Sandacz Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 Podobno pod koniec tygodnia ma popruszyć pierwszy śnieg. Jeśli temperatura spadnie nieco poniżej zera, to będzie niezła jazda...:-)
tasior Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 no to widze ze ladne wycieczki sobie robicie =) bardzo dobrze =) od wiosny czy w wakacje bedzie mozna robic jakies coweekendowe wypady calodniowe jakas wieksza ekipa
Sandacz Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 Od dwóch lat PKP PR wozi w sezonie w weekendy bicykle za złocisza. A korzystanie z ciuchci w systemie np. "tam pociągiem, z powrotem rowerem" rozszerza bardzo zasięg jednodniówek - prawie do całego Pomorza, od Noteci do Bałtyku i od Drawy do Wisły :-)
tasior Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 w wakacje nawet bez PKP mozliwosci duzo wieksze, bo mozna wyjechac skoro swit i do pozna jeszcze widno i cieplo ale zawsze mozna zrobic calodzienny picnic nad olszanowem gdzie czesc ekipy z zaopatrzeniem dojedzie samochodem a reszta moze posmigac bike wykapac sie poogniskowac i imprezowac i dalej pojezdzic mozliwosci nie ograniczone
Sandacz Napisano 22 Listopada 2010 Napisano 22 Listopada 2010 Niewątpliwie całodzienny piknik z ewentualnymi wypadami po okolicach to dobry pomysł, bo jest tam gdzie się atrakcyjnie pomęczyć na rowerze. Nota bene nie pamiętam, kiedy ostatnio pluskałem się latem w naszym "zaglonowionym" j. Rychnowskim. Jeżdżę właśnie nad Olszanowskie, gdzie mam "swoje" mini kąpielisko :-). Pozwala połączyć to przyjemne z przyjemnym - 30km spaceru z kąpielą w klarownej, czystej wodzie :-) Pisząc o wywożeniu bicykla gdzieś dalej miałem na myśli fakt, że ciągłe szlajanie się po tych samych okolicach i drogach może się w końcu nieco znudzić. Pociąg w takiej sytuacji ma jedną niezaprzeczalną zaletę: pozwala wywieźć rower w rozsądnym czasie relatywnie daleko i zwalnia od przejmowania się zaparkowanym gdzieś tam autem - którym przywiozło się bicykle - bo nie trzeba do niego wracać :-). Oczywiście ciuchcie regionalne mają i wady, zwłaszcza w kontekście naszego miasteczka: nikła ilość połączeń i brak skomunikowania z pociągami odchodzącymi/przychodzącymi z pobliskich węzłów w Chojnicach i Szczecinku w sensownych porach - zwłaszcza w weekendy, gdy czas pozwala na całodzienne wypady...
tasior Napisano 23 Listopada 2010 Autor Napisano 23 Listopada 2010 uwaga, uwaga powoli z Pastą organizujemy już Luiza XC 2011, wyciągamy wnioski z ostatniej imprezy, ale oczywiście chcemy i czekamy na wszystkie inne Wasze opinie, uwagi, rady i pomysły, bo przecież Luiza XC będzie też dla Was! więc wszystkie cenne uwagi mile widziane !!!!!!
Sandacz Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 przeniosłem Konrada (bo to chyba Jego ślad z Luizy 2010) do przeszłości - i okazuje się, że właściwie niewiele się zmieniło :-)
Sandacz Napisano 23 Listopada 2010 Napisano 23 Listopada 2010 "Łazienek" już nie ma, strzelnica odeszła w niebyt :-) Wracając do samej trasy - jest generalnie ok, ale chyba najsłabszym jej punktem jest zjazd z fosy w ulicę Parkową. Sam jakiś czas temu prawie nadziałem się na schodki. Najnormalniej o nich zapomniałem :-). Nie wiem, jak będzie wyglądało to miejsce po zakończeniu "rewitalizacji" otoczenia Zamku, ale niewątpliwie trzeba by to miejsce wyraźnie oznaczyć jako wymagające szczególnej uwagi.
jonypi Napisano 24 Listopada 2010 Napisano 24 Listopada 2010 Sandacz - fajnie ze o tym myslisz w zeszlym roku chcielismy zrobic tam zjazd z desek ale bylo juz za malo czasu, w tym roku na pewno czas sie znajdzie i bedzie tam wykonany zjazd na czesci gdzie znajduja sie schody Czekamy dalej na wszystkie sugestie, we wszystkich kwestiach organizacyjnych
tasior Napisano 24 Listopada 2010 Autor Napisano 24 Listopada 2010 robie zamowienie z sklepu http://www.bike-arena.pl/index.php jakby ktos chcial cos z sklepu to mozna sie dolaczyc do zamowienia
MMMAAACCC7 Napisano 24 Listopada 2010 Napisano 24 Listopada 2010 a z tej mapki wynika że z mostku który aktualnie zastąpiła kładka odchodził drugi mostek w kierunku brzegu tej zatoczki szkoda ze teraz tak nie ma.. a po tamtych schodach fajnie sie zjeżdża przy większej prędkości-prawie się leci
Sandacz Napisano 24 Listopada 2010 Napisano 24 Listopada 2010 po zabezpieczeniu schodów dobrze by było jakieś maty naprzeciwko zainstalować, bo jak "towarzystwo" się rozbuja, to albo na przejeżdżających autach, albo w jeziorze lądować będzie :-)
MMMAAACCC7 Napisano 24 Listopada 2010 Napisano 24 Listopada 2010 zamiast mat lepiej postarać się o ładną pogodę i ludzi z podbierakami-kto pogardziłby kąpielą w jeziorze przy ładnej pogodzie podczas takiego wysiłku, rowerzysta by się ochłodził a ludzie z podbierakami by zadbali o rower (oczywiście ciut gorzej z elektroniką przy rowerze :-))
Sandacz Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 Raczej idzie albo biegnie :-). Najgorzej to wydostać się bicyklem z miasta, by w tej brei pośniegowej wybełtanej przez auta nie ufajdać się jak prosię... Na gruntówkach to może być całkiem ok, bo świeży śnieg nie stawia zbyt dużego oporu :-) Co prawda planowałem małe bieganko, ale jednk zdecydowałem się przeprowadzić "rozpoznanie bojem" z wykorzystaniem bicykla. Pojechałem pięknie (nie)odśnieżoną ścieżką pod Rychnowy: http://img72.imageshack.us/img72/8087/zima1b.jpg potem na Krery i Zielątkowo: http://img201.imageshack.us/img201/310/zima2b.jpg Jak na razie na leśnych drogach nie jest źle. Świeży śnieg nie stawia zbytniego oporu, a "leśni ludzie" nie zdążyli jeszcze duktów rozpaprać :-)
tasior Napisano 27 Listopada 2010 Autor Napisano 27 Listopada 2010 ale u Was śniegu !! w Gdańsku trochę popadało ale to prawie nic
MMMAAACCC7 Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 a mi z moimi łańcuszkami się jeździło świetnie, choć bardzo hałasują na asfalcie, no ale rower idzie jak po suchym asfalcie nawet w brei pośniegowej i ta satysfakcja gdy ludzie nie mogą podjechać pod górkę a ja rowerem bez zmęczenia wszędzie wjechałem hehe wolność w scenerii zimowej także zdobyta, szkoda że mgła z jeziora charzykowskiego wychodziła, słaby widok
Sandacz Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 jeśli wierzyć prognozom: http://www.tvn24.pl/-1,1684058,0,1,ida-sniezyce--mrozy-atakuja,wiadomosc.html to wkrótce cykliści z 3M będą mogli z Cypla Rewskiego do Kuźnicy dojechać rowerami przez Zatokę :-).
MMMAAACCC7 Napisano 27 Listopada 2010 Napisano 27 Listopada 2010 .....a cykliści z człuchowa bedą mogli jeździć po człuchowskich jeziorach
tasior Napisano 27 Listopada 2010 Autor Napisano 27 Listopada 2010 MMMAAACCC7 zrób i pokaż zdjęcie tego wynalazku łańcuchów na kołach
MMMAAACCC7 Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 http://www.forumrowerowe.org/topic/61734-opony-zimowe-do-jazdy-po-sniegu/page__st__40 nie będę dublować fotek, tam masz zdjęcia z lata na sucho i niżej opis z dzisiejszej jazdy, a Ty swoim rowerem nigdzie lepiej nie jeździj, położysz go w śniegu i nie znajdziesz
angelo105l Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 Śniegu napadało i temat zamilkł, więc ja się pochwale moim nowym nabytkiem: http://img251.imageshack.us/img251/8646/abcd0007w.jpg http://img101.imageshack.us/img101/1172/abcd0006nb.jpg
Sandacz Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 No nie wiem - niby co cztery nogi, to nie dwie, ale drużyna musi być na takim pojeździe wybitnie zgrana... Co do śniegu, to nie ma go u nas zbyt wiele. Jeszcze w sobotę całkiem symaptycznie się jeździło po świeżo pokrytych duktach leśnych. W niedzielę wyskoczyłem na mały jogging w okolice Skórzewa i niestety - dukty już zostały przemielone przez samochody leśnych ludzi, a właściwie myśliwych (bo akurat napatoczyłem się na zbiórkę kończącą polowanie). W każdym razie mokra ziemia+mokry śnieg+samochody=skoleinowana breja... Teraz ta breja zamarzła i bez kolcowanych opon nie ma chyba sensu myśleć o jeździe po leśnych drogach :-)
MMMAAACCC7 Napisano 30 Listopada 2010 Napisano 30 Listopada 2010 Andrzej, bardzo pojemny ten Twoj nabytek, 2 pary nóg i 3 z tyłu, hee, przynajmniej w takim niewiele może się popsuć
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.