ssszakalll Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 W mediach teraz tylko o powodziach i patrząc po zdjęciach nie jest ciekawie. Chciałbym zapytać się Was rowerzystów mieszkających w górach lub tam gdzie są powodzie. Jak to wygląda naprawdę, czy taki kryzys przeżywacie co roku?. Przy okazji dodam że taka pogoda ma się utrzymać aż do piątku (21.05.2010).
Scarr94 Napisano 17 Maja 2010 Napisano 17 Maja 2010 Wiem. Ale tak źle było 3 lata temu po roztopach a wcześniej w 1997 roku. Ale w tym roku wybitnie. Dzisiaj ledwo udało mi się dojść do szkoły i wrócić. A woda koło mojego domu też tak daleko wcale nie jest. Jutro na 90% sobie szkołę daruję i posiedzę w garażu i zajmę się rowerem. U mnie nie zdarza się to zbyt często ale tylko czasami. A co do tego w mediach zazwyczaj nie przesadzają. A co do gór... tam dużo wody jest co roku zwłaszcza po roztopach a nie zawsze jest to powódź. (wyjątkiem chyba był zeszły jak lało w wakacje i było groźnie). Z resztą mam gdzieś parę zdjęć porównawczych. Mogę ci podesłać. A co do corocznego przeżywania kryzysu... nigdy się nie zdarza co roku. Ale stosunkowo często. Bardzo często wylewa też Piotrówka (poszukaj sobie zdjęć z Zebrzydowic). Ta rzeka na 99% wylewa co roku;/
Grzeniu Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Przez moją miejscowość przepływa Opatówka.Jej źródło jest w Górach Świętokrzyskich,więc pomimo tego ,że u mnie w sumie nie padało zbyt dużo(chociaż ogólnie sporo) to jej stan jest dosyć wysoki.Do kataklizmu jeszcze u mnie daleko(tym bardziej,że po 1997,kiedy było naprawdę kiepsko, rzeka była oczyszczana i pogłębiana),ale są podtopienia.Dużo zamieszania robią też rowy melioracyjne,które są zamulone i podtapiają wiele piwnic.Blisko mam też do Wisły,więc wszystkie oczy skierowane są na jej stan.Stanu alarmowego jeszcze nie osiągnęła,ale według prognoz IMGW przekroczy go o 2 metry,więc może byc kiepsko.
Noir Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Na Wiśle w Krakowie dziś rano zamknięto most Dębnicki ... Zamknięto most Dębnicki
Mod Team michuuu Napisano 18 Maja 2010 Mod Team Napisano 18 Maja 2010 Na Wiśle w Krakowie dziś rano zamknięto most Dębnicki ... Zamknięto most Dębnicki Robi wrażenie!!!
Scarr94 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Dużo zamieszania robią też rowy melioracyjne,które są zamulone i podtapiają wiele piwnic. I z tym się zgodzę. W tym roku zalały całe łąki;/
Grzeniu Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 W Sandomierzu o 8 rano stan wody wynosił 560 cm przy 610cm jako stanie alarmowym.Z informacji wynika,że szybko wzbiera.Jeśli fala kulminacyjna jest tak duża,jak mówią w mediach,to Wisła spokojnie dobije,a nawet przekroczy historyczny rekord-835 cm bodajże.Zamknięta w odcinkach jest DK 79 Sandomierz-Kraków.Sztab kryzysowy planuje zamknięcie mostu drogowego,jeśli sytuacja będzie się pogarszać.W okolicach Nowego Korczyna Wisła może osiągnąć historyczny rekord 1006 cm! Taki mały raport z mojego regionu.
jelen Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Mieszkam w opolu w tzw"Starym korycie odry" znajomy z miejscowego radia dzwonił do mnie kilka godzin temu, coby pozbierać z piwnic rowery etc. Przed chwilą wróciłem z wałów oglądać odrę. Masakra. Może to i nie będzie powtórka sprzed 13 lat, ale jestem prawie pewien, że odra znowu zrobi Opolu kuku. :/
Noir Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Fala.. ^^ To raczej trzeba potraktować jako żart heh... Woda czyni dalej wiele szkód. Jeszcze jedna fala ma przepływać przez Kraków.
kubek20 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 A u moich kumpli w piwnicach wody po pas a u mnie ani kropelki bo u mnie obok domu jest dziura o powierzchni około 50 m kwadratowych i tam wszystko spływa ale do szkoły dalej trzeba chodzić
Grzeniu Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Wisła w Sandomierz-719 cm na obecną chwilę,prognozują dalsze opady.
c1ach Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Jakby co, to Tusk wam wójta nie wybierał A na herbatkę bardzo chętnie. Jeśli ktoś śledził jego wizytę w Kobiernicach... Ogólnie to masakra z tymi powodziami, co kilka lat ten sam scenariusz
borowka Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 szczerze wam współczuję, ja mieszkam w regionie, gdzie praktycznie nie możliwa jest powódź, dlatego sądząc po zdjęciach w TV i necie musi być tam u was masakra.
Grzeniu Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Podbijam do 775 cm na obecną chwilę(stan z 1997).Od 18 przybyło w Sandomierzu 30 cm wody.Idę spać i mam nadzieję,że nie obudzi mnie dźwięk jakiejś ewakuacji,czy coś,ani że nie obudzę się z jeziorem za oknem(mimo,że mieszkam na 4 piętrze w bloku).Mieszkam w dołku-od jednej strony wyżyna,a od drugiej Wisła+Opatówka,więc w razie co moje okolice są w potrzasku. Niespokojne-dobranoc-z Dwikóz.
Scarr94 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 U mnie na razie poziom widy opadł- o jakieś 30 cm i rowy też przestają wylewać.
Grzeniu Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Specjalnie wstałem wcześniej,żeby sprawdzić co się dzieje.Jest źle,bardzo źle.O 5.24 stan Wisły był =839 cm(4cm więcej od historycznego rekordu).W pobliskim Sandomierzowi Koćmierzowie woda przelewa się przez koronę wału.Strażacy walczyli budując na szczycie specjalny rękaw,ale zacytuję :"Nie można opanować wody przelewającej się przez wał w Koćmierzowie. Strażacy w odwrocie, woda zalewa łąki. Koniec walki o wał. Przegraliśmy. Ewakuacja !".W nocy zaczęto także ewakuację osiedla przy Hucie Szkła Okiennego.Na bliższej mi Opatówce doszło do cofki.Więcej będę wiedział, jak wrócę ze szkoły.
Scarr94 Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 U mnie sytuacja przedstawia się bardziej kolorowo. Opadł poziom wód i większość wody spłynęła z łąk. Już wczoraj dało się dojechać do Zebrzydowic bez większych problemów.
Noir Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 W Krakowie nocy został przerwany wał na Wiśle przy stopniu wodnym Dąbie. Dąbie
jelen Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 podjechałem porobić zdjęcia i filmiki, jak wrócę z urzędu skarbowego to wrzuce, ogólnie jest 4,8 metra, o 13 ma być fala. może zdążę jeszcze zrobić jakieś zdjęcie.
Noir Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 podjechałem porobić zdjęcia i filmiki, jak wrócę z urzędu skarbowego to wrzuce, ogólnie jest 4,8 metra, o 13 ma być fala. może zdążę jeszcze zrobić jakieś zdjęcie. Czekamy na relacje. Uważaj tam na siebie...
jelen Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 http://picasaweb.google.pl/megacerros/19052010Opole# jak obrobie, to dodam jeszcze filmik. na 2ch zdjęciach pod koniec jest pokazany odwrócony znak, z przodu ma napis 4,8 metra.
ssszakalll Napisano 19 Maja 2010 Autor Napisano 19 Maja 2010 Heh, kolejna tragedia (po 10 kwietnia) Jedno jest pewne przypadków nie ma. Sądząc po tych zdjęciach jest katastrofalnie. Dziś mam zamiar przejechać się nad Wisłę w Warszawie. Dawno nie jeździłem bo byłą kiepska pogoda. A dziś słonko po południu.
Scarr94 Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 U mnie stabilizacja. W ciągu ostatnich godzin woda opadła jeszcze bardziej a co najważniejsze przestało padać. Byłem w Zebrzydowicach. Droga jest przejezdna. Jezdnia jest jednak podmyta, rowy uszkodzone a w sąsiedztwie rzeki naniesiona kupa śmieci. Kilka budynków ucierpiało (a pewien stalowy garaż przede wszystkim). Przesyłam wam zdjęcie okolicznej rzeki, która jeszcze kilkanaście godzin temu prawie się wylewała. Teraz brakuje jej 2m
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.