flak Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 Witam. Oplotłem koło 36 szprych. Problem polega na tym ze 2 szprychy mam wkrecone w nypel prawie do końca nypla a dwie kolejne wychodzą z nypla na 5mm. I to tak cyklicznie jest. Jest to tylne koło, długość szprych jest jednakowa. Oplotłem zachowująć równoległe szprychy przy wentylku. Nie mogę dobrze napiąć szprych bo te które wychodzą z nypla kończy im sie gwint. Czy mam złą długość szprych czy coś źle oplotłem? Proszę o pomoc
Brooce Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 Szprychy z prawej i lewej strony powinny mieć różne długości (w piaście tylnej i przedniej pod tarcze), więc pewnie w tym tkwi problem.
skjaatel Napisano 20 Maja 2010 Napisano 20 Maja 2010 Raczej nie, bo wtedy by co druga wystawała. Najprawdopodobniej 3 i 4 wiązka trafiły o oczko za blisko.
Brooce Napisano 21 Maja 2010 Napisano 21 Maja 2010 Raczej nie, bo wtedy by co druga wystawała. No tak, racja - nie doczytałem. Nie mniej jednak twierdzę, że dawanie szprych jednakowej długości również nie było poprawnym zabiegiem - no, chyba że piasta jakaś mocno nietypowa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.