fencer Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 witam! zamontowalem w rowerze nowa kasete xt, nowy lancuch campagnolo c9 (spinka sram). zdjalem tylna przerzutke (xt), po wyczyszczeniu wyregulowalem ja tak, ze zmienia przelozenia bez problemu. przy ustawieniu lancucha na najwiekszym blacie naped chodzi ok. jednakze przy wrzuceniu lancucha na srodkowy blat nie da sie jezdzic. wozek przy tylnej przerzutce jest co chwile szarpany (podnosi sie) a przy odrobine wiekszym obciazeniu podnosi sie tak wysoko, ze lancuch blokuje sie o tylny widelec. nie ma mowy o jakiejkolwiek jezdzie na srodkowym blacie. kolka przerzutki kreca sie normalnie, wozek tez nie jest krzywy.
Artro Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Sprawdź łańcuch, czy ewentualnie jakieś ogniwko się nie zapiekło
radomir82 Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Prawdopodobnie masz zużytą środkową koronkę korby, przez co łańcuch się na niej zakleszcza.
radomir82 Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Wytłumaczę tak po chłopsku: na zębach koronki w miejscu współpracy z łańcuchem robią się tak jakby zadziory (odciski) przez co ząb w tym miejscu staje się szerszy, w takim wypadku nowy łańcuch zbyt ciasno "wchodzi" na ząb i sie na nim zakleszcza, a co za tym idzie ciężko "opuszcza" zębatkę i zostaje zaciągany do góry powodując min. szarpanie wózkiem przerzutki. W takiej sytuacji, jeżeli zębatka nie jest zbyt mocno zużyta, można wygładzić powierzchnię boczną zębów pilnikiem, zazwyczaj pomaga.
radomir82 Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Cóż, bez obrazy, ale w takim razie jeszcze malo widziałeś
Artro Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 No wiesz, powiem szczerze, że u mnie tak było... Z tyłu na 11t i z przodu na 44t łańcuch chodził normalnie tzn. nie było czuć że się to ogniwko zakleszczyło i podnosiło wózek, a na środkowej i małej z przodu wózek się już zacinał i uderzał o ramę. Dlatego też taka była moja sugestia. Poza tym co Ci szkodzi zdjąć łańcuch i sprawdzić jak masz spinkę SRAMa?
radomir82 Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Takie cuda zazwyczaj robią się na zębatkach stalowych, tak jak wczesniej pisałem te "zadziory pogrubiają zęby przez co nowy łańcuch może się zakleszczać. Tyle na razie z mojej strony, niech autor tematu sie wypowie.
Buchanodozol Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 W temacie jest o szarpaniu wózka przezutki.Miałem coś takiego po czyszczeniu łańcucha.Wózek "kopało" na środkowych zębatkach.Na najmniejszych łańcuch tarł o ramę.Miałem zle skuty łańcuch.
fencer Napisano 4 Maja 2010 Autor Napisano 4 Maja 2010 dzisiaj albo jutro wymienie blat i zobaczymy czy cos sie zmieni. wydaje sie, ze jego zuzycie wlasnie jest przyczyna problemu. sa widoczne zadziory na zebach a w czasie jazdy, kiedy ktos obserwuje rower z boku, wyglada na to ze lancuch jest blokowany przez blat. zreszta nic innego nie przychodzi mi do glowy - kaseta nowa, lancuch tez, przerzutka dobrze wyregulowana, a na najwiekszym blacie chodzi bez problemu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.