Skocz do zawartości

[Kross Hexagon V3] Skrzywiona oś ?

intruz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wczoraj jadąd pod górę na stojąco co jakiś czas słyszałem dziwne tarcie (wcześniej też słyszałem jednak zdecydowanie słabsze). Okazało się, że w momencie kiedy przykładam siłę do pedału wtedy tylne koło trze o ramę. Dzieje się tak tylko wtedy kiedy używam naprawdę dużej siły. Spotkaliście się już z czymś podobnym ? Dodam że koło jest poprawnie zamocowane, nic się nie poluzowało itd dlatego mnie to dziwi tymbardziej że jak jadę po prostej z niską siłą wtedy koło jest proste i nie obciera o ramę.

Napisano

Mam ten sam rower. I to samo :) Jest to wina krzywej ośki z tyłu. Najlepiej poczekać aż się złamie i oddać koło na gwarancję, o ile jeszcze masz. Ja tak zrobiłem i przysłali mi nowe koło. Albo jeszcze lepiej zmienić wolnobieg na kasetę. Ponieważ wolnobieg powoduję krzywienie się ośki.

Sprawdź Jescze: Czy jeśli wyjmiesz koło i będziesz kręcił ośką i patrzył czy ona "faluje" od strony wolnobiegu to jest na 100% krzywaa .

Napisano

U mnie to wygląda w ten sposób, że jak szybko kręcę kołem to występuje zjawisko "pływającego wolnobiegu" :) czyli chyba krzywa oś.

A teraz wszystko sprawdziłem i jest dobrze zamocowane, ale co ciekawe kiedy staję na pedale jednym wtedy cała rama bardzo się wygina.. Zamieściłem zdjęcie żeby zobrazować jak to wygląda (foto innej ramy).

rama_4bdd2b612fa43.jpg

Czerwona strzałka to miejsce w którym działa siła w dół a te jasne zielone strzałeczki pokazują w jaki sposób rama się wygina. To bardzo dziwne jak dla mnie, bo wiadomo że rama nie powinna być w 100 % sztywna, lecz ta zachowuje się jak z gumy :) i odkształca się tak bardzo aż koło zaczyna zachodzić na ramę.. Sprawdzałem również czy nie ma jakiegoś pęknięcia ale wszystko jest ok.

Więc zdjąłem teraz te tylne koło i oś jest masakrycznie skrzywiona.. Wygląda na to że szykują się kolejne koszty. Co byście proponowali do tego roweru ? Jest to model z rocznika 2009.

Wogóle jeśli bym chciał zmienić wolnobieg na kasetę (są z siedmioma zębatkami ?) to czy będe musiał również zmienić koło ?

Napisano

Odpowiem CI co do drugiego pytania. Wolnobieg na kasetę? Da się, są jeszcze kasety 7 rzędowe ale allegro. I do tego musisz zakupić nową piastę POD KASETĘ! Potem przeplec koło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...