bialyp Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Witam. Mam okazję kupić rower Rockrider 8.1 2009 w okazyjnej cenie jednak tylko w rozmiarze L. Mam 176 cm wzrostu, długość nogi 79 cm (wewnętrzna strona), waga 84 kg. Nigdzie nie mogę znaleźć geometrii tej ramy i zastanawiam się czy jest sens zawracać sobie głowę czy może rama na pewno będzie za duża? Może jakiś użytkownik tej ramy wypowie się na ten temat . Pozdrawiam, Bialyp P.S. To dokładnie ten model http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=1952&kr=2009
Rulez Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Geometria : http://balisages.btwin.com/pdf/notices/fr/geometrie/vttperformance.pdf
bialyp Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 Dzięki wielki jakoś nie mogłem tego znaleźć . Poniżej wynik z http://www.competitivecyclist.com/ : Measurements ------------------------------------------- Inseam: 80 Trunk: 58 Forearm: 39 Arm: 67 Thigh: 56 Lower Leg: 57 Sternal Notch: 148 Total Body Height: 176 XC ------------------------------------------- Standover Height Range: 30.0 - 30.6 inches Virtual Top Tube: 24.5 - 24.9 inches Stem Length: 10.2 - 11.8 cm BB-Saddle Position: 74.6 - 76.2cm Saddle-Handlebar: 54.8 - 56.4 cm Wynika z nich, że rama powinna być minimalnie mniejsza (przynajmniej według mojej interpretacji ). Nic to, pojadę dzisiaj i przymierze się do roweru. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam, Bialyp
OKO Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 ...a nie mają w decathlonie aby przymierzyć? Przeważnie wszystko na sklepie maja, nawet w okresie zimowym.
bialyp Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 Mam nadzieję że będzie ok. Ewentualnie wchodzi w grę kombinowanie coś ze sztycą bez offsetu albo krótszym mostkiem? Czy takie zabiegi nie mają sensu? Pozdrawiam, Bialyp
Rulez Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Ta rama nie ma przesadnie długiej górnej rury, więc powinna pasować bez kombinacji (np. Merida czy Giant ma podobną przy 18")
bialyp Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 ...a nie mają w decathlonie aby przymierzyć? Przeważnie wszystko na sklepie maja, nawet w okresie zimowym. Właśnie to jest model 2009 i jest tylko jeden. Ale nic, podjadę, przymierze i zobaczę. Pozdrawiam, Maciej Białorucki
Rulez Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Ewentualnie wchodzi w grę kombinowanie coś ze sztycą bez offsetu albo krótszym mostkiem? Kombinowanie nie, ale mostek i sztyca jest właśnie po to żeby dokonywać drobnych korekt w celu uzyskania optymalnej pozycji.
sivydym Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Obok w decathlonie jest M i na 181 cm jest za mała, L natomiast to 19 i przekrok także ciut wyżej Brałbym M Cena chyba 1,8k
bialyp Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 Kombinowanie nie, ale mostek i sztyca jest właśnie po to żeby dokonywać drobnych korekt w celu uzyskania optymalnej pozycji. To miałem na myśli . Jeszcze tak gwoli upewnienia : 1899 zł to dobra cena? Pozdrawiam, Bialyp
Mod Team Pixon Napisano 3 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 3 Stycznia 2011 W Łodzi jest za 1799zł w rozmiarze L i XL
bialyp Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 W Łodzi jest za 1799zł w rozmiarze L i XL Hyh 286 km i jakieś 8 h jazdy w dwie strony - myślę że warto
sivydym Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Może wysyłają bo w Wawie jest za to emka ale co tu gdybać - przejedź sie chwilę na elce i zobaczysz czy pasuje czy nie - nie zapominając o zeskoku z siodełka btw 1,8k to dobra cena
bialyp Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Napisano 3 Stycznia 2011 Ok rower kupiony . Faktycznie wysokość ramy jest na styk - mogłaby być 1-2 cm niższa jednak nie ma tragedii. Pierwsze spostrzeżenia : -czeka mnie sporo regulacji (źle wyregulowane hamulce, napęd wydaje się głośny) Poza tym cud miód i malina . Dzięki wszystkim za pomoc i jeśli ktoś miałby jakieś pytania na temat roweru to zapraszam. Pozdrawiam, Bialyp
Rulez Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 -czeka mnie sporo regulacji (źle wyregulowane hamulce, napęd wydaje się głośny) Takie rzeczy to powinni zrobić w sklepie
Schwefel Napisano 3 Stycznia 2011 Napisano 3 Stycznia 2011 Raczej nie w Decathlonie Większość ludzi z serwisu trafiła tam przypadkiem i nie mają pojęcia o regulacji.
Mod Team Lookas 46 Napisano 4 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 4 Stycznia 2011 Ludzie z serwisu nie są odpowiedzialni za sprzęt przygotowywany do sprzedaży tylko sprzedawcy ze sklepu i to oni powinni doprowadzić sprzęt do perfekcji jeśli chodzi o przygotowanie do jazdy. Rower powinien wyjśc ze sklepu w takim stanie, że klient nic w nim nie kręci tylko siada i jedzie. Koła napompowane, przerzutki, hamulce wyregulowane, mostek skręcony etc, a kiedy dobierasz dodatkowe akcesoria typu licznik czy cokolwiek montaż powinien być free - tak było kiedy ja robiłem w decathlonie w Wawie/Marki.
Mod Team Pixon Napisano 4 Stycznia 2011 Mod Team Napisano 4 Stycznia 2011 Raczej nie w Decathlonie Większość ludzi z serwisu trafiła tam przypadkiem i nie mają pojęcia o regulacji. Mylisz się. bialyp nie wiem z jakiej miejscowości jesteś, bo nie napisałeś. Ponad to w decathlonie jest możliwość sprowadzenia konkretnego modelu do danego sklepu bez ponoszenia żadnych opłat. Mimo to oferta już jest nieaktualna, ponieważ oba rozmiary rozeszły się jak cieple bułeczki.
bialyp Napisano 4 Stycznia 2011 Autor Napisano 4 Stycznia 2011 Mylisz się. bialyp nie wiem z jakiej miejscowości jesteś, bo nie napisałeś. Ponad to w decathlonie jest możliwość sprowadzenia konkretnego modelu do danego sklepu bez ponoszenia żadnych opłat. Mimo to oferta już jest nieaktualna, ponieważ oba rozmiary rozeszły się jak cieple bułeczki. Jestem z Legnicy i powiem tak : rower jest wyregulowany, ale nie tak jak bym chciał żeby był . Zwłaszcza tylny hamulec mocno trze. Jeśli chodzi o rozmiar to nie wiem czy zdecydowałbym się na M. Tak jak pisał Rulez górna rura jest dosyć krótka i myślę że w rozmiarze M byłaby za krótka. Co prawda nie mierzyłem RR 8.1 w rozmiarze M, jedynie RR 5.3 i ten wydawał mi się za mały (a geometria podobno ta sama). Mam jeszcze dwa pytanka, jeśli mogę : 1)hamulce - ustawiać je już teraz zgodnie z instrukcją avida czy poczekać na lekkie dotarcie? 2)amortyzator - czy Tora powinna się blokować na sztywno? tzn moja po zablokowaniu ugina się o ok 1cm. Nie wiem czy to normalne? Pozdrawiam, Bialyp
Wafel Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 1) Zawsze najpierw się ustawia. Jeśli ustawisz, a mimo to tarcza będzie wyraźnie ocierała (bo delikatne ocieranie jest w normie przy nowym rowerze) to sprawdź czy nie masz centry na kole (to też przy nowych rowerach się niestety zdarza). 2) To jak najbardziej normalne.
OKO Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 1) Zawsze najpierw się ustawia. Jeśli ustawisz, a mimo to tarcza będzie wyraźnie ocierała (bo delikatne ocieranie jest w normie przy nowym rowerze) to sprawdź czy nie masz centry na kole (to też przy nowych rowerach się niestety zdarza). Możesz mi wyjaśnić co ma obcieranie tarczy do centry? Prędzej bym sprawdził czy tarcza nie krzywa.
Wafel Napisano 4 Stycznia 2011 Napisano 4 Stycznia 2011 Nic, po namyślę nad tym co napisałem przyznaję się do swojej głupoty W każdym razie najpierw reguluje się hamulce w domu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.