Skocz do zawartości

[manetka] do Nexus 3 - czy pasują inne

nomade

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam..

czy ktoś się orientuje czy do piasty tylnej z biegami Shimano Nexus 3 pasuje manetka 3 biegowa jak na przód Shimano lub Sram Trigger ?

..ta obrotowa (gripshift) troszkę mnie wkurza !

Napisano

Z tego co się orientuje to manetki do piast biegowych(przynajmniej wyższych modeli) mają inny skok linki niż

te od przerzutek.

100% pewności nie mam.

Zawsze można poeksperymentować, zamontuj jakąkolwiek manetkę od przedniej przerzutki jaką masz pod ręką.

Jeżeli będzie działać to zakup manetkę docelową, a jeżeli nie wróci do poprzedniej.

Napisano

(...)

Nie będzie pasować, tzn. dałoby się pewnie jakoś dopasować (ale gripshifta z microindexem), ale ze sprawnym działaniem miałoby to niewiele wspólnego.

Co Cię konkretnie denerwuje w tej manetce?

Napisano

To znaczy wszystko da się zrobić tongue.gif. Kiedyś, dawno temu, w zamierzchłych czasach, na dalekim zachodzie ktoś robił takie urządzonko, które pozwalało na używanie manetek Srama z przerzutkami Shimano i odwrotnie. Działało to na zasadzie bloczków i zmieniało ilość ciągniętej linki. Można coś takiego zrobić, ale wątpię, żeby to było warte zachodu.

Napisano

...co mnie denerwuje w gripshift, to ze zajmuje tyle miejsca i trzeba docinać chwyty !! ..niby wszystko działo jak powinno,ale gdyby dało się zaadaptować np sram triggera byłoby perfekcyjnie :icon_wink:

..no nic pomyślałem tylko że może ktoś kiedyś, kombinował w tym temacie, Shimano niestety do obsługi Nexus3 chyba przewidziało wyłącznie gripsh*ty !

Napisano

To znaczy wszystko da się zrobić tongue.gif (...)

Da się, ale w tym przypadku nie ma sensu (różne uciągi linki dla różnych biegów). Dla zobrazowania sytuacji: podpiąłem dziś manetkę od Nexusa 3 do przerzutki Shimano, kaseta 8rz i tak:

* zmiana biegu z 1 na 2: przemieszczenie wózka przerzutki jest spore, większe niż przy kasecie/wolnobiegu 6rz; z koronki 8 łańcuch chciałby wskoczyć mniej więcej na 6,5 :wallbash:

* zmiana biegu z 2 na 3: przesunięcie wózka duuuże, ok. dwukrotnie większe niż przy zmianie z 1 na 2; z koronki 8 łańcuch wskoczy na 4 lub 5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...