Skocz do zawartości

[dętki] "nieprzebijalna" rewolucja FOSS?

_Grooby_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wszystkie negatywne komentarze przeczytałem dopiero po przelaniu pieniędzy. Po tej lekturze zacząłem się obawiać, że wywaliłem pieniądze w błoto. Dętki dotarły w połowie tygodnia, na razie zamontowałem jedną na przednim kole (RaRa 2,25). Pierwszego dnia podchodziłem do roweru co kilkanaście minut, żeby sprawdzić czy jeszcze jest powietrze. :) Przez trzy dni nie zeszło. Dzisiaj przejechałem 70km i na razie nic niepokojącego się nie dzieje. Jeżeli pojawią się problemy to nie omieszkam o tym poinformować.

I jeszcze kilka uwag. Dętki te zakłada sie o trudniej niż klasyczne. W zasadzie trzeba ją naciągać na obręcz. Zamontowanie zaworu na obręczy pod kątem prostym nie było dla mnie problemem. Lepiej żeby był gwintowany ale nie jest dramatem, że jest bez. Może piszę to dlatego, ze już wcześniej spotykałem się z gładkimi prestami i nie powodowało to problemów.

http://img861.imageshack.us/i/dsc00442h.jpg/

Tak czy siak jeszcze za wcześnie na wyciąganie jakichkolwiek wniosków. Potrzeba czasu i jeszcze trochę przejechanych kilometrów.

Napisano

U mnie wentyl po założeniu był również krzywy ale jest to wina (moim zdaniem) zwiniętej i zapakowanej dętki w pudełeczku.

Po wyjęciu i lekkim napompowaniu widać że zagięcie jest na dętce.

po dwóch dniach użytkowania wentyl sam się wyprostował :)

Dziś np. wyjąłem dętkę bo musiałem nypli kilka wymienić i widać że wentyl jest już w normalnej pozycji więc nie jest to żadna wada fabryczna !

Na co dzień sprzedaję sporo dętek różnych firm i zawsze znajdzie z 5 szt na 100 z jakąś wadą fabryczną

więc i zapewne foss może się trafić wadliwy, dlatego Ci którzy trafili na felerne dętki mają po prostu pecha i tyle

Napisano

Dętki działają jak powinny. Również trochę przeraziły mnie te negatywne opinie, ale żadna się nie potwierdziła.

Napisano

Ja już jednego fossa załatwiłem, ale bez obaw zamówiłem drugiego, mi powietrze pięknie trzymały. Dętke próbowałem łatać zapalniczką, ale zrobiłem to nieumiejętnie(tak że zesztywniała) napompowałem około 1,5 bara i zrobił się wielki balon, po 5 sekundach BUM!

Napisano

nie pompujcie dętek poza oponą do dużego ciśnienia. Jeśli już to tylko tak zeby nabrała kształtu jak chcecie zlokalizować dziure. Dętka jest bardzo elastyczna, momentalnie zrobi sie balon i nie wróci do swojego pierwotnego kształtu. To jest główny minus tych detek, ale nie specjalnie przeszkadzający ;)

Napisano

Zamówiłem sobie 2 sztuki i dzisiaj po założeniu krew mnie zalewa. Okazało się, że jedna dętka puszcza powietrze na łączeniu(tam gdzie jest zgrzewana) i trzyma powietrze tak do 15min. Druga póki co trzyma. Zdecydowanie nie polecam.

Napisano

Nie wiem kiedy i w jakich okolicznościach ale przebiłem przednią oponę oraz dętkę. Fakt ten odkryłem po dwóch dniach (ale bez jazdy) gdzy ciśnienie w kole spadło mniej więcej o połowę.

Dziś na tych dętkach (w tym na jednej z łatką) przejechałem Mazovię na dystansie giga.

Napisano

Mało na nich jeszcze przejechałem ale nie zauważam dużej różnicy w porównaniu do zwykłych dętek w kwestii tłumienia nierówności. A właściwie to żadnej.

Wydaje mi się, że mniej materiał z jakiego jest zrobiona dętka a bardziej ciśnienie jakie w niej panuje determinuje sposób w jaki pracuje koło/opona.

Napisano

Posiadam dwie w wersji pod oponę 1.5. Na początku jedna puszczała powietrze, tak, że następnego dnia była połowa ciśnienia.

Winny był wentyl - musiałem go jeszcze raz dobrze wkręcić.

Teraz pompuje 5atm, pod dwóch tygodniach jest około 3atm. To mi jednak nie przeszkadza :)

Napisano

Nie ma jakiejś specjalnej przewagi nad zwykłymi - kolec z jeżyny spuścił całe powietrze w 2 godziny, tak jak na zwykłej dętce :P

2 na 4 puszczały powietrze przy wentylu... Szału nie ma.

Napisano

Ludzie macie problem z fossem? dajcie talku ja dałem i 2 tygodnie odpukać nic sie nie dzieje nawet cisnienie sie nie zmniejsza(może minimalnie czego nie da się wykryć)

Napisano

Aż się wzruszyłem dzisiaj, gdy założyłem nową dętkę FOSS i po napompowaniu tego, wyskoczyłem do lasu. 20 minut jazdy, po czym 30 minut powrotu piechotą, spowodowanego zaufaniem do wspaniałych właściwości dętki :). Mały kolec z jeżyny spuścił całe powietrze w kilka minut, więc albo dostałem jakąś felerną partię, albo dałem się nabrać reklamie :).

Napisano

Aż się wzruszyłem dzisiaj, gdy założyłem nową dętkę FOSS i po napompowaniu tego, wyskoczyłem do lasu. 20 minut jazdy, po czym 30 minut powrotu piechotą, spowodowanego zaufaniem do wspaniałych właściwości dętki :). Mały kolec z jeżyny spuścił całe powietrze w kilka minut, więc albo dostałem jakąś felerną partię, albo dałem się nabrać reklamie :).

:D :D - stówa w błoto ?

czy zgrzewałeś zapalniczką :D

Napisano

Dętka zaciska się na tym co się w nią wbije, cały maraton w Murowanej przejechałem z kolcem akacji. O tym, że się wbił zorientowałem się następnego dnia, z 30psi zrobiło się 15. Na akacje działa jak najbardziej, jeżyny niestety zazwyczaj nie zostają w oponie - więc na to nie pomoże. Optymalne wydaje się nalanie mleczka do tych dętek.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Dętka zaciska się na tym co się w nią wbije, cały maraton w Murowanej przejechałem z kolcem akacji. O tym, że się wbił zorientowałem się następnego dnia, z 30psi zrobiło się 15. Na akacje działa jak najbardziej, jeżyny niestety zazwyczaj nie zostają w oponie - więc na to nie pomoże. Optymalne wydaje się nalanie mleczka do tych dętek.

Historia podobna - jakiś kolec (w załączniku zdjęcie) przebił moje FOSS'y zamontowane do oponek Maxxis maxxlite, więc bardzo podatne na przebicia. Kapeć zauważyłem dopiero w dniu następnym, więc powrót do domu był ok. Po napompowaniu oponki (myśląc, że to problem z zaworkiem presta) usłyszałem delikatnie schodzące powietrze. Kolec był wbity - po wyjęciu powietrze schodziło kilka razy szybciej. Jednak normalna dętka nie pozwoliła by mi na swobodny powrót...

Co do zaworków presta - z przodu jest ok, jednak w tylnej dętce po odkręceniu wężyka od pompki zaworek został w wężyku. Użyłem starej metody wkręcając zaworek na lakier do paznokci i jak na razie jest ok.

Czy bym kupił ponownie FOSS'a? Jak na razie mam lepsze doświadczenie od normalnych, więc tak. Jeśli to się zmieni to dopiszę pare słów.

post-140188-0-54395500-1305552718_thumb.jpg

Napisano

moje fossy ok

używam dwa komplety z oponami marathon xr 1,60' i z karmą 2'

powietrze trzymają tak jak trzeba

troche bardziej problematyczne w zakładaniu od zwykłych dętek

nie używałem talku i nie bede uzywać;p

zestaw z opona marathon xr musiałem jednak wysmarowac mydełkiem bo opona nie chciala sie dobrze ułożyc

na fossach jeżdże ponad miesiąć zestaw z karmą około 300km xr około 600km , kolce na razie trzymaja sie z dala od mojego sprzetu ;p

pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...