czeslaw8 Napisano 19 Grudnia 2010 Napisano 19 Grudnia 2010 Witam, rozważam zakup crossa do ok 2500 pln. 180cm\80kg. Mialem kilka typow: Kross EVADO 1.3 Superior RX 640 Mbike Crosser RX ale w zasadzie na placu boju pozostały Unibike Xenon oraz Merida CROSSWAY TFS 500-V Podczas pisania tego watku znalazlem jescze: Mongoose crossway 850 disc ale jakos tego nie czuje i ew kusi mnie Superior RX 640 - podoba i nie ma problemów z dostaniem go nawet zima (unibika nie moge znalezc). Jak wypada porównanie tych rowerów sprzetowo ? Który warto wybrać ? Sporym problemem jest też to że jest kiepska dostepność tych rowerów. A może wogóle cos takiego Street Scraper 16 na allegro i u mnie w sklepie kosztuje 1300 pln. I dołożyć amora ? Czemu on jest mniej wiecej 1000 pln tańszy od tych które wypisalem ? p.s Dlaczego nie można umieszczać odnośników do oficjalnej strony mbika ?
H3rlitZ Napisano 19 Grudnia 2010 Napisano 19 Grudnia 2010 A może któryś z Kellysów? http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/76/Kellys.Exquisite.DSC/ W sklepie u siebie powinieneś dostać za 2,5k.
czeslaw8 Napisano 19 Grudnia 2010 Autor Napisano 19 Grudnia 2010 Odpada. Jest drozszy, cieższy i wydaje mi sie że ma gorszy sprzet.
evobiker Napisano 20 Grudnia 2010 Napisano 20 Grudnia 2010 Unibike. Jakość, korba ze zintegrowaną osią, osprzęt deore. Dość cięzki, to chyba jedyny minus.
czeslaw8 Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Napisano 21 Grudnia 2010 Własnie najbardziej skłaniałem się ku Unibikowi. Obawiam się tylko o jego cenę jak już się pojawi w sklepach. Musze powiedzieć że Kellys MASH jest ciekawy. Sporą zaletą jest dostepność od ręki w wwa. Wygąda też zdecydowanie ładniej Jak ma się do tego Crossway TFS 500 ?
Pitof Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 Crossway, którego pokazujesz to model z 2008 roku.
lukaszs Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 z tych ww miałem styczność z Mbike , Meridą i Kellysem z moich obserwacji z jazdy i samego osprzętu to najlepiej wypada Mbike - to naprawdę fajny rower z dobrym osprzętem - ewentualnie amorek trochę odstaje. ewentualnie można pomyśleć o Meridzie
czeslaw8 Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Napisano 21 Grudnia 2010 Crossway, którego pokazujesz to model z 2008 roku. Racja. Jakoś mi to umknęło. To może porównać do Crossway TFS-700 ?
Pitof Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 MASH vs. Crossway 700: - niewątpliwą zaletą MASHA jest powietrzny amortyzator, w Meridzie masz wersję olej/sprężyna - MASH ma lepsze, sztywniejsze korby (korba zintegrowana), lepsze manetki oraz kasetę
evobiker Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 Własnie najbardziej skłaniałem się ku Unibikowi. Obawiam się tylko o jego cenę jak już się pojawi w sklepach. Hmm przecież on już od dawna jest w sklepach, to model 2010. Zobacz też unibike zethos - osprzęt deore, można go za 1800 zl dostac no i nie ma tarcz, zawsze mniej klopotu z serwisem, naprawa i nie trzeba odpowietrzać układu.
czeslaw8 Napisano 21 Grudnia 2010 Autor Napisano 21 Grudnia 2010 Hmm przecież on już od dawna jest w sklepach, to model 2010. Zobacz też unibike zethos - osprzęt deore, można go za 1800 zl dostac no i nie ma tarcz, zawsze mniej klopotu z serwisem, naprawa i nie trzeba odpowietrzać układu. Na tarczach mi wogole nie zależy. Dwonilem do wielu sklepow i nigdzie nie ma Xenona
iras76 Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 może unibike freeway, bezobsługowy napęd i o wiele wygodniejszy niż scraper
evobiker Napisano 21 Grudnia 2010 Napisano 21 Grudnia 2010 Na tarczach mi wogole nie zależy. Dwonilem do wielu sklepow i nigdzie nie ma Xenona Na tarczach mi wogole nie zależy. Dwonilem do wielu sklepow i nigdzie nie ma Xenona Ja osobiście preferuję tradycyjne v - brakei, tarcze mogą być kłopotliwe w eksploatacji. Wejdź na stronkę unibike, zobacz gdzie są dilerzy i podzwoń do nich. Nie wiem skąd pochodzisz, ale wiem, że w Rokietnicy koło Poznania jest fajna hurtownia, tam mają wiele modeli a jakby co mogą zamówić. Zresztą ja zamawiałem ze zwykłego sklepu (unibika evolution) i nie było z tym kłopotu. A w ogóle unibiki są produkowane w Bydgoszczy. W ogole radze namierzyć żądany model i objeździć go przed zakupem. I jak nie zależy na tarczach to tym bardziej polecam zethos - http://www.unibike.pl/zethos.html wart tej ceny jak sądzę.
czeslaw8 Napisano 29 Grudnia 2010 Autor Napisano 29 Grudnia 2010 Ja osobiście preferuję tradycyjne v - brakei, tarcze mogą być kłopotliwe w eksploatacji. Wejdź na stronkę unibike, zobacz gdzie są dilerzy i podzwoń do nich. Nie wiem skąd pochodzisz, ale wiem, że w Rokietnicy koło Poznania jest fajna hurtownia, tam mają wiele modeli a jakby co mogą zamówić. Zresztą ja zamawiałem ze zwykłego sklepu (unibika evolution) i nie było z tym kłopotu. Też wole mieć V. Po Unibika dzwoniłem do wielu sklepów i nigdzie go nie mieli. Pozostałe zresztą też cieżko było gdziekolwiek znaleźć. Może poza Superiorem. W zwiazku z tym zakupiłem Kellys MASH ktorego polecił kolega @Pitof któremu dziękuje szczególnie Już się nie moge doczekać aż bedzie ciut cieplej. Dziękuje za wszystkie sugestie i porady.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.