DzieX Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Hej, Wczoraj przy jeździe na prostej coś mi strzeliło i praktycznie zablokowało koło. Jakoś udało mi się nie wywrócić, zagląda do tyłu a tam tragedia: przerzutka tylna urwana, łańcuch zerwany, pancerz i linka od przerzutki urwane i zmielone. Przerzutka tylna to Alivio, niestety nie znam modelu. Pytanie do Was czy mogę do naprawy roweru użyć takich części: http://allegro.pl/item1099906332_przerzutka_tylna_shimano_deore_rd_m591_sgs_bs.html http://allegro.pl/item1099924446_lancuch_deore_hg50_bikestacja.html Przy ta przerzutka i łańcuch podejdą? Tak wygląda pozostałość po poprzedniej przerzutce:
Mod Team Pixon Napisano 5 Lipca 2010 Mod Team Napisano 5 Lipca 2010 Na pewno jest do kupienia nowy hak. Przerzutkę prawdopodobnie można wyprostować (sam wózek) i dalej na niej jeździć. Łańcuch myślę, że jest dobry ten co jest, więc nie musisz go kupować. Daj zdjęcie na jednolitym tle, ponieważ tutaj nic nie widać.
DzieX Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 Co do łańcucha to jest on zerwany. Poza tym ma 5 lat więc już swoje przeszedł. Fotki porobię, ale boje się że jak to wyklepie to będzie krzywo i nie będzie działało jak kiedyś. Stąd pytanie czy Deore podejdzie.
Pr5Rider Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Ja osobiscie nie bawiłbym sie w prostowanie haka.Jezeli konstrukcja jest uszkodzona ma luzy to nie warto sie bawic sie naprawe alivio.Deore podejdzie jak najbardziej tylko pytanie jakie masz manetki? A co do łamcucha mysle ze nie masz kasety deore i wyzsze dlatego wez kup hg-50 i przy systematycznym czyszczeniu bedziesz jezdził i jezdził Własnie ile lat ma kaseta? Bo moze nie przyjac nowego łanucha,bedzie przeskakiwał
Pr5Rider Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 A wiesz moze co to za model ? Polecałbym zainwestowac w serie SH Deore łancuch przerzutka i kaseta
DzieX Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 Tak to wygląda: (klikniecie powiększy zdjęcie) Co do marki kasety to jest to jakaś Shimano. Na jednej fotce coś widać ale dokładnego modelu nie widać. Może ktoś się orientuje? Rower został u kumpla w garażu i mam do niego utrudniony dostęp. P.S. nie chce żadnych inwestycji w ten rower,. Prędzej zmienię na inny i dopiero będę inwestował. A że Deore jest w cenie Alivio to tak jakoś mi się pomyślało.
Pr5Rider Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 przerzutka i łancuch nowy to na 100% a poszukaj uzywanej kasety deore
DzieX Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 A hak pod moją ramę dostanę? Nie bardzo wiem gdzie tego szukać. Coś takiego podejdzie http://allegro.pl/item1110472855_hak_przerzutki_do_ram_dragstar_sign_i_innych.html ? Ew. jaki kupić żeby wytrzymał?
Pr5Rider Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 zrob zdjecie haka albo napisz jaki masz rower to Ci powiemy
DzieX Napisano 5 Lipca 2010 Autor Napisano 5 Lipca 2010 Unibike Evolution, model 2005. Zdjęcie haka: Zdjęcie manetki: Dobra, już wiem - to jest to: http://www.cyklotur.com/x_C_I__T_HAK+PRZERZUTKI+FUSION__P_53018748-53010001__PZTA_8__PD_53010483.html Dzięki za dobre rady, dam znać jak poskładam rower
Pr5Rider Napisano 5 Lipca 2010 Napisano 5 Lipca 2010 Masz słabe manetki i raczej nie warto ładowac deorki na tył przy nich nie bedzie chodziła tak jak powinna. Lepiej kup alivio i cały naped jezeli nie chcesz duzo kasy inwestowac w rower
Schwefel Napisano 6 Lipca 2010 Napisano 6 Lipca 2010 Przerzutka jest jak najbardziej do naprostowania, hak już znalazłeś a łańcuch trzeba skrócić o to ogniwo i ponownie skuć, także prawie nic nie zainwestujesz a będziesz jeździł dalej.
DzieX Napisano 6 Lipca 2010 Autor Napisano 6 Lipca 2010 Hmm, no dobra to kupię ten hak i naprostuję przerzutkę. Jak będzie źle chodzić to zastanowię się nad kupnem nowej.
DzieX Napisano 7 Lipca 2010 Autor Napisano 7 Lipca 2010 Rower naprawiony. Przerzutka przeżyła, tylko jedna strona wózka wyklepana. Łańcuch też żyje - wywaliłem zerwane ogniwa i spiąłem na spinkę. Dokupiłem linkę, hak i pancerz - zamknęło się w 40zł. Dzięki
TocaS Napisano 7 Lipca 2010 Napisano 7 Lipca 2010 przerzutka i łańcuch nowy to na 100% a poszukaj używanej kasety deore Tak, a moja babcia miała 120 lat i wróżyła z fusów. Patrząc na zużycie kasety łańcuch jeszcze swoje pociągnie. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.