goncik Napisano 11 Czerwca 2010 Napisano 11 Czerwca 2010 Witam, mam pewien piszczący problem. Posiadam hamulce Avid BB7 z tarczami Clean Sweep G2. Hamulce już się dotarły jednak kiedyś je zmoczyłem w kałuży... no takim małym rozlewisku i od tamtej pory przedni hamulec piszczy jak go docisnę. Tylny hamulec zachowuje się wzorowo. Na początku myślałem, że to kwestia aby przednia tarcza i klocki wyschły, ale nie. Powierzchnie klocków, które stykają się z tarczą przejechałem lekko papierem ściernym - też bez rezultatu. Po jakimś czasie rozebrałem całe hamulce i złożyłem o0d nowa a te dalej piszczą. Ponieważ modulacja hamulców jest bardzo dobra to mogę prawie grać na tych tarczach, wychodzą mi różne tony w zależności jak mocno hamuję W sumie teraz hamulec piszczy tylko jak dość mocno go przycisnę. Co można jeszcze zrobić by to tak nie piszczało?
Mod Team bogus Napisano 11 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2010 Ja na początek spróbowałbym bardzo mocno rozgrzać hamulce na jakimś zjeździe. Możliwe, że konieczna będzie wizyta w piekarniku, ale nie wiem czy to pomoże.
goncik Napisano 11 Czerwca 2010 Autor Napisano 11 Czerwca 2010 a jeśli ten piekarnik to ile stopni i ile minut?
ugupu Napisano 12 Czerwca 2010 Napisano 12 Czerwca 2010 A dlaczego piszczą hamulce? Mogą piszczeć, bo tarcza nie współpracuje dobrze z klockiem lub np klocek jest zbyt twardy, generalnie piszczą, gdy klocek wpada w wibrację. Użytkownicy aut lub motorów radzą sobie z tym problemem zeszlifowując boki klocków tak, by bez oporu poruszały się w zacisku a jeśli to nie pomoże to smarują podstawę klocka ( nie okładzinę dociskaną do tarczy ale tę metalową płytkę do której przymocowana jest okładzina!!!!)jakimś smarem. Jedni używają pasty miedziowej, inni tego, co aktualnie mają pod ręką. Spróbuj najpierw tego, a potem, jeśli nie będzie poprawy, wyprażania w piekarniku. Pozdrawiam, Janek
stefan2810 Napisano 12 Czerwca 2010 Napisano 12 Czerwca 2010 Też mam BB7 i na tyle mi piszczy. Nie mocno, ale piszczy tylko wtedy jak z odpowiednią siłą docisnę klamkę. Nie zawsze tylko o odpowiednio określonej sile hamowania. Nie przeszkadza mi to.
nieborak Napisano 12 Czerwca 2010 Napisano 12 Czerwca 2010 Też mam BB7 na tyle i też piszczy, ale przy startych już lekko klockach (na oryginalnych i na accenta).
stefan2810 Napisano 12 Czerwca 2010 Napisano 12 Czerwca 2010 Może tak ma być. U mnie lekko piszczy nie tak że słychać w promieniu 300m. Lekko i mi to nie przeszkadza.
piopaj Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 MOIM ZDANIEM TO ZALEŻY TEŻ OD KLOCKÓW JAKIE MASZ. SĄ TRZY RODZAJE. WYPRÓBUJ WSZYSTKIE TRZY.
senjiro Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 Dla pewności możesz też przełożyć z tylnego hamulca do przedniego samą tarcze lub same klocki. Wtedy będziesz wiedział na 100% czy to wina tarczy czy klocków.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.