Pr5Rider Napisano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Cześć! Nadszedł czas na małe zmiany w rowerze, teraz kolej na napęd. Mam korbę SLX, przerzutke x.7 i kasete shimano hg-50 do tego szukam mocnego łańcucha ze spinką a oto moje typy : CONNEX 900 sh LX,XT,deore w shimano odrzuca mnie właśnie jej brak : ( i czy mogłbym zrobić taki myk kuopic connexa 900 i zmieniac go łańuchem deore co 300km ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 20 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Możesz kupić dwa łańcuchy Shimano ( np. HG73 ) plus spinka SRAMa i powinno działać bez zastrzeżeń. Panuje taka teoria,że elementy napędu bezpośrednio ze sobą współpracujące powinny być homogeniczne ( czyli od jednego producenta). Wymiana łańcucha co 300 km jest IMO lekką przesadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 20 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2010 Nie zawsze KMC i connex to powiedzmy, że uniwersalne łańuchy z czego connex robi zdecydnowanie lepsze.. Macie jeszcze jakieś porady ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 ja ze swojej strony polecam łańcuchy sram, kultura pracy(zwłaszcza w błocie)jest o wiele lepsza niż w przypadku shimano. Jeżdżę na kasecie sram pg-990 + łańcuch pc-971 i 990, kaseta spokojnie na sezon mi starcza i dwa łańcuchy. Później wrzucam to do zimówki, pg990 mam juz druga zimę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miskov17 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Campa C9 i zapominasz co to zrywanie czy rozciąganie łańcucha Nie zawsze KMC i connex to powiedzmy, że uniwersalne łańuchy z czego connex robi zdecydnowanie lepsze.. Macie jeszcze jakieś porady ? Nie byłbym tego taki pewny, poczytaj sobie o tych "super" łańcuchach connexa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Potwierdzam C9 i jest fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 nie mam środków na C9 prosiłbym jakies tanie odmienniki Srama miałem pg-971 6 miesiecy i był wyciagniety i 3 razy zerwany, kaseta po nie całych 2 tysiącach miała już wyrobione ząbki : / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iras76 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 rohloff bije wszystkie łańcuchy na głowę, ale cena również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskidbike Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Ile mozna przejechać na łańcuchu C9 bez wyraźnego rozciągnięcia, takiego, które musi zakończyć się jego wymianą? Chodzi o użytkowanie "normalne" czyli tak jak większość użytkowników MTB: troche asfaltu, trochę terenu, czasem po suchym, a czasem po mokrym i błocie. Chyba że ktoś ma doświadczenie to można rozgraniczyć: -ile km w rowerze szosowym? -ile w rowerze tylko w terenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mtbikeer Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Srama miałem pg-971 6 miesiecy i był wyciagniety i 3 razy zerwany, kaseta po nie całych 2 tysiącach miała już wyrobione ząbki : / hahaha no to się nie dziwię, że po 2tys miałeś wyrobione zębatki. Łańcuch się zmienia po GÓRA 600km i to jeśli był jeżdżony w miarę dobry warunkach. Łańcuchy SRAM'a mają najlepszy stosunek jakości do ceny, oczywiście według mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Grudnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Czemu akurat po 600 km? Jakaś magiczna granica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Heh Czemu takie magiczne liczby ? Ja zmieniam łańcuchy jak mi się przypomni ale gdybym miał zmieniać co 600 km to co dwa tyg byłaby wymiana ;/ zamiast cieszyć się jazdą ciągle bym musiał pamiętać o zmianie Z doświadczenia mogę powiedzieć że najszkodliwszy wpływ na napęd ma piasek i nie ma znaczenia czy wymienię łańcuch po 500 km czy 2000 istotą jest czysty łańcuch zapiaszczony i uwalony łańcuch zniszczy w momencie kasetę i na nic wymiany Hm.. co do firm produkujących łańcuchy mogę powiedzieć że Sram i Shimano słabo mi przypadło do gustu generalnie na Campie można pojeździć, KMC te droższe modele również nie są złe np. Z 9900- spokojnie ujedzie się 5k km co do Connexa ja akurat mam miłe wspomnienia 9500 km ale jest wiele skrajnych opinii o tych łańcuchach Moim skromnym zdaniem wszystko zależy od tego w jakich warunkach jeździmy i jak potem traktujemy swój napęd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Ile mozna przejechać na łańcuchu C9 bez wyraźnego rozciągnięcia, takiego, które musi zakończyć się jego wymianą? Chodzi o użytkowanie "normalne" czyli tak jak większość użytkowników MTB: troche asfaltu, trochę terenu, czasem po suchym, a czasem po mokrym i błocie. Chyba że ktoś ma doświadczenie to można rozgraniczyć: -ile km w rowerze szosowym? -ile w rowerze tylko w terenie? Mi C9 poszła w 6000 km przy 5960 km zaczęła przeskakiwać, przeżyła zimę, błoto i ostre kręcenie szosą. Okres bez wyraźnego wyciągnięcia to okolice 900-1000km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 wracając do tematu, miałem łańcuchy kmc i shimano. osobiście polecam shimano, lepsza kultura pracy. jeżeli chodzi o spinki to miałem connexa i srama, polecam connexa (link)zapinasz w kilka sekund, ze spinką srama się męczyłem ponad 15 min, zapiąłem pojeździłem trche i wywaliłem zmieniając przy tym na connexa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Spinka Connexa bardzo dobra współpracuje z c9 jak i zarówno z Shimano. Spinkę srama raz założyłem i to był mój ostatni, przy demontażu szybciej było rozpiąć w innym miejscu i potem użyć sztyftu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pr5Rider Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 O napęd dbam, zależy od stanu łańcucha ale średnio 2-3 razy w miesiącu szejkuje i czyszcze naped. Jeżdzę przeważnie po szosie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rondel96 Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Mam łańcuch kcnc i złego słowa na niego nie powiem. Wczesniej miałem łańcuch shimano xtr i pękł 2 razy, więc nie wytrzymałem i kupiłem kcnc. Jestem zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 łańcuch KCNC jest drogi a chyba autorowi postu nie chodzi o drogie łańcuchy tylko w normalnej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moloch89 Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 A ja tam z Shimano jestem zadowolony łańcuch hg53 + kaseta hg50 na razie 15tyś km i myślę że jeszcze z 5tyś zrobi. Tyle że w 95% jeżdżę po asfalcie i to na wysokiej kadencji Napęd czyszczę 2-3razy w sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kkkrajek18 Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 a ja się wyróżnię. Polecam łańcuchy YABAN - http://allegro.pl/yaban-sl-900cr-9-hollow-pin-plate-240g-i1374799694.html najbardziej wytrzymały łancuch z tych w srednich cenach. wiem ze jezdzi na nim kundello. zreszta ja od miesiaca tez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
josh Napisano 22 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Ile mozna przejechać na łańcuchu C9 bez wyraźnego rozciągnięcia, takiego, które musi zakończyć się jego wymianą? Chodzi o użytkowanie "normalne" czyli tak jak większość użytkowników MTB: troche asfaltu, trochę terenu, czasem po suchym, a czasem po mokrym i błocie. Chyba że ktoś ma doświadczenie to można rozgraniczyć: -ile w rowerze tylko w terenie? u mnie wytrzymal jakies 3500km. Teraz dobije go w zimie i pewnie w marcu/kwietniu czeka mnie wymiana napedu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Odświeżam, bo już mam mętlik w głowie po przejrzeniu tematów o wytrzymałości łańcuchów. Krótko i zwięźle: czy porównywał ktoś przebiegi na łańcuchach shimano i connexa? Czy jeden connex wytrzyma więcej niż 2xHG73? Warto odchodzić od sprawdzonego systemu dwóch łańcuchów shimano? Docelowo wybrany łańcuch/łańcuchy mają współpracować z kasetą slx (11-28 więc nie doradzajcie dorzucenia do xt ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuberider Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 ja jeździłem na hg 53 hg 73 i dura ace i żadem mi nie wytrzymał tyle co connex 908 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2011 Testuję connexa 908, pomiary wskazują na to, że na pewno wytrzyma dłużej od HG73 czy np XTR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 12 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Cały sezon (pare tys. km) przejeździłem na 908. Miałem zamiar go teraz wymienić, ale właściwie jest w tak dobrym stanie, że chyba jeszcze się wstrzymam. Polecam Connexa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.