Skocz do zawartości

[rower] Rower na lekkie hopki , podskoki

kamilkross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jest to mój pierwszy post. A więc chciałbym rower do ,,lekkiego'' skakania , i opracowałem mój szatański plan :thumbsup: A więc chciałbym kupić rower do XC i złapać tą równowagę na zakrętach , zwrotność , szybkość refleks etc. W tym dziale jestem zielony proszę jak ktoś był by taki miły i podał mi przykładowy rower na początek :) Tylko proszę jak znajdziecie coś interesującego to proszę , żeby to nie był Specjalized Big Hit (dobrze napisałem??) i tym podobne za niechrześcijańskie sumy.

A więc ja planowałem , planuję kupić kross level a 2 xt 2009 r i od razu idze do wymiany mostek i kiera i może kiedyś korby

http://allegro.pl/mostek-ritchey-pro-4-axis-bb-black-31-8mm-i1249174292.html mostek

http://allegro.pl/zawodnicza-kierownica-reverse-dh-race-710mm-i1248452225.html a co tam pomarzyć można

Pozdrawiam

Kamil

Napisano

80% xt czyli ukorzenione , kamieniste ostre stoki , 10 % asfalt ( wypad po bułeczki ) 10% skoki max 1 -2 m chodzi mi o to żeby się nie rozsypał po 1 skoku , wydaje mi się , że kross level a2 xt 2009 r będzie ok. po wymianie korby mostka i kierownicy. :)

Edit: bo słyszałem takie opinie , że w tym rowerze jest wszystko ok , ale mostek kiera i korba to chyba z plasteliny są ulepione.

Napisano

Jak chcesz kupić rower to lekkiego skakania to nie kupuj roweru do xc bo zmiana mostka i kierownicy na osprzęt dh nie zrobi z tego roweru maszyny do cięższych zastosowań, zaraz do wymiany będziesz miał koła które są przystosowane do jeżdżenia a nie skakania, amortyzator który dostanie zaraz luzów lub się wyrzyga olejem (zależy jaki amor) i prędzej czy później rama też tego nie wytrzyma i pęknie.

Szkoda twoich pieniędzy wyrzuconych w błoto, a w szczególności twojego zdrowia.

Rower który konstrukcyjnie trochę jest mocniejszy np. http://allegro.pl/rower-merida-matts-tfs-trail-100-d-rok-2010-21-i1233353215.html lub całkiem jakaś dualówka w której dźwigniesz siodełko jak w rowerze xc i pojedziesz gdzie będziesz chciał np na jakąś miejscówkę do skakania http://allegro.pl/rower-dual-northtec-blade-hydraulika-promocja-i1257260127.html

Napisano

Wiem , że szału nie ma z filmikiem , ale właśnie o taki coś mi chodzi. Bo lubię łamać prawa ciążenia ; ) Z miejscówką problemów nie ma bo mieszkam na podkarpaciu ( nic tylko zazdrościć terenów ) , filmik jest jaki jest ale trafił w sedno.

Napisano

Człowieku zdecyduj się!Rowerem do skakania nie będziesz jeździł na wycieczki a rowerem do XC lub Enduro nie bedziesz skakał dirtów lub jeździł w DH.Jeśli chcesz się wzorować na tym filmiku,to ilość gleb jakie zaliczysz zanim będziesz wykonywał dany trik lub skakał hope,sprawi że twój rower musi być tak wytrzymały aby się nie rozpadł.Ta rama którą podałeś jest bardzo dobra.TYLE ŻE NIE DO TEJ DYSCYPLINY.I jeszcze jedno.Właściwie nie ma taniego i super wytrzymałego sprzętu.W rowerowych sportach grawitacyjnych niestety trzeba mieć dużo kasy.Bez tej kasy nie masz pewności że kierownica którą kupiłeś nie złamie ci się po jakimś niedolocie itd.Musisz się zdecydować w czym chcesz jezdzic.

Napisano

Nie przesadzajmy, da się złożyć coś w miarę uniwersalnego, ale po pierwsze nie za te pieniądze, a po drugie rowery to taki segment, gdzie kompromis rzadko istnieje i nie ma rowerów w pełni do wszystkiego. Sensownie złożony hardtail do ostrego enduro spełniałby większość założeń. Ale musiałby być składany, ponieważ gotowe rowery mają części dobrane do węższych zastosowań.

Napisano

Przepraszam za spam, ale muszę skomentowac ten film podany przez kamilkross'a. Polecam przewijać do 1:51, i tak w kółko - świetny widok :thumbsup: Sory za czarny humor :)

A wracając do tematu. Nie podałeś do jakiej kwoty ma być ten rower.

Napisano

Dziękuje Panie Toluz`ie ze przemówiłeś do mojego rozsądku :thumbsup: nie chce narażać ani swojego zdrowia ani portfela na niepotrzebny uszczerbek :) Myślę , że będę jak na razie uprawiał ostre xc a rower tak od 2 do 4 k a podałem krossa lv a2 bo kolega ma z 2009 roku i jeździ się miodnie , śmiałbym porównywać do unibike`a za 6k kuzyna. Kolega wymienił tak jak pisałem UP Korby , mostek , kiere bo chyba była lepiona z plasteliny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...