dervan Napisano 12 Sierpnia 2010 Napisano 12 Sierpnia 2010 Mam problem taki jak w temacie: zakupiłem RS Tora 302 Coil, i byłem święcie przekonany że jest ustawiona na 100mm, okazało się ze jest to 80... Z tego co wcześniej czytałem za zmianę skoku odpowiadają podkładki (sprężynka zostaje), i żeby zwiększyć skok muszę te podkładki wyciągnać (?). Z tym że takie info widziałem tylko o Torze Solo Air. Niestety nie wiem czy to dotyczy też tego mojego modelu Tory - czy ktoś jest w stanie mi tu pomóc? Poza tym, czy te podkładki są tylko w komorze z sprężyną, czy w obydwóch? Z góry dzięki za pomoc P.S Ja nie znalazłem takiego tematu, ale jeśli ktoś wie gdzie taki jest, to proszę linka...
stefanX Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Cholera - jeszcze rok temu sam się na takiej Torze bujałem. Ale za nic nie mogę sobie przypomnieć czy miała system all-travel (czyli zmiana skoku poprzez wyjciaganie/dokładanie odpowiedniej tulejki). Jednego jestem pewien - ewentualnej tulejki szukaj na trzpieniu poniżej sprężyny. Czyli w lewej goleni
dervan Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Napisano 16 Sierpnia 2010 Czyli podkładka jest tylkozjednejstrony, przy sprężynie, tak?
stefanX Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 tak, na trzpieniu pod sprężyną (patrząc od góry amortyzatora). Najlepiej, gdyby się tutaj wypowiedział ktoś "świeższy" w temacie, bo akurat nad zmianą skoku się nie zastanawiałem mając tę torę. Więc naprawdę trudno mi ten szczegół sobie przypomnieć.
dervan Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Napisano 17 Sierpnia 2010 http://www.sram.com/_media/techdocs/07_RockShox_SPC_Tora_B%20Print.pdf Tylko nie jestem pewien co z tego wynika(choć wydaje mi się że nie ma ;/), więc może ktoś pomoże mi to zinterpretować...
skjaatel Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Podkładka nic nie da - długości sprężyny nie zmienisz. Podkładki w powietrznych wyciągasz w celu zmiany skoku. Zostaje dokupienie sprężyny.
dervan Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Napisano 17 Sierpnia 2010 Właśnie nie, przypatrz się dokładnie Skok reguluje się za pomocą Tora cośtamcośtam Shaft... Ja mam krótki, na 80mm, można dokupić w serwisie 100mm. No ale ja z moim zmysłem tecnicznym :mrgreen: włożyłem dłuższą śrubę + podkładkę. I mam 130mm, tak jak najdłuższa możliwość w Torze U-turn, kóra jest na tych samych goleniach. Jak na razie śmiga, dam znać jak się to sprawuje, wygląda genialnie.
skjaatel Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Ale czy masz 130mm skoku, czy podniósł Ci się jakbyś miał 130mm skoku?
dervan Napisano 17 Sierpnia 2010 Autor Napisano 17 Sierpnia 2010 1. Podniósł się 2. Z połączenia schematu który jest w linku kilka postów wyżej i logiki, przedłużenie el. 14 daje zwiększenie skoku. Mówi tez o tym podpiselementu 14. pod schematem, cytuję: 14 Tora/Recon 100 Fixed Coil Shaft/Negative SpringTora/Recon 80 Fixed Coil Shaft/Negative Spring Zmiana tego elementu daje zmianę skoku(tylko tym różnią się wersje 80mm i 100mm). a ja "zaimprowizowałem" i go podniosłem śrubą imbusową przegwintowaną przeze mnie i przymocowaną nakrętką z podkładką na dole. Dzięki temu ów "shaft" jest dłuższy o ok. 4-5 cm - czyli de facto cały ruch będzie o 4-5cm dłuższy. Śruba ma twardośc 8.8 więc nie powinno się jej nic stać. 3. Nie wiem czy jest 130 mm skoku bo nie miałem okazji przetestować do końca i dobić - mam rozwaloną korbę
skjaatel Napisano 17 Sierpnia 2010 Napisano 17 Sierpnia 2010 Wydaje mi się, że gdyby tylko tym się różniły to sprężyna w 80-tce byłaby cały czas naprężona co mocno odbiłoby się na trwałości układu (pamiętaj by sprężynę ściskać i jak najmniej naprężać - tak ze szkoły pamiętam )
dervan Napisano 18 Sierpnia 2010 Autor Napisano 18 Sierpnia 2010 nie do końca nie jest naprężona, tak jak nie była Tyle że teraz do "dalszego" punktu dochodzi podczas ściskania. Jeszcze jeden cytacik jakby co, na udowodnienie że sprężyna wszędzie ta sama: 13 Tora Top Cap/Spring/Spacer Soft (fixed travel)Tora Top Cap/Spring/Spacer Med (fixed travel) Tora Top Cap/Spring/Spacer Firm (fixed travel) Tora Top Cap/Spring/Spacer X-Firm (fixed travel) Czyli 4 sprężyny różnej twardości, ale do amorów o dowolnym skoku.
dervan Napisano 31 Sierpnia 2010 Autor Napisano 31 Sierpnia 2010 Ok, już większość wiem, amorowi zrobiłem test, ugina się jak powinien W drugim dniu ostrzejszej jazdy na jakiejś hopce coś się zmieniło z tłumienienm - zarówno ono, jak i blokada zaczęły działać dopiero po ok, 50mm ugięcia - tyle o ile zmieniłem (wlałem oleju tyle samo co na początku było). I tu mam kolejne pytanie - kiedy zmieniam ilość skoku, powinienem też wlać więcej oleju, nie?
stefanX Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 ...kiedy zmieniam ilość skoku, powinienem też wlać więcej oleju, nie? otóż nie
dervan Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 hmmm... Skoro nie powinienem.... No to co się mogło stać w środku? W sumie rozbiorę i zobaczę. Chyba że może być to związanę z pewną utratą oleju wczasie prac tuningowych, ale aż tyle chyba go nie wytraciłem.
Swisstack Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Gratuluję pomysłu:) sam myślałem o tym, żeby przerobić swój rower na enduro i zwiększyć mu skok do tych 130mm:) Rozbierałem dziś swoją torę, ale nie znalazlem tam podkładek do wyjmowania (jak w solo air). A na to, żeby te "szafty" przedłużyć to bym nie wpadł Jeszcze jedno pytanko.. Czy sprężyna tzw. czerwona (twarda) ma być czerwona cała, czy ma mieć maźnięte kilka zwojów czerwoną farbą? (tak miałem u siebie). Pozdrawiam
MonoVan Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 maźnięte kilka zwojów nikt nie będzie robił czerwonych sprężyn
Swisstack Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 No nasłuchałem się o "czerwonych" sprężynach, więc wolałem zapytać, żeby mieć pewność Rozumiem, że czerwona oznacza twardą?
dervan Napisano 10 Września 2010 Autor Napisano 10 Września 2010 Właściwie średnią chyba. Żółta jest bardziej miękka, zielona i niebieska bardziej twarde...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.