Skocz do zawartości

[Koła] wybór tanich MTB

eldek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Musze wymienic w rowerze piasty bo sie okazalo ze bieznie sa w fatalnym stanie i nie oplaca mi sie przeplatac bo obrecze to jakies noaname'y.

Do wydania mam 200PLN, upatrzylem sobie 2 komplety kolek:

http://allegro.pl/item1038795403_kola_mtb_deore_26_alexrims_pc19_nowe.html

http://allegro.pl/item1041014068_kola_26_piasty_novatec_mach_1_gls_14_zl.html

Jezdza glownie po sciezkach, las to jakies 30% i to bardzo lekkie XC, wiec kola nie musza byc super wytrzymale. Sprawdza sie te typy? Czy moze cos innego wartego uwagi jest?

Pzdr.

Napisano

Kurcze, różne opinie czytam tych piastach (deore i te novatec) ale przy mojej jeździe myśle ze oba komplety się sprawdzą i wytrzymają ze 3 sezony.

Pzdr.

Napisano

@morganfriman: Może kolega miał pecha i trafił uszkodzony egzemplarz?

Koła na obręczach (nie wiem jak z piastami - ale być może także są takie same) z drugiego kompletu są montowane seryjnie w Krossach (np. niektóre A2 z 2008r.). W moim mają przejechane ~1300km (~1/3 w terenie) i wszystko z nimi w porządku. Piasty kręcą się lekko, obręcze nie wymagają centrowania. Do tego są lżejsze niż pierwszy komplet.

EDIT: Ważę ~66-68KG.

Napisano

drugi komplet jest dla mnie lepszy :P jezdzilem na tych obreczach i do lekkiej jazdy zupelnie wystarczą.

Używam kół na tych obręczach z drugiego linku i w moim przypadku sprawdzaja sie w 100% a waże 84kg - naprawdę warte polecenia, po 1600km+ koła dalej proste itp.

Napisano

Mam takie same koła jak w drugim linku ;p waże 95 kg przejechałem na nich 400 km.Tylne lekko bije jakieś 1-2 mm

ale jezdziłem po wysokich korzeniach w błocie , wodzie , krawężniki i inne takie. Myśle że będzie to dobry wybór.

Napisano

A co powiecie na taką kombinację

Obręcze: RFR ZX24

Szprychy: DT Swiss Champion 2.0 black

Przednia piasta: Shimano Deore XT Disc HB-M756

Tylna piasta: Shimano Deore XT Disc FH-M756

Napisano

A co powiecie na taką kombinację

Obręcze: RFR ZX24

Szprychy: DT Swiss Champion 2.0 black

Przednia piasta: Shimano Deore XT Disc HB-M756

Tylna piasta: Shimano Deore XT Disc FH-M756

piasty xt strasznie się sypią także nie radzę...

Napisano

kupiłem...

Piasta - przód: KK Disc

Piasta - tył: Shimano M475 Disc

Szprychy: DT Stainless 14g

Opony: Maxxis Ignitor 26x2.1

Obręcze: AlexRims ACE-18

Mam nadzieję, że warte były swojej ceny

260

Napisano

oponka maxxis ignitor na pewno warta swojej ceny (ok 70 zl.), mam ja u siebie na przodzie i powiem ci ze bardzo fajnie jezdzi po asfalcie a w terenie nawet blotnistym bardzo dobrze trzyma :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...