Skocz do zawartości

[Łańcuch] jaki?

Teodoryk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w nowym Krossie level 6 przy pierwszej jeżdzie były problemy ze zmianą biegów, łańcuch strzelał i z trudnością przeskakiwał na poszczególne biegi.

Po dokładnym wyregulowaniu tylnej przerzutki biegi zmieniają się OK, ale dalej łańcuch czasem przeskakuje pod obciążeniem.

Dokładnie go w domu obejrzałem i okazało się że w miejscu gdzie jest fabrycznie zakuty jest krzywy -linia prosta patrząc wzdłuż napędu w tym miejscu tworzy literkę U w kierunku koła -tak jakby zbyt mocno zakuto łańcuch prasą i parę okolicznych ogniw się wykrzywiło.

Udało mi się to małym imadełkiem i kombinerkami wyprostować, ale boję się o trwałość tak potraktowanego łańcucha.

pytanie: jaki łańcuch kupić? Korba Truvativ Firex i kaseta Sram PG950

HG53 czy pc-951?

Napisano

Ujeżdżałem obydwa i w sumie nie zauważyłem ani różnic w działaniu ani w trwałości. A jeżeli nie widać różnicy to po co przepłacać? Na moje to bierz sh*tmano :icon_cool:

Napisano

Do srama przekonuje mnie kaseta, zawsze to komplet :icon_question: Na razie walczę ciągle z przerzutką, czasem są problemy z przełączaniem biegów z 2 na 3 zębatkę i z powrotem, szczególnie pod obciązeniem.

Napisano

Byłem dziś w mudserwis i zakupiłem łańcuch HG73, łańcuch został u nich skrócony i zamontowany, Wróciłem do domu przejechałem na rowerze 300m i łańcuch z efektowym hukiem spadł z roweru. Nie da się zakuć łańcucha raz jeszcze w tym samym miejscu , musiałem go skrócić o jedno oczko. i co teraz ?

Czytam w instrukcji na stronie shimano że łańcuch powinien być zakuty specjanym srebrnym pinem, w serwisie po prostu użyli istniejącego po skróceniu łańcucha. Nie będę jeżdzić na za krótkim łańcuchu a przecież nie zgodzę się na jego przedłużenie bo będą dwa newralgiczne miejsca ?

Co robić? mam do nich 60km w obie strony, więcej mnie wyjdzie benzyna niż ten piep... łańcuch. ;(

sorry naprawdę jestem wkurzony.

Napisano

trochę się boję i zakuwania i takiego sztukowanego , zresztą to chyba jakiś pech, najpierw żle zakuty łańcuch fabryczny, teraz to samo z nowym ;(

jednak podjadę do nich, zepsuli to niech teraz dają drugi łańcuch :D

Napisano

Byłem, wszystko dobrze się skończyło. Łańcuch wymieniony na nowy z nową spinką, dostałem jeszcze małego souvenira za szkody moralne :)

Piszę zaraz pochwałę firmie w odpowiednim dziale :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...