Skocz do zawartości

[łańcuch] ociera o prowadnice przerzutki przedniej

grzegorz1976

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie co może być powodem sytuacji gdy w niektórych położeniach korby łańcuch ociera o przerzutki przednie, jeżdżę na przełożeniu przód największa tarcza, tył najmniejsza. Jeżeli sądzicie ze jakieś części są do wymiany to proszę o zaproponowanie jakiś dobrych. Mój rower to Arkus Vip 5 model z 2008.

PS. Byłem w dwóch serwisach jeden doradził wymianę suportu, w innym uderzenie młotkiem w blat tarczy

Napisano

jeżeli blat tarczy jest skrzywiony to może ocierać nierównomiernie = prostowanie blatu albo wymiana.

oś suportu także może być winna jeżeli jest skrzywiona - i tutaj tylko wymiana na nowy.

A tak nawiasem mówiąc czy próbowałeś wyregulować przednią przerzutkę ? bo może nic nie trzeba wymieniać.

Napisano
jeżdżę na przełożeniu przód największa tarcza, tył najmniejsza

I to będzie główna przyczyna, po prostu tak nie powinno się jeździć, maksymalny przekos to największa przód/3 od dołu tył.

Napisano

Rulez chyba cos Ci sie pomylilo, kolega opisuje, z tego co rozumiem, jazde na najszybszym przelozeniu, przod blat (najwieksza zebatka)/tyl najmniejsza koronka.

Napisano

Może i się pomyliło, w takim razie zostaje regulacja przerzutki, lub prostowanie blatu, to drugie raczej gdyby wystąpiły jakieś znaczne przeciążenia (uderzenie, lub - mocna łyda + słaba korba).

W razie prostowania - uderzać móltkiem z małą siłą poprzez jakiś drewniany klocek.

Ewentualnie wymiana całego kompletu :

http://www.allegro.pl/item1059231799_nowosc_truvativ_iso_flow_wklad_na_wielowypust.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...