Skocz do zawartości

[przerzutka] Deore SLX vs Shimano ALFINE

michalliterski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Proszę o wypowiedzi, opinie , wrażenia dotyczące przerzutek Shimano Deore SLX i Shimano ALFINE .

Przerzutki będą używane pod Rower Typu CROSS koła 28 cali.

Ich głównym przeznaczeniem ma być głównie miasto, szosa i czasem leśne drogi.

Mile widziane Plusy/minusy

Moje główne wymagania .

1.BEZAWARYJNOŚĆ i "BEZOBSŁUGOWOŚĆ"

2.KOMFORT

3.PRZEŁOŻENIA (maksymalna prędkość)

Z góry dziękuje.

Napisano

dzięki dareq ;] O koszty się nie martwię bo jeżeli będę kupował rower to od razu na gotowym osprzęcie. Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do ALFINE. ALE BARDZO PROSZĘ O dalsze wrażenia, opinie Szczególnie cenne sa dla mnie opinie osób które miały do czynienia z tym sprzetem.

Napisano

Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do ALFINE. ALE BARDZO PROSZĘ O dalsze wrażenia, opinie Szczególnie cenne sa dla mnie opinie osób które miały do czynienia z tym sprzetem.

Od jakiegoś czasu jeżdżę z piastą wielobiegową (najpierw 3, teraz 7) - jako jedyną wadę wymieniłbym tylko ciężar. Nie ma co ukrywać - nie jest to lekka część (mimo tego da się utrzymać rozsądną wagę całości, nie wydając znacznych sum pieniędzy - np. mój 69er waży ~10,5kg).

Jako główne zalety wymieniłbym:

- pewność zmiany przełożenia w każdych warunkach, w tym także na postoju,

- dłuższe życie łańcucha, cały czas jest ustawiony w linii prostej, bez przekosu,

- (głównie rowery miejskie) torpedo - hamulec działający w każdych warunkach pogodowych, wystarczający na parę lat,

- wbrew pozorom niska cena, jest taki termin jak całkowity koszt posiadania - w przypadku piasty wielobiegowej jest on mniejszy niż w przypadku klasycznego napędu; wystarczy porównać koszt takiej piasty (+ rzadkie wymiany łańcucha, b. tanie zębatki do korby i piasty) vs. koszt przerzutek, kaset, większej ilości łańcuchów, zębatek do korby.

Dla niektórych osób wadą może być zakres przełożeń, mi przy jeździe XC w zupełności wystarczyłoby ich 4-5 (3 to jednak przymało, jest zbyt duży odczuwalny skok między 2 a 3).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...