Skocz do zawartości

[1500-3500] rower na wycieczki po mieście i okolicach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Potrzebuję kupić rower , typowo do jazdy po mieście. Budżet nie jest jakoś strasznie określony. Planowałem wydać 1500-2000zł. Z tego co patrze kwota nierealna. Wstępnie stanęło na 2500-3000. Jeśli trzeba będzie dołożyć - dołożę, chciałbym tylko czy warto i jeśli tak to dlaczego.

Wstępnie napaliłem się na coś ala holenderka ale po pomacaniu , pooglądaniu odpuszczam. Za 2000zł kupuje się technologiczne dno :).

Wybór , nie wiem czy słusznie, padła na crossa. To co mnie interesuje to koła 28" , hamulce tarczowe ( wiem że nie są potrzebne, ale kupując rower chciałbym je po prostu mieć ) oraz maksymalnie wygodna pozycja za kierownicą. Patrząc na gotowe propozycje na pewno wymienię od razu siodło.

Modele które podobają mi się wizualnie:

• AUTHOR MISSION
  • kellys exquisite dsc ( podoba mi się najbardziej , biała rama , biała obręcz )
  • kellys definite
  • unibike xenon
  • cube nature ( ktoś mi go proponował ale jakoś mnie chyba nie przekonuje )

Wszelkie sugestie , propozycje , komentarze mile widziane.

A może składać rower? Być może jest to propozycja do rozważenia. Jestem z Łodzi i jeśli znacie i możecie polecić jakiś sensowny sklep to jestem za.

Mam 182cm wzrostu , 86kg wagi.

Ostatnie pytanie. Czy ceny na rowery są sugerowane? Z tego co patrzę to w zasadzie we wszystkich sklepach są naprawdę do siebie zbliżone. Jeśli tak, to czy i ile można urwać z ceny w sklepie?

Pozdrawiam

Jakub

Napisano

Witam,

chciałbym Ci zwrócić uwagę na inną propozycję od Unibike, model Freeway, na kompletnym osprzęcie Alfine. Rower z przerzutkami w tylnej piaście. Bardzo ciekawa propozycja do miasta.

Jeśli te 3500 zł jest do przełknięcia to tutaj mają jeszcze Definita 19'' z 2009 roku. Doskonały cross ze świetnym amortyzatorem. Model 2009 ma trochę lepsze korby niż model tegoroczny, który dodatkowo zdrożał do 4399 zł.

Tak na rowery są ceny sugerowane. tzw. katalogowe. U każdego autoryzowanego sprzedawcy danej marki są dokładnie takie same. Nie ma reguły ile możesz urwać, bo to zależy od okresu, w którym kupujesz rower, sklepu no i konkretnego modelu roweru.

Napisano

Jeśli te 3500 zł jest do przełknięcia to tutaj mają jeszcze Definita 19'' z 2009 roku.

Tak wizus ten rower kręci mnie chyba najbardziej , niestety nigdzie nie udało mi się go trafić aby usiąść :(

A co myslicie o Unibike Xenon 2009 ?

A może przeznaczyć te 3400 i złożyć rower w sklepie ? Jak wypadałoby wyposażenie składaka vs definite ?

Pzdr

Jakub

Napisano

Z przymiarką nie ma problemu, bo od modelu COACH w góre masz dokładnie tą samą ramę co w najwyzszym modelu Definite. Tak więc masz 10 crossów, kóre możesz spokojnie przymierzyć. Któregoś na pewno znajdziesz w sklepie.

Unibike Xenon to też dobra propozycja. Od Definta odstaje amorem.

Napisano

Z przymiarką nie ma problemu, bo od modelu COACH w góre masz dokładnie tą samą ramę co w najwyzszym modelu Definite. Tak więc masz 10 crossów, kóre możesz spokojnie przymierzyć. Któregoś na pewno znajdziesz w sklepie.

Unibike Xenon to też dobra propozycja. Od Definta odstaje amorem.

Może zamiast definite kupić uni za 2699 na korbach SLX i wymienić amorek ?

Napisano

Ok :) Pojeździłem posiedziałem pomacałem. Kellys odpada ze względu na bardzo niewygodną pozycję , zupełnie jak w typowym MTB.

Dorwałem w sklepie Specialized crosstail - jak dla mnie idealna geometria ramy - rower wygodny.

Na placu boju został

Unibike Xenon 09 - 2699

Specialized CrossTrail Comp - 3100 Comp LINK

Specialized CrossTrail Expert - 3700 Expert LINK

Różnica w cenie w rowerach Speca 600zł , tańszy ma tarczówki mechaniczne, które na pewno wymieniłbym na Avidy 3 . Droższy ma Auriga Comp oraz niby ramę wykonaną w innej technologii. Czy czymś jeszcze rowerki Speca się różnią między sobą? Unibike przekonuje najlepszym osprzętem ( korba SLX oraz Avidy 5 ) no i cena przyjemna, niestety nie siedzi się tak wygodnie jak na Specach

Którego z tych trzech brać ? Co myślicie ?

Pozdrawiam

Jakub

Napisano

No korby SLX kuszą, ale wygody to one nie dodadzą :icon_wink: Jeśli preferujesz bardziej komfortową pozycję Speca to nie ma o czym mówić. Na Deore też da się jeździć, szczególnie po mieście :icon_wink:

Jeśli kupujesz ten rower na długie lata to uważam, że lepiej wziąć Experta, bo dostaniesz lepszą bazę w postaci lżejszej i wytrzymalszej ramy. Miła świadomość. Oczywiście jest to wybór na zasadzie ,,lepsze jest wrogiem dobrego'', bo nawet podstawowy model ramy Speca jest wciąż dobry.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...