dawidos1312 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 Przystępna cena czyli nie za duża.Wolał bym coś lepsiejszego niz ta korba ALIVIO Może jakis TRUVATIV czy cos takiego .Korbę mam na kwadrat a ilość zębów to nie wiem(moja obecna korba to SR SUNTOUR) Dokładnie to ja nie wiem czy mam korbę na kwadrat.Mam ja seryjna w rowerze AUTHOR BASIC, jest napisane na niej SR SUNTOUR PFF, postaram sie dzis zmierzyc ramię kroby i policzyć te zeby
TocaS Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 ...a jaka jest ta Twoja przystępna cena ?? Coś lepszego to Deore HII. Pamiętaj, że do korby należy dobrać długość osi. Nie wiem czy coś w podobnej cenie do Alivio czy FC-M445 będzie lepsze od Truvativa.
dawidos1312 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 a o tym co sadzicie?http://allegro.pl/korba-truvativ-five-d-44-32-22-mtb-xc-super-cena-i1400799842.html
TocaS Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 W tej cenie jeśli Fived to proponuje na PowerSpline i również dobrą korbą w tej cenie będzie Alivio na Octalink.
Fenthin Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Akurat korba Alivio jest niezła. Z tym, że radzę wersję pod Octalink, będzie sztywniej. Znajomy ma taką, przekręcił już na pewno ponad 4k km i trzyma się nieźle. Tylko faktycznie farba ściera się ekspresowo. A jeśli drożej, Deore pod HTII, czyli FC-M542 lub FC-M590. Zębatki Truvativa mają opinię szybko zuzywających się, więc kierowałbym się jednak w stronę Shimano.
dawidos1312 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 A co to ta wersja pod OCTALINK?(mocowanie?)dokładnie nie wiem, a do teog alivio dostane razem suport? i czy ten octalink bedzie pasował?A sa jakies srednice suportów(chodzi mi o to czy bedzie sie miescil w ramie, nie bedzie za luzny lub czy nie bedzie za długi itp).
olomaster Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Ja bym jednak proponował dopłacić do deore. Przy Holowtechu II będzie sztywniej i troche lżej. np. ta http://allegro.pl/korba-shimano-deore-fc-m542-175mm-44-32-22-czarna-i1391045065.html
TocaS Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 http://www.forumrowerowe.org/topic/64636-suport-jak-dopasowac-suport-do-ramy/page__view__findpost__p__680700
dawidos1312 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 No to mocowanie teraz juz wiem (te octalink), ale nie wiem jak dopasowac aby suport pasował nie mam klucza do korb i suportu wiec nie wiem jak to zrobic?
TocaS Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Klucz do suportu. Klucz do korby. Lub tańsze odpowiedniki. Nie ma opcji, klucze potrzebne. Dałem też powyżej nad zdjęciem link, w którym również znajdziesz trochę pomocy. Musisz wziąć pod uwagę długość mufy suportowej w ramie jak i gwint (w 90% jest to BSA). Do korby natomiast należy dokupić odpowiednią długość osi suportu.
jacekc12 Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 tak oclantik to wielowypust na który mocuje się ramie korby. Suportu nie dostaniesz z korbą
Earl Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Farba z korby Deore też się ściera, z każdej korby ściera się chyba farba. TocaS, dzięki za ten obrazek, nie wiedziałem że Shimano ma dwa rodzaje suportów Octalink. Deore FC-M445 ma mocowanie na Octalink V2.
TocaS Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 V1 pokazał się kiedyś prawdopodobnie wraz z korbami XTR i był również kompatybilny z korbami szosowymi od 105 po Dura-Ace. Octalink V1 raczej jest już niestosowany w nowych korbach.
Fenthin Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Akurat klucz do korby nie jest potrzebny do jej montażu. Jeśli stara korba ma iść na śmietnik, wystarczy młotek. W przypadku, gdy kupisz korbę HT2, suport masz w komplecie, zmieniasz jedynie położenie podkładek. Jeśli Octalink, suport dopasowujesz tak - sprawdzasz szerokość mufy (68 lub 73mm przy gwincie BSA, a na pewno masz taki). Samej długości osi (wałka) szukasz w plikach .pdf, np. z ze strony Shimano Możesz też napisać, na jaką korbę się decydujesz, ktoś na pewno doradzi. Jeszcze jedno. W przypadku suportu HT2 potrzebujesz innych kluczy niż te podane wyżej. @Earl wiadomo, że z każdej korby schodzi, ale jednak w różnym tempie.
TocaS Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Link powyżej wszystko wyjaśnia nie rozumiem powtarzania tego samego, a młotkiem można sobie co najwyżej gwóźdź wbić w deskę. Uderzenia młotkiem w ramię korby, może negatywnie wpłyną na konstrukcję ramy. Ściągałem już sto razy korbę i czasami miałem problem ze zwykłym kluczem, a co dopiero z młotkiem.
dawidos1312 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Napisano 8 Stycznia 2011 Policzyłem zeby w tej dużej zębatce,jest ich 41 .Niżej daje linka do zdjecia na którym pokazałem jak mierzyłem korbe.Długosc ramienia 24cm (nie wiem czy dobrze zmierzyłem) : http://img152.imageshack.us/f/zdjcie065.jpg/
Fenthin Napisano 8 Stycznia 2011 Napisano 8 Stycznia 2011 Korba ma na pewno 42 zęby lub 44, o 3 się raczej nie pomyliłeś więc pewnie 42. No chyba, że jeden ułamany, ale to drobiazg. Ramię źle zmierzyłeś, mierzymy od środka otworu do środka. A i tak najprościej jest zajrzeć z drugiej strony- ilości zębów na każdej zębatce masz po ich wewnętrznych stronach (musisz poszukać, moga być zabrudzone, ale na pewno są), a długość ramienia powinna być wyryta po wewnętrznej stronie, tuż przy gwincie.
dawidos1312 Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Napisano 9 Stycznia 2011 Postaram si edzis zmierzyc i policzyc te zeby jeszcze raz! Edit:Na korbie jest napisane 175.Czyli pewnie długosc ramienia jest 175mm.Zębów jest 42.Poniżej fota :http://img20.imageshack.us/f/zdjcie068d.jpg/ To więc jaką brać ta korbe? Czy może poczekać do lata i pojde do serwisu koleś mi odkreci korbe i suport ,i powie jakie rozmiary mam wziać?
Fenthin Napisano 9 Stycznia 2011 Napisano 9 Stycznia 2011 Skoro masz zamiar wymieniać napęd i masz pieniądze na korbę, wymieniaj zamiast męczyć potem nową korbę zużytym już trochę łańcuchem. Jeśli masz pieniądze na Alivio, bierz Alivio pod Octalink i suport szerokość_mufy x 118, jeśli na Deore, bierz Deore HT2. Nie wiem jaką masz tam przednią przerzutkę, mogą być pewne problemy z przerzucaniem przy korbie Deore, ponieważ ma 44, a nie 42 zęby na największym blacie. Ale to chyba najmniejszy problem, do wiosny jeszcze trochę czasu, a przednie przerzutki nie są specjalnie drogie. Radzę tak - jeśli jeździsz w zimie, poczekaj do wiosny ze zmianami (żal sprzętu na sól) i wtedy najwyżej dokupisz jeszcze przerzutkę.
dawidos1312 Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Napisano 10 Stycznia 2011 a mam do was takie pytanie:Czy da rade ta przerzutkie zdjąć? Co to za mocowanie, i czy moge zamontować inna przerzutkie np.jakaś deore na tzw.obejmę ? jak np.cos takiego:http://www.t-bike.pl/photo/product_info/b/8/1/1_b8150916b5f4.jpg a moja przerzutka to ta:http://img213.imageshack.us/f/zdjcie070b.jpg/
Earl Napisano 10 Stycznia 2011 Napisano 10 Stycznia 2011 Aktualnie chyba masz przerzutkę E-Type czyli mocowaną pod suport. Przerzutkę na obejmę chyba możesz zamontować, tylko pytanie czy średnica będzie pasować.
dawidos1312 Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Napisano 10 Stycznia 2011 u mnie w poniedziałek(17.11.2011)kończy się urlop w serwisie(w moim mieście), to zaprowadzę rower i koleś mi zdejmie stary napęd i dopytam się co i jak(jaki suport itp).Dam znać, liczę na waszą pomoc i bardzo dziękuje za okazanie mi jej wcześniej
dawidos1312 Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Napisano 19 Stycznia 2011 Witam to znowu ja koles z serwisu mowił zebym dał mu 300zł to kupi mi korbe DEORE 2 z jakas rura(chyba hollowteh), mówił ze octalic to stary system.Teraz moje pytanie:co to za korba i czy opłaca sie jak kupic?(moze jakies zdjecia jak ona wyglada ?Moze jakies tansze propozycje?Z góry dziex
SifoDyas Napisano 19 Stycznia 2011 Napisano 19 Stycznia 2011 http://www.ctbike.pl/shimano-fc-m590-korba-44-32-22-deore-2010-czarna.html Niezłego bonusa sobie gość doliczył.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.