Bikercwa Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Mam takie pytanie. Po przeszukaniu sieni zwanym dalej internetem dowiedziałem się że shimano`wskie hamulce tarczowe mają tę wadę że w ich naturze leży efekt gumowej klamki. Czy to prawda. Pytam bo w moich SLX mam to samo. Mam się przejmować. Mam tak że skok jałowy klamki to z 1cm licząc na końcu klamki, potem hamowanie przy mocniejszym naciśnięciu klamki blokuje w przypadku tyłu koło, a jak przód to unosi mi tylne koło. Czyli hamulce brzytew. Lecz jak naciskam mocniej to mam właśnie efekt tej gumowej klamki. Hamulce 100% odpowietrzone. Może jest tam jakiś elastomer czy coś w tym stylu. Miałem okazje jechać na rowerze z hamulcami hayes. Tam klamka miała tak jak u mnie 1cm skoku jałowego, a dalej to skała, naciskałem z dużą siłą a klamki nawet o 1 milimetr się nie ugięły. W avid było nie co gorzej niż w hayes bo było można lekko nacisnąć klamkę po zblokowaniu koła ale było to minimalne, do zaakceptowania. Czy shimano tak ma czy mam się martwić.
Mod Team durnykot Napisano 24 Lipca 2010 Mod Team Napisano 24 Lipca 2010 Shimano tak ma . Kwestią gustu jest ,czy uzytkownikowi bardziej pasuje charakterystyka Shimano czy Hayesa. Chociaż prywatnie wolę mieć ową osławioną gumową klamkę niż twarde zerojedynkowe działanie Hayesa.
Crazyk Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Czy shimano tak ma czy mam się martwić. Po przeszukaniu sieni zwanym dalej internetem dowiedziałem się że shimano`wskie [...] w ich naturze leży efekt gumowej klamki. Sam sobie odpowiadasz.. O.o Skoro wyszukałeś takie info i internecie to po co kolejny raz pytać? Ten typ tak ma - nie przejmuj się.
Miecho87 Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Aczkolwiek gumowatość występuje w różnym stopniu i nie mam pojęcia czy to zależy od modelu klamki czy napełnienia, odpowietrzenia itp.
Schwefel Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 dowiedziałem się że shimano`wskie hamulce tarczowe mają tę wadę że w ich naturze leży efekt gumowej klamki. Bzdura. Stare Shimano są pozbawione tego efektu. Jeździłem na 525 i 555, super hample szkoda, że już nie produkują. To też nie jest kwestia klamki, bo 525 ze "starą" klamką Shimano dawało twardy punkt rozpoczęcia hamowania i z nowymi klamkami XT też tak jest, choć ten punkt się przesunął dalej i dzięki temu wzrosła modulacja. Z kolei nowy Saint to już inna generacja, jest znacznie miększy, ma wspaniałą modulację lub jak kto woli bardzo gumową klamkę ale i tak potrafi zaskoczyć mocą każdego. Miecho ja bym powiedział, że to kwestia odpowietrzenia, bo mój mechanik strasznie się krzywi jak ma odpowietrzyć nowe Shimano a przy starym nie ma takich problemów.
paweu Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Porównując pracę różnych egzemplarzy tego samego modelu hamulca śmiem stwierdzić, że to kwestia odpowietrzenia (poza sztywnością samej klamki) bo nie sądzę żeby był taki rozrzut w dokładności wykonania.
Miecho87 Napisano 24 Lipca 2010 Napisano 24 Lipca 2010 Ciekawa jest wypowiedź Schwefela i zdaje się potwierdzać to co mam za plecami. Jaśniej: mam w domu dwa rowery, w obu są identyczne klamki BL-M555 i BL-M556 czyli generalnie stare klamki Shimano. W jednym rowerze są do kompletu zaciski 555, a w drugim poprzedni Saint czyli poprzednie XT, czyli nie ostatnia generacja, ale o jedną nowsza niż zaciski. I który komplet jest twardszy? Ten na zaciskach 555. Co do odpowietrzania to coś w tym musi być. Ostatniej generacji jeszcze nie robiłem, ale już sama metoda mnie nie bawi i pewnie i tak bym robił po staremu jeżeli by się dało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.