infer Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Witam serdecznie. Potrzebuję kupić rower , typowo do jazdy po mieście. Budżet nie jest jakoś strasznie określony. Planowałem wydać 1500-2000zł. Z tego co patrze kwota nierealna. Wstępnie stanęło na 2500-3000. Jeśli trzeba będzie dołożyć - dołożę, chciałbym tylko czy warto i jeśli tak to dlaczego. Wstępnie napaliłem się na coś ala holenderka ale po pomacaniu , pooglądaniu odpuszczam. Za 2000zł kupuje się technologiczne dno . Wybór , nie wiem czy słusznie, padła na crossa. To co mnie interesuje to koła 28" , hamulce tarczowe ( wiem że nie są potrzebne, ale kupując rower chciałbym je po prostu mieć ) oraz maksymalnie wygodna pozycja za kierownicą. Patrząc na gotowe propozycje na pewno wymienię od razu siodło. Modele które podobają mi się wizualnie: AUTHOR MISSION kellys exquisite dsc ( podoba mi się najbardziej , biała rama , biała obręcz ) kellys definite unibike xenon cube nature ( ktoś mi go proponował ale jakoś mnie chyba nie przekonuje ) Wszelkie sugestie , propozycje , komentarze mile widziane. A może składać rower? Być może jest to propozycja do rozważenia. Jestem z Łodzi i jeśli znacie i możecie polecić jakiś sensowny sklep to jestem za. Mam 182cm wzrostu , 86kg wagi. Ostatnie pytanie. Czy ceny na rowery są sugerowane? Z tego co patrzę to w zasadzie we wszystkich sklepach są naprawdę do siebie zbliżone. Jeśli tak, to czy i ile można urwać z ceny w sklepie? Pozdrawiam Jakub
Pitof Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Witam, chciałbym Ci zwrócić uwagę na inną propozycję od Unibike, model Freeway, na kompletnym osprzęcie Alfine. Rower z przerzutkami w tylnej piaście. Bardzo ciekawa propozycja do miasta. Jeśli te 3500 zł jest do przełknięcia to tutaj mają jeszcze Definita 19'' z 2009 roku. Doskonały cross ze świetnym amortyzatorem. Model 2009 ma trochę lepsze korby niż model tegoroczny, który dodatkowo zdrożał do 4399 zł. Tak na rowery są ceny sugerowane. tzw. katalogowe. U każdego autoryzowanego sprzedawcy danej marki są dokładnie takie same. Nie ma reguły ile możesz urwać, bo to zależy od okresu, w którym kupujesz rower, sklepu no i konkretnego modelu roweru.
infer Napisano 16 Maja 2010 Autor Napisano 16 Maja 2010 Jeśli te 3500 zł jest do przełknięcia to tutaj mają jeszcze Definita 19'' z 2009 roku. Tak wizus ten rower kręci mnie chyba najbardziej , niestety nigdzie nie udało mi się go trafić aby usiąść A co myslicie o Unibike Xenon 2009 ? A może przeznaczyć te 3400 i złożyć rower w sklepie ? Jak wypadałoby wyposażenie składaka vs definite ? Pzdr Jakub
Pitof Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Z przymiarką nie ma problemu, bo od modelu COACH w góre masz dokładnie tą samą ramę co w najwyzszym modelu Definite. Tak więc masz 10 crossów, kóre możesz spokojnie przymierzyć. Któregoś na pewno znajdziesz w sklepie. Unibike Xenon to też dobra propozycja. Od Definta odstaje amorem.
infer Napisano 16 Maja 2010 Autor Napisano 16 Maja 2010 Z przymiarką nie ma problemu, bo od modelu COACH w góre masz dokładnie tą samą ramę co w najwyzszym modelu Definite. Tak więc masz 10 crossów, kóre możesz spokojnie przymierzyć. Któregoś na pewno znajdziesz w sklepie. Unibike Xenon to też dobra propozycja. Od Definta odstaje amorem. Może zamiast definite kupić uni za 2699 na korbach SLX i wymienić amorek ?
Pitof Napisano 16 Maja 2010 Napisano 16 Maja 2010 Jest to jakiś pomysł. Kwestia dogadania się w sklepie czy wezmą tamtem w rozliczeniu i za ile.
infer Napisano 17 Maja 2010 Autor Napisano 17 Maja 2010 Ok Pojeździłem posiedziałem pomacałem. Kellys odpada ze względu na bardzo niewygodną pozycję , zupełnie jak w typowym MTB. Dorwałem w sklepie Specialized crosstail - jak dla mnie idealna geometria ramy - rower wygodny. Na placu boju został Unibike Xenon 09 - 2699 Specialized CrossTrail Comp - 3100 Comp LINK Specialized CrossTrail Expert - 3700 Expert LINK Różnica w cenie w rowerach Speca 600zł , tańszy ma tarczówki mechaniczne, które na pewno wymieniłbym na Avidy 3 . Droższy ma Auriga Comp oraz niby ramę wykonaną w innej technologii. Czy czymś jeszcze rowerki Speca się różnią między sobą? Unibike przekonuje najlepszym osprzętem ( korba SLX oraz Avidy 5 ) no i cena przyjemna, niestety nie siedzi się tak wygodnie jak na Specach Którego z tych trzech brać ? Co myślicie ? Pozdrawiam Jakub
Pitof Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 No korby SLX kuszą, ale wygody to one nie dodadzą Jeśli preferujesz bardziej komfortową pozycję Speca to nie ma o czym mówić. Na Deore też da się jeździć, szczególnie po mieście Jeśli kupujesz ten rower na długie lata to uważam, że lepiej wziąć Experta, bo dostaniesz lepszą bazę w postaci lżejszej i wytrzymalszej ramy. Miła świadomość. Oczywiście jest to wybór na zasadzie ,,lepsze jest wrogiem dobrego'', bo nawet podstawowy model ramy Speca jest wciąż dobry.
infer Napisano 18 Maja 2010 Autor Napisano 18 Maja 2010 Zamówiłem Speca Expert. Dam znać jak się sprawuje. Dziękuję za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.