Skocz do zawartości

[mechaniki] Piszczą, dzwonią, obcierają.

herrscher

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Problem dotyczy tarczowego hamulca tylnego. Mianowicie, sytuacja wygląda następująco:

Gdy tarcza ustawiona jest optymalnie równo pomiędzy klockami hamulca (stały - 1mm od tarczy, ruchomy - około 2mm), wówczas podczas jazdy po równej powierzchni (np asfalcie) tarcza zaczyna nieznośnie dzwonić. W związku z tym, ustawiłem stały klocek tak, aby lekko ocierał o tarcze co wyeliminowało dzwonienie. Niestety, przy takiej konfiguracji, gdy już klocek się dotarł, zaczął okropnie piszczeć w momencie ocierania o tarczę. Dodam, że tarcza jest minimalnie krzywa.

Wiem, że klocki nie powinny o nią ocierać, w związku z tym co mogę zrobić by tarcza nie dzwoniła? Może zmiana śrub mocujących? Z przodu mam te same hamulce, odległość tarczy od klocków wynosi po równo ~2mm i nie ma tam tego problemu.

Specyfikacja:

- Tektro IO

- tył

- tarcza 160mm

Napisano

Miałem te hamulce. Wydaje mi się że w tym modelu to po prostu normalne. Chodź nie wiem jak bym je regulował to i tak dzwoniły. Przód i tył. Nie było reguły. Po zablokowaniu tylnego koła dzwonienie ustało.... do pierwszego zakrętu.

Napisano

Miałem te hamulce. Wydaje mi się że w tym modelu to po prostu normalne. Chodź nie wiem jak bym je regulował to i tak dzwoniły. Przód i tył. Nie było reguły. Po zablokowaniu tylnego koła dzwonienie ustało.... do pierwszego zakrętu.

Dziwne, u mnie już 2200km z tymi hamulcami i żadnych problemów tego typu nie miałem, ale jak zaradzić za bardzo też nie wiem.

• Mod Team
Napisano

Często na piszczenie pomaga zastosowanie odrobiny pasty miedzianej na tył klocków hamulcowych.

W zamian można użyć trochę smaru stałego, ale trzeba uważać by nie ubrudzić klocków.

Napisano

Dzwoni tarcza, a nie klocki ;) Tarcza po prostu wpada w rezonans. W prawidłowym ustawieniu hamulców klocki nie powinny ocierać o tarczę w związku z tym należałoby wyeliminować jej drgania. I teraz pytanie: wymieniać tarczę, czy zastosować jakieś inne śruby mocujące?

Napisano

Jeśli jest krzywa to sugeruje mimo wszystko wymianę tarczy, ale nie daj się ponieść wydatkom tylko bierz taką za 30-40zł

Napisano

Pierwsze co to podstawą jest prosta tarcza, spróbuj może masz jakąs możliwośc wyprostowania obecnej tarczy przy pomocy jakiejs prasy z dużym naciskiem, następnie skoro tarcza wpada w rezonans to jakas cześc roweru musi drgać z taką samą częstotliwość jaka odpowiada tarczy, ciężko jest mi sobie to wyobrazić aby tak było, dlatego posmarowałbym delikatnie klocki (oczywiście nie od strony okladzin) tak jak napisał bogus92, i przeprowadzić regulację tak aby nic nie ocierało, oraz odległosc klocków najlepiej zbliżona do 1mm. Nie wiem czy problem leży w regulacjach, czy w posiadanych egzemplarzach, ale jak czytam niektóre problemy to sam się dziwię czemu takich nie mam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...