Abarth Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Witam, zdecydowałem się kupić kask, ze względu na bezpieczeństwo to raz, a dwa ze względu na podwiewające włosy podczas np. przejazdu ciężarówki. po przeczytaniu opinii postawiłem na renomowaną firmę Giro Link Nie miałem za dużo kasy to zdecydowałem się na używany, tym bardziej że słyszałem o Giro same pozytywne opinie. Czy ten model wystarczy i jest wygodny do typowo rekreacyjnej jazdy? Miał ktoś doczynienia z tym lub podobnym modelem? Pozdrawiam
Mod Team michuuu Napisano 16 Maja 2010 Mod Team Napisano 16 Maja 2010 Dyńka jest chroniona a to najważniejsze. Czy dobry? Zawsze można wydać 5 stówek na pro ale po co. Do rekreacji dobry, trochę mało przewiewu, może być ciepło w upalne dni. Trzeba spróbować żeby stwierdzić czy jest ok. Jak będzie kiepsko, niewygodnie, gorąco to poszukasz czegoś innego.
Fludi Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Sam kask pewnie będzie dobry, ale jak dla mnie wątpliwe jest kupowanie takich rzeczy używanych. Nigdy do końca nie wiesz co poprzednik robił z kaskiem. Jako, że jest on odpowiedzialny za Twoje bezpieczeństwo to się takie rzeczy kupuje nowe, nieużywane. Szczególnie, że kaski zwykle mają datę swojej "ważności", po upływie której powinno się go wymieniać.
Abarth Napisano 16 Maja 2010 Autor Napisano 16 Maja 2010 No fakt też tak myślałem, ale stwierdziłem że mając budżet max 80zł wolę postawić na sprawdzony i renomowanej firmy kask, niż na nowe no name'y rodem z Chin, które mogą okazać się niebezpieczne(podobnie jak sam rower, choć mój makro był zakupiony z przymusu). Widziałem Keyllysy za 75 nówki, ale desing nie przypadł mi do gustu.
jasskulainen Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 kask bedzie bezpieczny bo wszystkie markowe kaski sa bezpieczne giro to markowa i sprawdzona firma sam mam kask giro ale nie naleza one do tanich rzeczy sprawdz rocznik kasku, powinna byc naszywka w srodku, przynajmniej w moim jest teoretycznie giro zaleca wymiane kasku co 3 lata ale to chyba przesada, dowiem sie jak mojemu stuknie 3 lata i ocenie jego stan
Buchanodozol Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Jeśli chodzi o produkty z Chin to czasami przewyższają jakościa produkty Europejskie(kilka tygodni temu głosno było o Szwedzkich fotelikach dla dzieci które były bardzo niebezpieczne),ważne by kask posiadał atest.Co do ważności produktu hmmm no pewnie jak się skończy to klient kupi nówke i producent znów zarobi jeśli niebrał udziału w kraksie to ok(wybierając rozmiarówkę niezapomnij,że założysz cos czasami między kask a głowę np:chustę,czapkę)
Fludi Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Jest to co prawda podwojenie budżetu, ale za około 150zł masz już naprawdę porządny kask z atestem, wielu markowych producentów; Lazer, Giro czy Met.
Abarth Napisano 16 Maja 2010 Autor Napisano 16 Maja 2010 O tej akcji z fotelikami słyszałem. Kask ma 50-57cm obwód, ja mierząc mam 52-53, więc mam trochę luzu. Dzięki za odpowiedzi, w przyszłości jak ten się zużyje na pewno pomyślę nad czymś nowym.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.