Skocz do zawartości

[korba] FC-M590 blat 32

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W drugim rowerze, środkowa tarcza w korbie FC-M590 dokończyła żywot. czy da się włożyć do niej blat 32 od SLX/XT,XTR ten kompozytowo stalowy?

nie upieram się przy tym, tylko pytam

Napisano

Się da. Wymiary te same, więc problemu nie będzie.

tu nie chodzi o wymiary. tu chodzi o kształt tego blatu.

Aby np. włożyć do Truvativa trzeba było piłować ten plastyk-kompozyt. Nie chodzi o sztukę dla sztuki.

• Mod Team
Napisano

aa, rzeczywiście ma trochę inny kształt. Skoro żeby dopasować do Truvativa trzeba piłować to do Deorki i niższych klas też. Mam korbe Truvativa i blat z Deorki, mocowanie jest takie samo.

Napisano

W drugim rowerze, środkowa tarcza w korbie FC-M590 dokończyła żywot. czy da się włożyć do niej blat 32 od SLX/XT,XTR ten kompozytowo stalowy?

nie upieram się przy tym, tylko pytam

Skoro pytasz to domyślam się, że nie jesteś w stanie sam tego sprawdzić, czyli taką zębatkę zamierzasz dopiero kupić. Zapytam więc przewrotnie, czemu nie wymienisz tego na zwykła stalową, taką jak ta dotychczasowa. Trwałość moim zdaniem porównywalna, cena znacznie niższa. Skoro to drugi rower i korba raczej budżetowa to dodatkowe 40g nie będzie pewnie balastem.

Odpowiadając bezpośrednio na pytanie- na 90% będzie pasować. Jakieś pół roku temu sprzedałem komplet zębatek od fc-m533 (poprzednia wersja deore ze zintegr. osią), ZTCP nabywca zamontował całość właśnie do slx-a, problemów nie zgłaszał. W drugą stronę (zębatki slx do korby deore) powinno też działać.

Napisano

Zapytam więc przewrotnie, czemu nie wymienisz tego na zwykła stalową, taką jak ta dotychczasowa. Trwałość moim zdaniem porównywalna, cena znacznie niższa.

nie kupować nie mam zamiaru, chodź poszła nowa za 49 złotych, odbiór osobisty.

Miałem SLXa do kradzieży roweru. Teraz nie mam jak sprawdzić :) a środkowy blat w SLX był nie do zajechania.

W użytkowaniu obu korb widzę tylko tu naprawdę różnicę (po za paroma innymi jak budowa, w praktyce nieistotnymi)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...