intruz Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Wczoraj jadąd pod górę na stojąco co jakiś czas słyszałem dziwne tarcie (wcześniej też słyszałem jednak zdecydowanie słabsze). Okazało się, że w momencie kiedy przykładam siłę do pedału wtedy tylne koło trze o ramę. Dzieje się tak tylko wtedy kiedy używam naprawdę dużej siły. Spotkaliście się już z czymś podobnym ? Dodam że koło jest poprawnie zamocowane, nic się nie poluzowało itd dlatego mnie to dziwi tymbardziej że jak jadę po prostej z niską siłą wtedy koło jest proste i nie obciera o ramę.
NitroS Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Mam ten sam rower. I to samo Jest to wina krzywej ośki z tyłu. Najlepiej poczekać aż się złamie i oddać koło na gwarancję, o ile jeszcze masz. Ja tak zrobiłem i przysłali mi nowe koło. Albo jeszcze lepiej zmienić wolnobieg na kasetę. Ponieważ wolnobieg powoduję krzywienie się ośki. Sprawdź Jescze: Czy jeśli wyjmiesz koło i będziesz kręcił ośką i patrzył czy ona "faluje" od strony wolnobiegu to jest na 100% krzywaa .
intruz Napisano 2 Maja 2010 Autor Napisano 2 Maja 2010 U mnie to wygląda w ten sposób, że jak szybko kręcę kołem to występuje zjawisko "pływającego wolnobiegu" czyli chyba krzywa oś. A teraz wszystko sprawdziłem i jest dobrze zamocowane, ale co ciekawe kiedy staję na pedale jednym wtedy cała rama bardzo się wygina.. Zamieściłem zdjęcie żeby zobrazować jak to wygląda (foto innej ramy). Czerwona strzałka to miejsce w którym działa siła w dół a te jasne zielone strzałeczki pokazują w jaki sposób rama się wygina. To bardzo dziwne jak dla mnie, bo wiadomo że rama nie powinna być w 100 % sztywna, lecz ta zachowuje się jak z gumy i odkształca się tak bardzo aż koło zaczyna zachodzić na ramę.. Sprawdzałem również czy nie ma jakiegoś pęknięcia ale wszystko jest ok. Więc zdjąłem teraz te tylne koło i oś jest masakrycznie skrzywiona.. Wygląda na to że szykują się kolejne koszty. Co byście proponowali do tego roweru ? Jest to model z rocznika 2009. Wogóle jeśli bym chciał zmienić wolnobieg na kasetę (są z siedmioma zębatkami ?) to czy będe musiał również zmienić koło ?
NitroS Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Odpowiem CI co do drugiego pytania. Wolnobieg na kasetę? Da się, są jeszcze kasety 7 rzędowe ale allegro. I do tego musisz zakupić nową piastę POD KASETĘ! Potem przeplec koło.
intruz Napisano 2 Maja 2010 Autor Napisano 2 Maja 2010 To już wolę kupić całe koło jako że nie posiadam zdolności do przeplatania
NitroS Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 No właśnie np. Piasta Deore na alledrogo ~70zł. Zaplatanie koła na nowo~25zł.
afly Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 No właśnie np. Piasta Deore na alledrogo ~70zł. Zaplatanie koła na nowo~25zł. + szprychy bo niekoniecznie muszą pasować
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.