Skocz do zawartości

[Hamulce] Avid BB7

goncik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam pewien piszczący problem. Posiadam hamulce Avid BB7 z tarczami Clean Sweep G2. Hamulce już się dotarły jednak kiedyś je zmoczyłem w kałuży... no takim małym rozlewisku i od tamtej pory przedni hamulec piszczy jak go docisnę. Tylny hamulec zachowuje się wzorowo.

Na początku myślałem, że to kwestia aby przednia tarcza i klocki wyschły, ale nie. Powierzchnie klocków, które stykają się z tarczą przejechałem lekko papierem ściernym - też bez rezultatu. Po jakimś czasie rozebrałem całe hamulce i złożyłem o0d nowa a te dalej piszczą. Ponieważ modulacja hamulców jest bardzo dobra to mogę prawie grać na tych tarczach, wychodzą mi różne tony w zależności jak mocno hamuję :icon_question:

W sumie teraz hamulec piszczy tylko jak dość mocno go przycisnę. Co można jeszcze zrobić by to tak nie piszczało?

• Mod Team
Napisano

Ja na początek spróbowałbym bardzo mocno rozgrzać hamulce na jakimś zjeździe.

Możliwe, że konieczna będzie wizyta w piekarniku, ale nie wiem czy to pomoże.

Napisano

A dlaczego piszczą hamulce? Mogą piszczeć, bo tarcza nie współpracuje dobrze z klockiem lub np klocek jest zbyt twardy, generalnie piszczą, gdy klocek wpada w wibrację. Użytkownicy aut lub motorów radzą sobie z tym problemem zeszlifowując boki klocków tak, by bez oporu poruszały się w zacisku a jeśli to nie pomoże to smarują podstawę klocka ( nie okładzinę dociskaną do tarczy ale tę metalową płytkę do której przymocowana jest okładzina!!!!)jakimś smarem. Jedni używają pasty miedziowej, inni tego, co aktualnie mają pod ręką. Spróbuj najpierw tego, a potem, jeśli nie będzie poprawy, wyprażania w piekarniku.

Pozdrawiam,

Janek

Napisano

Też mam BB7 i na tyle mi piszczy. Nie mocno, ale piszczy tylko wtedy jak z odpowiednią siłą docisnę klamkę. Nie zawsze tylko o odpowiednio określonej sile hamowania. Nie przeszkadza mi to.

• 7 miesięcy temu...
Napisano

Dla pewności możesz też przełożyć z tylnego hamulca do przedniego samą tarcze lub same klocki. Wtedy będziesz wiedział na 100% czy to wina tarczy czy klocków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...