Skocz do zawartości

[Sztyca] Suntour NEX-D3

studnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Użytkując tą sztycę zgodnie z przewidywaniami po jakimś czasie złapała luzy. Chcąc ją na powrót usztywnić odkręciłem osłonki i szczerze mówiąc nieco się zdziwiłem :

p1010016ve.jpg

p1010017a.jpg

Spodziewałem się jakichś tradycyjnych gniazd , a tymczasem nie wiem jak i czym się do tego zabrać (nie ma co się oszukiwać - z mechaniki kuleję). Mógłby ktoś doradzić? Z góry dzięki

Napisano

Ściągasz w bok te pierścienie w kształcie "E" i potem wypychasz sworznie. Sworznie mają rowek po obwodzie, te pierścienie w nie wchodzą tworząc rodzaj zawleczki - to tak w celu rozjaśnienia. Jednak samo rozwiązanie - sworznie - sugerują brak możliwości regulacji luzów, chyba, że wewnątrz są jeszcze jakieś łożyska czy coś.

Temat poprawiłem - pkt. 2b regulaminu.

Napisano

Możesz wyciągnać sworznie od czworoboku i złożyć na śruby z podwójnymi nakrętkami (kontrując), będziesz miał szansę na skasowanie jednego luzu - ale może zostać drugi.

Sworzni od baryłek nie ruszaj, nie masz po co. Znaczy możesz je nasmarować :blink: .

Napisano

Taka uwaga, że nie bardzo bo te sworznie są osiami obrotu i ich powierzchnia jest powierzchnią trącą. Można się pokusić o skrócone śruby z gwintem na niepełnej długości, ale mają one tak dużą tolerancję wymiarową, że luz nadal będzie.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...