michalliterski Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 Witam. Proszę o wypowiedzi, opinie , wrażenia dotyczące przerzutek Shimano Deore SLX i Shimano ALFINE . Przerzutki będą używane pod Rower Typu CROSS koła 28 cali. Ich głównym przeznaczeniem ma być głównie miasto, szosa i czasem leśne drogi. Mile widziane Plusy/minusy Moje główne wymagania . 1.BEZAWARYJNOŚĆ i "BEZOBSŁUGOWOŚĆ" 2.KOMFORT 3.PRZEŁOŻENIA (maksymalna prędkość) Z góry dziękuje.
michalliterski Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Napisano 15 Kwietnia 2010 dzięki dareq ;] O koszty się nie martwię bo jeżeli będę kupował rower to od razu na gotowym osprzęcie. Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do ALFINE. ALE BARDZO PROSZĘ O dalsze wrażenia, opinie Szczególnie cenne sa dla mnie opinie osób które miały do czynienia z tym sprzetem.
rzymo Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 Coraz bardziej zaczynam przekonywać się do ALFINE. ALE BARDZO PROSZĘ O dalsze wrażenia, opinie Szczególnie cenne sa dla mnie opinie osób które miały do czynienia z tym sprzetem. Od jakiegoś czasu jeżdżę z piastą wielobiegową (najpierw 3, teraz 7) - jako jedyną wadę wymieniłbym tylko ciężar. Nie ma co ukrywać - nie jest to lekka część (mimo tego da się utrzymać rozsądną wagę całości, nie wydając znacznych sum pieniędzy - np. mój 69er waży ~10,5kg). Jako główne zalety wymieniłbym: - pewność zmiany przełożenia w każdych warunkach, w tym także na postoju, - dłuższe życie łańcucha, cały czas jest ustawiony w linii prostej, bez przekosu, - (głównie rowery miejskie) torpedo - hamulec działający w każdych warunkach pogodowych, wystarczający na parę lat, - wbrew pozorom niska cena, jest taki termin jak całkowity koszt posiadania - w przypadku piasty wielobiegowej jest on mniejszy niż w przypadku klasycznego napędu; wystarczy porównać koszt takiej piasty (+ rzadkie wymiany łańcucha, b. tanie zębatki do korby i piasty) vs. koszt przerzutek, kaset, większej ilości łańcuchów, zębatek do korby. Dla niektórych osób wadą może być zakres przełożeń, mi przy jeździe XC w zupełności wystarczyłoby ich 4-5 (3 to jednak przymało, jest zbyt duży odczuwalny skok między 2 a 3).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.