robert19931993 Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 Witam! Jest to mój pierwszy post na tym jakże interesującym forum, więc uprzejmie proszę o wyrozumiałość ; ) Mój problem polega na tym, że nie mogę zmienić biegu w przerzutce przedniej. Dotyczy to tylko zmieniania biegu na niższy, podczas zmieniania biegu na wyższy wszystko działa w porządku. Moja przerzutka przednia to SHIMANO TZ-30. Otóż gdy manipulując manetką próbuję zmienić bieg na niższy, linka od przerzutki robi się coraz luźniejsza, a sama przerzutka ani drgnie, gdy z powrotem przekręcę manetkę w górę, to linka się naciąga. Jedynym możliwym sposobem zmiany przedniej przerzutki jest, przy luźniej lince, przesuniecie przerzutki ręcznie. Bardzo byłbym wdzięczny za pomoc, gdyż nie chciałbym niepotrzebnie iść z tym do serwisu, jeśli być może jest to jakaś drobnostka.
SilverXC Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 Sprawdź czy sprężyna przerzutki nie jest pęknięta, luźna. Sprawdź czy odbija jak ciągniesz palcami, być może masz zawalone blotem pancerze - wymagaloby to wymiany na nowe/wyczyszczenia
miciu22 Napisano 19 Kwietnia 2010 Napisano 19 Kwietnia 2010 Mam w tej chwili identyczną sytuację w Deore- czyszczenie + kropelka oleju na sworznie i odżyje
robert19931993 Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Napisano 19 Kwietnia 2010 Wyczyściłem przerzutkę i dałem kropelkie oleju. Wszystko pięknie działa :] Dziękuję bardzo za pomoc.
Fenthin Napisano 14 Maja 2011 Napisano 14 Maja 2011 Jakiegokolwiek (byle nie jadalneg), a najlepiej tego, którego używasz do łańcucha.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.