Teodoryk Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 w nowym Krossie level 6 przy pierwszej jeżdzie były problemy ze zmianą biegów, łańcuch strzelał i z trudnością przeskakiwał na poszczególne biegi. Po dokładnym wyregulowaniu tylnej przerzutki biegi zmieniają się OK, ale dalej łańcuch czasem przeskakuje pod obciążeniem. Dokładnie go w domu obejrzałem i okazało się że w miejscu gdzie jest fabrycznie zakuty jest krzywy -linia prosta patrząc wzdłuż napędu w tym miejscu tworzy literkę U w kierunku koła -tak jakby zbyt mocno zakuto łańcuch prasą i parę okolicznych ogniw się wykrzywiło. Udało mi się to małym imadełkiem i kombinerkami wyprostować, ale boję się o trwałość tak potraktowanego łańcucha. pytanie: jaki łańcuch kupić? Korba Truvativ Firex i kaseta Sram PG950 HG53 czy pc-951?
Mod Team Puklus Napisano 27 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 27 Kwietnia 2010 Shimano uchodzą za twardsze więc w taki bym zainwestował.
Przeor Napisano 27 Kwietnia 2010 Napisano 27 Kwietnia 2010 Ujeżdżałem obydwa i w sumie nie zauważyłem ani różnic w działaniu ani w trwałości. A jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać? Na moje to bierz sh*tmano
Mod Team Puklus Napisano 27 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 27 Kwietnia 2010 Jeździłem na Sramie i wydawał mi sie głośny ale nie jeździłem na shimano to ciężko porównać.
Teodoryk Napisano 27 Kwietnia 2010 Autor Napisano 27 Kwietnia 2010 Do srama przekonuje mnie kaseta, zawsze to komplet Na razie walczę ciągle z przerzutką, czasem są problemy z przełączaniem biegów z 2 na 3 zębatkę i z powrotem, szczególnie pod obciązeniem.
Mod Team Puklus Napisano 27 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 27 Kwietnia 2010 Wśród kaset shimano góruje nad Sramem.
Teodoryk Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Napisano 28 Kwietnia 2010 Byłem dziś w mudserwis i zakupiłem łańcuch HG73, łańcuch został u nich skrócony i zamontowany, Wróciłem do domu przejechałem na rowerze 300m i łańcuch z efektowym hukiem spadł z roweru. Nie da się zakuć łańcucha raz jeszcze w tym samym miejscu , musiałem go skrócić o jedno oczko. i co teraz ? Czytam w instrukcji na stronie shimano że łańcuch powinien być zakuty specjanym srebrnym pinem, w serwisie po prostu użyli istniejącego po skróceniu łańcucha. Nie będę jeżdzić na za krótkim łańcuchu a przecież nie zgodzę się na jego przedłużenie bo będą dwa newralgiczne miejsca ? Co robić? mam do nich 60km w obie strony, więcej mnie wyjdzie benzyna niż ten piep... łańcuch. ;( sorry naprawdę jestem wkurzony.
radomir82 Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 Cóż najprostszym sposobem było by zamontowanie spinki, pytanie czy łańcuch po wyrzuceniu jednego ogniwa rzeczywiście jest już za krótki?
Teodoryk Napisano 28 Kwietnia 2010 Autor Napisano 28 Kwietnia 2010 jest za krótki, kombinacja obu największych zębatek nie zadziała.
radomir82 Napisano 28 Kwietnia 2010 Napisano 28 Kwietnia 2010 W takim wypadku pozostaje Ci dosztukowanie kawałka łańcucha, jeżeli zrobisz to prawidłowo, nic złego dziać się z nim nie powinno.
Teodoryk Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Napisano 29 Kwietnia 2010 trochę się boję i zakuwania i takiego sztukowanego , zresztą to chyba jakiś pech, najpierw żle zakuty łańcuch fabryczny, teraz to samo z nowym ;( jednak podjadę do nich, zepsuli to niech teraz dają drugi łańcuch
Mod Team Puklus Napisano 29 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 29 Kwietnia 2010 I koniecznie każ sobie dać dobrą spinke.
Teodoryk Napisano 29 Kwietnia 2010 Autor Napisano 29 Kwietnia 2010 Byłem, wszystko dobrze się skończyło. Łańcuch wymieniony na nowy z nową spinką, dostałem jeszcze małego souvenira za szkody moralne Piszę zaraz pochwałę firmie w odpowiednim dziale
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.