Piororz Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Witam serdecznie wszystkich, Mam pytanie do bardziej zaawansowanych kolegów: Chciałbym wymienić zużytą ośkę stalową suport (kwadrat, 3S, długość bez gwintu 124, mufa 68) na suport kompaktowy. Wyczytałem gdzieś w necie, że jest bardziej wytrzymały od tradycyjnej ośki. Pytanie jak dobrać nowy zestaw? Dodam, że do serwisu z prawdziwego zdarzenia mam za daleko (niestety:-)). Kontaktowałem się z sklepem/ serwisem i doradzili mi miski BSA , mufa 68, długość 121 lub 121,5. Nie wiem czy te 3 mm będą miały duży wpływ na komfort jazdy czy nie. Czy może lepiej zostać przy tradycyjnym zestawie? Pozdrawiam piororz
Mod Team sznib Napisano 5 Września 2010 Mod Team Napisano 5 Września 2010 Kup suport o takiej długości jak miałeś, skoro wcześniej było ok. http://allegro.pl/suport-accent-bb-40-maszynowe-lozyska-124-5mm-i1207165146.html
Miecho87 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 Więc tak... Czy są bardziej wytrzymałe to rzecz gustu. Ja lubię suporty rozbieralne, ponieważ można je łatwo smarować i kasować luzy. Tym samym można na nich jeździł, aż nie zużyją się bieżnie na osi, ponieważ kulki można kupić, a miski często pasują inne - jedyny problem to znaleźć zamienniki dobrej jakości - dziś właściwie się takich nie produkuje. Kwadrat ok, długość 124 ok, mufa 68 ok, ale co to to "3S"? Chodzi o to, że korba jest trzy-rzędowa? Długość osi dobiera się do konkretnego modelu korby, ale jeśli z dostaniem suportu 124 mm jest problem, a masz 1,5 mm miejsca między korbami i zębatkami a ramą to 121 styknie moim zdaniem. Gwinty pewnie są faktycznie BSA, bo to najpopularniejszy standard. Jedyny problem to narzędzia do wymiany. Nie wiem co jest potrzebne do wyjęcia obecnego suportu, ale do założenia nowego na pewno będzie potrzebny klucz do suportu, a skoro do serwisu masz daleko to możesz taki kupić - wybór należy do Ciebie.
Piororz Napisano 5 Września 2010 Autor Napisano 5 Września 2010 hm... 3S to było oznaczenie jakie znalazłem na ośce, którą zdemontowałem. Ośkę mam z gwintem zewnętrznym na nakrętkę, ale rozumiem, że może być też z gwintem wewnętrznym na śrubę... dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam piororz
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.