacie mechaniki precyzyjnej, może u zegarmistrzów. Myślę też że nie będzie problemu ze zrobieniem takiej sprężynki z odpowiedniego drutu.

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Cześć!

Odesłać Cię mogę do cult bikes - polski "dystrybutor" foxa

Mogę też zapytać znajomego który specjalizuje się w serwisie foxa czy ma to, czy może mógłby powiedzieć skąd to zassać jeśli jeszcze tego nie masz.

Napisano

Równie dobrze taką sprężynkę możesz dorwać z długopisu-chyba są dość podobne-przynajmniej w moim first'cie jest podobna

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...