Lukasz056 Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Witam! Szukam amortyzatora MTB i XC. Nie bardzo się na tym znam, ale z tego co wyczytałem w innych tematach to, mniej więcej, mam kilka wskazówek. Na pewno NIE MA BYĆ OLEJOWY. Jeżdżę w mieście oraz po polach, także musi być solidny. Chciałbym, żeby posłużył mi przez długi czas, bez względu na to, czy będzie to łagodny przejazd po mieście czy ostry "bieg" do dziurach. Mile widziany, po długim użytkowaniu, brak luzów.
c1ach Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Chyba ktoś słabo doradził... W zasadzie to należy się zastanowić co jest amortyzatorem olejowym, a co nie. Każdy amortyzator który ma tłumik wypełniony olejem (czyli mniej więcej wszystkie w cenie 600 zł) można już nazywać olejowym, więc wychodzi na to, że to same złomy Inni z kolei twierdzą, że prawdziwy amortyzator olejowy posiada otwartą kąpiel olejową. Interpretacji jak widać jest wiele. O amorkach za tą kasę było już generalnie bardzo dużo powiedziane. Podam tylko modelę, resztę bez problemu odszukasz na forum : Epicon od '09 w górę, Tora z tłumikiem Motion Control, Rst First Air, Marzocchi Mx pro od '08 w dół, jakiś Recon z demontażu. Oczywiście mowa o nowych
WojtasGCE Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 A tak z czystej ciekawości, dlaczego nie ma być "olejowy"? Co takiego złego o nich wyczytałeś? I gdzie?
Lukasz056 Napisano 29 Maja 2010 Autor Napisano 29 Maja 2010 Słyszałem, że olejowe siadają po jakimś czasie i są do niczego. Nie wiem czy to prawda, może tylko te gorsze. Jestem zielony w tym temacie, mogłem coś źle zrozumieć czy coś przekręcić. A c1achowi dziękuje za propozycje modeli. Epicon jest często polecany jak widziałem. Z resztą, pełno jest opinii o amortyzatorach. Komuś może działa pięknie nawet po kilku latach, a komuś innemu psuje się po jednym sezonie. Przyznam, że sam już się pogubiłem.
c1ach Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Tak w ogóle nie ma amortyzatorów nieolejowych, a jeśli są to jakieś ekstremalnie budżetowe pokroju marki Zoom. Nic nie siada, o ile dbasz i serwisujesz w miarę potrzeb Oczywiście wszystko może się popsuć, nawet amor za kilka tysiaków
Mod Team durnykot Napisano 29 Maja 2010 Mod Team Napisano 29 Maja 2010 Słyszałem, że olejowe siadają po jakimś czasie i są do niczego. Nie wiem czy to prawda, może tylko te gorsze. Jestem zielony w tym temacie, mogłem coś źle zrozumieć czy coś przekręcić. A c1achowi dziękuje za propozycje modeli. Epicon jest często polecany jak widziałem. Z resztą, pełno jest opinii o amortyzatorach. Komuś może działa pięknie nawet po kilku latach, a komuś innemu psuje się po jednym sezonie. Przyznam, że sam już się pogubiłem. Wiekszość amortyzatorów samochodowych to amorki z tłumieniem olejowym. Sporo widelców motocyklowych to układy olejowe. Zakładając kryterium " Nie olejowy" skazujesz się na wspomniane Zoomy, najtańsze RST czy tez Suntoury z tłumieniem ciernym ( elastomerowe).Tu garśc informacji http://www.wrower.pl/sprzet/amortyzator/amortyzator.php W okreslonej przez Ciebie kwocie Epicon jest najlepszym rozwiązaniem. BTW- żródło informacji o nazwie" Słyszałem,jak kumpel mówił,że słyszał...." nie nalezy do bardzo wiarygodnych.
Lukasz056 Napisano 29 Maja 2010 Autor Napisano 29 Maja 2010 Dzięki wielkie za wyjaśnienie A temat chyba można uznać za zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.