Skocz do zawartości

[przerzutka] xt shadow problem

biker91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Otoz wczoraj dokladnie w połowie mojej wyprawy (po 27km) po asfalcie, co sie dziwnego stało z moja przerzutka. Wozek owej przekładni wygina sie nie w ta strone co powinien czyli pod kasete, a pod rame przez co łancuch jest strasznie luzny (zwisa prawie do ziemi). Gdy sie zorientowałem co jest grane byłem niezle zes**ny.. miałem 27 km do domu!!! Jakos dało sie jechac ale kazdy nawet najmniejszy podjazd musiałem prowadzic rower poniewz kaseta mi przemykała - mogłem tylko powoli, delikatnie naciskajac na pedąły wracac do domu. Dzis zdjałem przerzutke i wyczysciłem, ogladajac czy czasem cos nie pękło - niczego nie zauwazyłem. Szukałem w necie podobnego przypadku i nie znalazłem. Wie ktos czy da sie to jakos naprawic? miał ktos cos podobnego?

Moge wrzucic filmik czy zdjecia jak to wyglada tylko nie weim na jaki serwer na u tube nie mama konta.

Napisano

Pierdyknęła Ci sprężyna napinająca wózek. Musisz odkręcić śrubę przy osi wózka i go wyciągnąć następnie wymienić sprężynę i włożyć wózek na swoje miejsce. Potem dokręcić śrubę. Tylko jest jeden problem. Tej sprężyny nigdzie nie kupisz. Przejdź się po serwisach. Może mają jakieś połamane przerzutki Shadow (nie wiem czy czy do Shadow i Non-Shadow są takie same sprężyny). Ewentualnie poszukaj po serwisach aukcyjnych za rozwaloną przerzutką.

• Mod Team
Napisano

Mi tez sie wydawa ze sprezyna walnęła. Ale przerzutka powinna mieć gwarancje o ile jeszcze jest wazna a peknieta czy urwana sprezyna na pewno nie bedzie z winy użytkownika.

Napisano

niestety rower brałem z allegro uzywany wiec o gwarancji raczej nie ma mowy.. rozkreciłem dzis ja znow i zdjałem gorne kółkono i pod nim nie ma jak dojsc do tej wewnetrznej sprezyny (ktorej nie widac) wie ktos jak ja wyciagnąc? bo jak ruszam tym wózkiem to czuje ze cos jest nie tak z ta sprezyna, byc moze sie tylko przesuneła bo ona "odbija" tylko ze w druga strone niz powinna ;/

Napisano

Przecież Welniak pisał. Na przodzie korpusu przerzutki (nie wózku) na wysokości osi wózka masz śrubę na imbus na oko 2-3, czyli pewnie 2,5 będzie.

Napisano

nie napisałem (chociaz kto sie zna to ze zdjec pozna) posiadam model rd-m772. dalej nie wiem o ktora srube na imbusa chodzi. w tej przrzutce jest 5 srub na imbus: 2 trzymaja kółka na wózku, jedna trzyma linke, jedna bezposrednio przykreca sie do haka ramy i jedna tuz nad napisem deore XT - trzyma element ktory przykreca sie do haka. wiec o ktora srube chodzi?

Napisano

spokojnie, od samego poczatku kreciłem tam imbusem i nic nie szło bo gwint miałem juz zjechany ale ze w zyciu tam nie grzebałem, ba nawet nie wiedziałem ze jest tam taki utwór, to dlatego zwroviłem sie na forum o pomoc. nic przerzutke juz sprzedałem wiec problem nie mój.

ps. haka nie odkreciłem od przerzutki bo zapiekliło sie i nie jedna osoba probowała to odkrecic. dopiero w serwisie koles ciekawym imbusem to odkrecił. (a tak nawiasem mówiąc - co to komu ten hak przeszkadza na zdjęciu?! )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...