Skocz do zawartości

[amortyzator] Fox do 2500,-

Witek3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

zastanawiam się nad zakupem nowego amortyzatora do XC. Zależy mi przede wszystkim na sztywności i pracy [najpierw ,,wybieranie liści", a potem żeby stawał się twardszy i przechodził na wybieranie większych dziur i innych korzeni]. Drugorzędna sprawa jest waga, ale też fajnie jak byłby lekki icon_wink.gif. Na pewno poniżej granicy 1600g. Kolejną sprawa jest niezawodność. Generalnie nie oszczędzam sprzętu - jeżdżę bez względu na warunki pogodowe, teren też zazwyczaj nie jest mlekiem i miodem płynący. Ważę 55 kg i jeżdżę na ramie kellysa hackera '10 [tu geometria jak coś: http://www.kellys-bicycles.com/index.php?id=pl_archive_detail&product_id=21118&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=243&subcat_id=245]

PS. Zależy mi na manetce blokady na kierownicę smile.gif

Napisano

Liści nie wybiera żaden amortyzator :thumbsup: od tego w pierwszym rzędzie jest miotła (ze sprzętów nierowerowych :) ) a potem sensowne ciśnienie w oponie.

na polu bitwy są foxy serii f (są z manetką), niesmiertelna reba i za te pieniądze można zapolować na magurę durina. bardzo fajne są minute manitou, nie wiem jak z adaptacją do manetki starszych modeli.

Napisano

W temacie napisałeś Fox i kwotę 2500. Możesz brać jeszcze pod uwagę SID-a i Rebę, ale Fox... to Fox, i tyle. Możesz znaleźć wersję z manetką 32 F100RL za kwotę jaką podałeś.

Napisano

Manitou minute ciężko znaleźć z manetką, a poza tym większość aukcji dotyczy skoku powyżej 100mm[więcej mi nie potrzeba, a poza tym każdy mm skoku waży icon_wink.gif],. A co do reby, nawet XX, to jest dość ciężka [1645g z Xlock'iem], a nowsze modele są dość drogie. Poza tym również ciężko znaleźć taka ze skokiem 100mm [najczęściej jest kombinacja 120mm-100-80], ale w ostateczności będę brał ja pod uwagę.

A teraz pytanie do użytkowników w/w amortyzatorów smile.gif: Czy macie jakieś uwagi i spostrzeżenia z nimi związane? JA np. mogę się podzielić informacją, ze amortyzatory serii Manitou MRD R7 absolute 100 '09 wyszły z wadą fabryczna polegającą na ściekaniu oleju do komory neg. (przekonałem się o tym na własnym rowerze) i chciałbym uniknąć podobnych sytuacji podczas użytkowania nowego amorka.

Napisano

Foxa 32 spokojnie dostaniesz poniżej 2000zł (nowy) tylko dobrze poszukaj zwłaszcza na ebay nie tylko na allegro.

Ale musisz się liczyć z tym że serwis foxa jest droższy niż reby czy sida.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...