Skocz do zawartości

[Sztyca] wsuwa się do ramy

luk85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

To co napiszę, wyda się niewiarygodne, ale to fakt. Do całkiem nowej ramy wlało mi się jakiś miesiąc temu trochę wody i błota co zaowocowało niemiłosiernym strzelaniem z okolic mocowania sztycy w ramie. Zostało to przesmarowane, ale koleś który to robił chyba przesadził ze smarem, bo ostatnio zauważyłem, że sztyca podczas jazdy powoli wsuwa się do środka! Zrobiłem sobie znacznik, by utwierdzić się w tym przekonaniu i faktycznie! Wytarłem cały ten smar i na razie wygląda na to, że jest dobrze, ale pewnie znów zacznie strzelać i koło się zamknie... Dodam, że zacisk zacisnąłem baaardzo mocno. Co zrobić by wyeliminować trzaski inaczej niż poprzez smar? Czy może to być również jakiś problem z zaciskiem (w co wątpię).

Sztyca pasuje do ramy, bo wczesniej nie było takich problemów. Nowa rama to rzecz po gwarancji, więc jest identyczna ze starą, także nie ma mowy o żadnym niedopasowaniu.

Napisano
  Cytat
Sztyca pasuje do ramy

Czy jesteś tego pewien na 100 % jeżeli sztyca zaczyna samoczynnie się ruszać to są dwie rzeczy które mogą to powodować : niedopasowany zacisk, oraz niedopasowana sztyca. Strzelanie może brać się z tego że sztyca krzywo wchodzi albo jest gdzieś zgięta dociśniesz to zaciskiem i jest już problem.

Napisano

wyczyść wszystko dokładnie nie dawaj tam normalnego smaru tylko troszeczkę brunoxa i zaciskaj z odpowiednią siłą. I potem nie wsuwaj brudnej sztycy w ramę

Napisano

Miałem podobny problem. Po 1 nie zaciskaj mocno zacisku - możesz uszkodzić ramę. Ok, wracając do tematu. Wspomniany smar jest prawdopodobnie przyczyną osuwania się sztycy. Jeżeli pomimo jego usunięcia sztyca nadal będzie się osuwać, spróbuj zmatowić jej powierzchnię przy użyciu papieru ściernego.

Strzelanie to wbrew pozorom dość powszechny problem. Wynika najczęściej z drobnego niedopasowania sztycy do rury podsiodłowej. Czasem, pomimo odpowiedniego rozmiaru nadal się pojawia i nie jest łatwe do zwalczenia. Jedną z metod jest użycie dętki w sposób przedstawiony na poniższym obrazku:

zacisk.jpg

Niestety konieczne jest posiadanie zacisku na imbus a nie na dźwigienkę. Dętka musi być na tyle mocno naciągnięta, żeby nie przedostały się przez nią ziarenka piasku, dlatego najlepiej użyć dętki o jakimś małym rozmiarze. Inym sposobem jest stosowanie różnego rodzaju smarów itp., niestety, tak jak w Twoim przypadku, może to powodować osuwanie się sztycy i wykluczą tą metodę.

Napisano

ale po co ma kombinowac?,skoro napisal ze jak wytarl smar i zacisnal sztyce z siłą znana tylko sobie (faktem jest że sztyce nalezy z wyczuciem zacisnąć) to juz nic mu nie strzela. czyli teraz ma dobrze. a jak ci sie ta woda z piaskiem dostala?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.