Skocz do zawartości

[zabezpieczenie] roweru, czy takie ma sens

aska1415

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie ma zabezpieczenia które na 100% zabezpieczy twój rower nawet te zabezpieczenie U można rozwalić, grubość linki sądzę że nawet tych cienkich nie jest łatwo przeciąć bo brzeszczotem zajmie to troszkę czasu i chyba ktoś zwróci uwagę że koleś przez 4 minuty majstruje ci przy rowerze a nożyc do cięcia metalu nie schowa do kieszeni, moim zdaniem dobre zabezpieczenie

ale też fakt faktem że jak będzie miał sprzęt żeby przeciąć cienką linkę to przetnie ci też grubą to tylko kwestia czasu

Napisano

no nie wiem moim zdaniem jak złodziej sie napali na rower to i tak ukradnie ale możesz mu to utrudnić bo zamiast w 5 minut będzie kradł 15 ale sam mam takie zapięcie jak na stronie tylko że na zamek szyfrowy 1000 kombinacji no mam to chyba 8 lat nikt mi nie ukradł jeszcze roweru :)

sądzę że to zapięcie styknie chyba że masz full wypas rower za 10 tyś to raczej nie zostawiaj go nigdzie :icon_cool:

Napisano

Każda linkę łatwo przeciąć, bo jest spleciona z włókienek. Kwestia czasu. Generalnie linka nadaje się do odganiania rozwścieczonych psów, lub samoobrony, nie od zabezpieczania roweru.

http://www.alfer.pl/Ulock.jpg

dobra reklama ale jak pisałem żeby przeciąć linke w 3 sekundy trzeba mieć nożyce do cięcia metalu

Napisano

nie sa az takie drogie te nozyce sadzisz ze zlodzieja na nie nie stac?

jesli trafi sie biedny to bedzie go stac na sekator i zajmie mu to 30sek wiecej jesli tylko dorobi sobie dzwignie na nim.

a jesli trafi sie bogatszy albo bardziej leniwy to bedzie mial sprej z cieklym azotem.

mi wystarczyl jeden program gdzie zlodziej pokazywal ile czasu zajmuja mu poszczegolne zabezpieczenia, oni naprawde sie nie pieprza wala ile wlezie.

linki sa dobre w momencie gdy rower jest strzezony i zwyczajnie nie chcemy by jakis nie-zlodziej stal sie zlodziejem gdy zobaczyl luzno stojacy rower.

Napisano

nie sa az takie drogie te nozyce sadzisz ze zlodzieja na nie nie stac?

jesli trafi sie biedny to bedzie go stac na sekator i zajmie mu to 30sek wiecej jesli tylko dorobi sobie dzwignie na nim.

a jesli trafi sie bogatszy albo bardziej leniwy to bedzie mial sprej z cieklym azotem.

mi wystarczyl jeden program gdzie zlodziej pokazywal ile czasu zajmuja mu poszczegolne zabezpieczenia, oni naprawde sie nie pieprza wala ile wlezie.

linki sa dobre w momencie gdy rower jest strzezony i zwyczajnie nie chcemy by jakis nie-zlodziej stal sie zlodziejem gdy zobaczyl luzno stojacy rower.

sądzę że jeśli stać go będzie na taki sprzęt to każde zabezpieczenie ci rozwali nawet te za pare setek

Napisano

Nie do końca. Aby przeciąć linkę wystarczą dwie ręce, czyli dużo mniej siły niż do przecięcia U. Aby przeciąć U należy naciskać na nożyce oparte drugą rękojeścią o coś, a na coś takiego, złodziej, nie zawsze ma możliwość. Linka < U Lock, pod większościami względów.

Gość Tomas81PL
Napisano

Tak na początek witam wszystkich :)

Ta linka wygląda mi na właściwe zabezpieczenie,zarzucasz złodziejowi na kark i dusisz :)

Ale szczerze mówiąc do tego dobra kłódka i masz pewność że panu lepkie ręce przyjdzie się z tym pomęczyć,ale raczej na długo nie zostawiać roweru,jakieś 10minut,a widząc gościa majstrującym przy waszym rowerze podchodzicie od tyłu i pytacie czy pomóż i w tym momencie jak się obraca,tak fajnie mu z buta :D

Napisano

Myślę, że to wystarczy za komentarz w kwestii zakupu linki:

Ale pamiętajmy, że zabezpieczenie ma jedynie wydłużyć czas potrzebny złodziejowi na kradzież. Nawet najdroższy U-lock w końcu polegnie, ale będzie to trwało długo, więc złodziej odpuści i poszuka czegoś słabiej zabezpieczonego. I złodziej to wie, widząc rząd rowerów przy stojakach zabierze się za ten, który może najszybciej ukraść, nie będzie męczył się z porządnym, markowym U-lockiem.

Napisano

Mój poprzedni rower zapinałem linką. Czas przeszły wynika z tego, że któregoś dnia zastałem tylko przeciętą linkę.

Obecny zapinam linką i U-lockiem. Wynik - raz zastałem przeciętą linkę i gumę U-locka, zaś samo ramię U-locka było trochę zarysowane.

Moim zdaniem jak się wydaje na sprzęt koło 3kzł, to może warto zainwestować 200-300 zł w porządnego U-locka...

Napisano

przymierzam się do zakupu jakiejś linki zabezpieczającej przed kradzieża i tak się zastanawiam czy taka : http://www.skapiec.pl/site/cat/2277/comp/1326493#from48469 bylaby dobra, bo te cienkie to łatwo można czymś przeciąć i tyle z tego jest.

chyba lepiej kupić już zwykły łańcuch czy najtańszego u locka za 50zł niż linke.Powód prosty ,linka składa sie z cienkich drucików które nawet jeśli sa z dobrego materiału można bez hałasu poprzecinać na raty w kilkanaście sek.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

ludzie... weźcie się opanujcie, może to was oświeci

:blink: extra czyli dobrze mi doradza mój serwisant żeby NIGDZIE i NIGDY nie zostawiać roweru, choć dałem za niego tylko 2 tys.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...