Skocz do zawartości

[korba] Osłona na korbę na 5 śrub

finch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Ostatnio wyrwały mi się śruby z plastikowej osłony na mojej korbie. Korba jakaś marna suntoura, nie przeszkadzałoby mi to, gdyby nie to, że przy zmianie biegu z przodu na wertepach łańcuch czasem spada na zewnątrz korby. Łatwo go założyć, bo nie ma się o co zaklinować, ale jest to denrwujące. W sumie to dziwne, bo wiele osób nie ma tej osłonki ale mimo, że przerzutkę mam dobrze wyregulowaną to łańcuch lubi spaść. Nie wiecie może gdzie można taką osłonę kupić? Wszędzie są na 4 śruby albo mocowane w centrum korby, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej na 5 śrub. Z góry dzięki

Napisano

Lubi spaść i to normalne według Ciebie? Albo przerzutka jest jednak źle wyregulowana albo masz za luźny napinacz. Odpuść osłonki i dopracuj sprawę technicznie.

Napisano

zgadzam się z przedmówcą, osłonka powinna jedynie chronić przed zabrudzeniem odzieży lub ewentualnego jego wkręcenia w korbę. Wyreguluj porządnie przerzutki a problem sam zniknie. Jeżeli jednak nadal chcesz osłonkę na korbę to szukaj na allegro.

Napisano

Mam niestety wolnobieg i łańcuch chodzi na boki, przez co nie mogłem wyregulować przedniej przerzutki, tak żeby nie tarła, dałem do regulacji w znajomym serwisie, więc wydaje mi się, że jest ok. Podejrzewam, że mogę mieć rozciągnięty łańcuch i przez to spada.

Napisano

Trochę niezrozumiale piszesz. Łańcuch chodzi tak jak mu przerzutki każą :) więc dalej coś jest nie tak. Rozciągnięcie można zmierzyć.

Napisano

Chodzi mi o to, że łańcuch strasznie buja na boki, a gdzieś czytałem, że to przez tak zwany "pływający wolnobieg". Cały czas mówię o najniższej półce Shimano, za niedługo wszystko idzie do wymiany i nie chce mi się użerać z przerzutką za 20 zł. Dodatkowo mam nieindeksowaną manetkę obsługującą przednią przerzutkę, więc po prostu czasem gdy przeskoczę zbyt szybko, jadąc w nierównym terenie to łańcuch spada, a jak była osłona to się tak nie działo :)

Napisano

Raczej krzywą korbę :) . Weź się przyjrzyj pod tym kątem oraz luzów w suporcie, krzywego osadzenia na osi albo krzywej osi. Potem wyreguluj tak żeby łańcuch nie dawał się zdjąć - to nie kwestia braku indeksacji tylko dobrze ustawionych zderzaków. Jeśli oczywiście chcesz podjąć wyzwanie i się czegoś nauczyć :) .

Jak nie to nie szukaj osłony tylko od razu wywal wszystko w diabły.

Napisano

A właśnie gdzie można taką osłone dostać? Szukałem w paru sklepach i nigdzie nie było... Już 2 pary spodni załatwilem...;/

Napisano

lepiej kup opaskę odblaskową na nogę. Będziesz widoczny i spodnie Ci będzie trzymać spięte. Możesz też podwijać nogawkę prawą.

Napisano
lepiej kup opaskę odblaskową na nogę. Będziesz widoczny i spodnie Ci będzie trzymać spięte. Możesz też podwijać nogawkę prawą.
]

Potwierdzam :icon_question: Mam takich 5 za free z ubezpieczenia w Hestii :confused: Tylko w mieście z takim odblaskiem trochę odpałowo, ale zadanie swoje spełnia i to podwójnie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...