Skocz do zawartości

[rower] Porównanie Merida 880-16 i Kross Venom Enyo

LosKaczor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dodam jeszcze moje wymiary, to może ktoś przy okazji podrzuci mi w jaką ramę cyrklować, choć i tak przed zakupem wybiorę się do sklepu rowerowego "po przymierzać i zobaczyć czy dobrze leży :)":

-wzrost: 178cm

- waga: 76kg, ale na pewno spadnie poniżej 70 do wakacji,

- noga: ok 82-84cm

a ręka wyciągnięta do przodu od klatki do miejsca gdzie powinienem mieć kierownicę jakieś 64cm.

Jeśli dobrze zmierzyłem wszystko :D

Napisano

Za takie pieniądze to są te rowerki do bani. Licytuj jakieś na allegro a nóż wygrasz i nawet będzie miał karbonowy widelec i osprzęt lepszy niż sora. Podobnych tematów było mnóstwo i te rowerki też były na pewno porównywalne.

Napisano

Ale zależy mi na nowym, bo z używkami różnie bywa. Większość będzie ok, ale jak coś mi się rypnie i będę musiał kupić nowe, albo rower będzie bardziej zjechany. A dwa wiem, że za tą cenę nie dostanę nic porządnego, ale jak doliczę do tego pedały+buty, jakieś ciuchy, bo te co mam nie za bardzo poprawiają aerodynamikę to 500zł trzeba doliczyć! A więcej kasy nie mam.

A jak dozbieram więcej, to next season wymienię część sprzętu na lżejszy i lepszy, jak pojeżdżę i zobaczę co mi jest do szczęścia potrzebne.

Napisano

Co tu dużo pisać - praktycznie pod każdym względem lepszy. Poniżej 2000 to niezła cena.

Oczywiście zaraz ktoś przyjdzie i napisze, że za tyle można kupić używkę na 105, ale tutaj mówimy o sprzęcie nowym.

Napisano

Merida kontra Kross oczywiście,ze Merida :P co do używek to lepiej pomacać,nawet roczny rowerek może być mocno zajeżdzony,a gdybym miał wybierać między Meridą a Authorem też miałbym dylemat

Napisano

Kupiłem jakiś czas temu Meridę 880 tyle że model z 2010. Udało mi się go dorwać za 1750 razem z wysyłką. Mam 185cm i rozmiar L wydaje mi się być dla mnie odpowiedni. Co do roweru - można mieć pewne zastrzeżenia że to hamulce słabe, klamkomanetki byle jakie, napęd dość głośny i trudny do wyregulowania - do tego łańcuch czasem przeskoczy ale za takie pieniądze nie można spodziewać się rakiety. Rama bardzo sztywna i lekka, solidna baza pod rozbudowę :icon_cool: Też wychodzę z założenia że sukcesywnie będę przechodził na jakąś wyższą grupę osprzętu.

Napisano

Ja mam 178 i też wziąłem Meride 880-16 z 2010 za 1750zł(przesyłka gratis) plus licznik Sigma BC-509 na gratisie. Wziąłem L, choć myślałem nad XL, ale ze względu na dłuższą rurę górną w stosunku do ramy w tych meridach, uznałem że L będzie bezpieczniejsza.

Pozdrawiam

Napisano

Ja mam Meride z 2008 roku. Jest to mój pierwszy rower szosowy i jestem z niego zadowolony. Przejechałem na tym rowerze prawie 10 tys. km nie ma z nim żadnych problemów. Wymiana dętek i centrowanie kół to jedyne rzeczy jakie były robione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...