nomade Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 witam.. czy ktoś się orientuje czy do piasty tylnej z biegami Shimano Nexus 3 pasuje manetka 3 biegowa jak na przód Shimano lub Sram Trigger ? ..ta obrotowa (gripshift) troszkę mnie wkurza !
focus25 Napisano 2 Września 2010 Napisano 2 Września 2010 Z tego co się orientuje to manetki do piast biegowych(przynajmniej wyższych modeli) mają inny skok linki niż te od przerzutek. 100% pewności nie mam. Zawsze można poeksperymentować, zamontuj jakąkolwiek manetkę od przedniej przerzutki jaką masz pod ręką. Jeżeli będzie działać to zakup manetkę docelową, a jeżeli nie wróci do poprzedniej.
rzymo Napisano 3 Września 2010 Napisano 3 Września 2010 (...) Nie będzie pasować, tzn. dałoby się pewnie jakoś dopasować (ale gripshifta z microindexem), ale ze sprawnym działaniem miałoby to niewiele wspólnego. Co Cię konkretnie denerwuje w tej manetce?
Miecho87 Napisano 3 Września 2010 Napisano 3 Września 2010 To znaczy wszystko da się zrobić . Kiedyś, dawno temu, w zamierzchłych czasach, na dalekim zachodzie ktoś robił takie urządzonko, które pozwalało na używanie manetek Srama z przerzutkami Shimano i odwrotnie. Działało to na zasadzie bloczków i zmieniało ilość ciągniętej linki. Można coś takiego zrobić, ale wątpię, żeby to było warte zachodu.
nomade Napisano 3 Września 2010 Autor Napisano 3 Września 2010 ...co mnie denerwuje w gripshift, to ze zajmuje tyle miejsca i trzeba docinać chwyty !! ..niby wszystko działo jak powinno,ale gdyby dało się zaadaptować np sram triggera byłoby perfekcyjnie ..no nic pomyślałem tylko że może ktoś kiedyś, kombinował w tym temacie, Shimano niestety do obsługi Nexus3 chyba przewidziało wyłącznie gripsh*ty !
rzymo Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 To znaczy wszystko da się zrobić (...) Da się, ale w tym przypadku nie ma sensu (różne uciągi linki dla różnych biegów). Dla zobrazowania sytuacji: podpiąłem dziś manetkę od Nexusa 3 do przerzutki Shimano, kaseta 8rz i tak: * zmiana biegu z 1 na 2: przemieszczenie wózka przerzutki jest spore, większe niż przy kasecie/wolnobiegu 6rz; z koronki 8 łańcuch chciałby wskoczyć mniej więcej na 6,5 * zmiana biegu z 2 na 3: przesunięcie wózka duuuże, ok. dwukrotnie większe niż przy zmianie z 1 na 2; z koronki 8 łańcuch wskoczy na 4 lub 5.
Miecho87 Napisano 5 Września 2010 Napisano 5 Września 2010 A tego się nie spodziewałem. Faktycznie przekreśla to sensowne możliwości kombinacji.
nomade Napisano 6 Września 2010 Autor Napisano 6 Września 2010 ..a więc dobrze, nie da się, nie warto, nie tykać, nie kombinować !! ..mówi się trudno
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.