Skocz do zawartości

[pytanie]Czy jak jeżdzę na rowerze to ma wpływ na wzrost mojego ciała.

reizen

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ćwiczenia siłowe zwłaszcza dużych partii mięśniowych-martwy ciąg, przysiady ze sztangą powodują że organizm wytwarza więcej testosteronu. a jak jest go więcej to kości szybciej się mineralizują znaczy przestają rosnąć :)

jazda na rowerze to nie jest sport siłowy więc takiego efektu raczej nie uraczysz. a czy to działa w drugą strone? podobno tak a jeśli faktycznie tak to jeszcze troche urośniesz :)

Napisano

Jak będziesz koksił hormonem wzrostu to urośniesz :)

A tak na poważnie, wg mojej wiedzy ww hormon wytwarzany jest naturalnie podczas treningów. Czy nie ma on wpływu na wysokość?

Napisano

Podobno najlepiej rośnie się nocą, bo wtedy też wydłużają się nasz kręgosłup, który ubija się cały dzień (po nocy jesteśmy o 1-2 cm wyżsi).

Być może także wtedy najlepiej narastają nowe komórki, gdy nie jesteśmy ściskani.

A więc ja bym polecał:

- dużo snu (ogólnie wypocząć po wysiłku, poleżeć);

- pływanie;

- kupić drążek i "zwisać" sobie kilka razy dziennie. Ja przed snem jak sobie chwilę powiszę, to aż słyszę, jak mi się luzują kręgi :)

Wiem, że ciężkie ćwiczenia mogą przyblokować wzrost, bo znam 3 braci, dwóch ma około 180 cm i nie ćwiczy, zaś trzeci ma zaledwie 165 cm bo ćwiczył od nastolatka ciężarami.

Teoretycznie ja też mogę być przykładem, bo sam zabrałem się za ciężary w wieku 14 lat i między 14 a 18 rokiem życia urosłem ledwo 2 cm.

A potencjalnie mogłem być wyższy, bo mam stosunkowo krótkie nogi (tylko 81 cm przy 180 cm), a w ostatniej fazie wzrostu rozrastają się ponoć właśnie kończyny (głowa i tułów rośnie mniej procentowo od urodzenia). Choć z drugiej strony, ojciec ma około 173 cm, więc może mam "swój wzrost", bo obecne pokolenie jest kilka cm wyższe od rodziców.

Poza tym polecam:

http://www.sfd.pl/Wszystko_odno%C5%9Bnie_WZROSTU!-t218221.html

ps. a tak przy okazji, jak długie macie nogi przy waszym wzrośnie?

Podobno przy 180 cm, średnia długość nóg to około 84 cm, a na każdy 1 cm wzrostu mniej lub więcej, nogi stanowią 0,6 cm. Czyli przy 170 - nogi 78, zaś przy 190 = 90.

Napisano

a w ostatniej fazie wzrostu rozrastają się ponoć właśnie kończyny (głowa i tułów rośnie mniej procentowo od urodzenia)

kości mineralizują się czyli przestają rosnąć od końców ku środkowi. krótkie kości przestają rosnąć ale te długie jeszcze przez jakiś czas rosną. tak jakoś to się odbywa :D

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...