Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Shimano MF-TZ07 -krótkie biegi

kyloziom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z krótkimi biegami przy Shimano MF-TZ07. Przy przyśpieszaniu muszę co chwile zmieniać biegi. Czym to jest spowodowane. Czy można jakoś to zmienić bez zmiany wolnobiegu

Napisano

Jest to spowodowane Twoją siłą, a tym samym momentem obrotowym jaki jest przekazywany przez napęd na koło. Zmiana wolnobiegu nic nie da, zmiana na kasetę też nie.

Napisano

Może już jeździć siłowo, ale wtedy musiałby popracować na kadencją - znam takie przypadki - jedziemy razem, takie same ilości zębów w korbach, takie same kasety, koła generalnie też, ja jadę 44-21, drugi 44-13.

• Mod Team
Napisano

Ja kiedyś w zamierzchłych czasach jak miałem nmanetke typu "wajcha" zmienianie nie było przyjemne i pod prawie każdą górę śmigałem 42/13 lub 42/14

Teraz odkąd mam rapidfirery to pod gore 44/18 w góre <_< jakoś sie przesiadłem z jazdy typowo siłowej na typowo kadencyjną. wygoda zrobiła swoje :huh: mniej sie też napęd zużywa.

• Mod Team
Napisano

A no człowiek to takie śmieszne urządzenie co wytwarza moment obrotowy nieporównywalnie większy niż uzyskiwaną moc. Wiec możesz sobie jechać po prostej, pod górkę kręcąc szybko i w miare lekko czyli jazda kadencyjna, albo możesz kręcić sobie wolno lecz cięzko i to jest jazda siłowa.

Oba style mają plusy i minusy.

Napisano

Nie wiem czemu wszyscy zabrali się za badanie siły i kadencji zamiast zająć się samymi zębatkami. Twój problem leży w stopniowaniu wolnobiegu/kasety. Potrzebujesz takiej która ma większą różnicę ząbków między kolejnymi koronkami.

Teraz masz bardzo miękkie przełożenie bo 14-16-18-20-22-24-28 do tego pewnie korbę 42-32-22.

Wyjściem jest przejście na kasetę, bo stopniowania 11-13-15-18-21-24-28-32 czy 11-12-14-16-18-21-24-28-32 nie dostaniesz w wolnobiegu.

Doraźnie możesz jeździć tylko na największej tarczy z przodu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...