Skocz do zawartości

[rower] Merida Roadrace

Wasser

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam nowej szosówki do ok. 3000zł

Mój wzrost to 180cm, a waga 72kg.

Zainteresowały mnie szczególnie Meridy:

Road Race 901-18 i 903-18.

Jeżeli nie odradzicie, to kusi mnie jeszcze tańsza 880-16.

Poza tym znalazłem na allegro ciekawy rower na włoskim osprzęcie:

http://allegro.pl/item995665720_rower_szosowy_carraro_915r_d_ambiez_road.html

Rower ma służyć głownie do szybkiego jeżdżenia po Warszawie w godzinach szczytu (do szkoły o 7:00 i z powrotem około 16:00)

i wycieczek za miasto po drogach (Góra Kalwaria, Radom, Sochaczew, Mińsk Mazowiecki).

Waga najlepiej poniżej 10kg (marzenie to poniżej 9kg).

Miło by było, gdyby kupić go w jakimś sklepie w Warszawie, choć odbiór w jakimkolwiek innym większym mieście w Polsce nie stanowi problemu.

Dotychczas jeździłem na MTB - Unibike Evolution '06, lecz niestety zaczęła mi doskwierać waga i typowo "góralowa" geometria roweru.

Na fabrycznych oponach, zwykłych pedałach i płaskiej drodze mogłem się rozpędzić tylko do 47km/h.

Oczywiście rozumiem, że z cienkimi oponami, butami oraz pedałami SPD i skręconym amortyzatorem, dałoby się wyciągnąć więcej,

ale zawsze będzie to MTB, a nie szosa ze zwykłym widelcem i wszystkimi jej zaletami.

Tak jak mówiłem mam do wydania około 3 tysięcy złotych. Wolałbym kupić rower w Warszawie, ale nie jest to koniecznością.

Ważne, by był nowy i z możliwym serwisem gwarancyjnym w Polsce.

Pozdrawiam,

Piotrek.

Napisano

dołączam się do tematu, tęż chcę kupić szose do 3 tys. lub troszkę więcej. Zainteresował mnie Cube aerial mogę go kupić w cenie 2700zł lub tak jak kolega wyżej merida road race 903 za około 2800zł. Wiem że merida ma lepszy osprzęt ale rama cube naprawdę mi się podoba i tak myślę kiedyś o wymianie podzespołów na 105. Więc w który rower lepiej zainwestować ?

Napisano

Jestem wiernym miłośnikiem campagnolo w szosach i mi się podoba.

Jakiej klasy jest to osprzęt?

Czy jest porównywalny z Shimano 105 czy to niższa półka?

Napisano

Jakiej klasy jest to osprzęt?

Najwyższej :laugh:

Ciężko porównywać Campe do shimano ogólnie jak łańcuch shimano zrobi 10tys km to campy 30tyś ;)

Campagnolo ---- Shimano

* Super Record

* Record ---- Dura-Ace

* Chorus ---- Ultegra SL /Ultegra

* Centaur ---- Ultegra

* Veloce ---- 105

* Mirage ---- Tiagra

* Xenon ---- Sora

Napisano

Najwyższej :laugh:

Ciężko porównywać Campe do shimano ogólnie jak łańcuch shimano zrobi 10tys km to campy 30tyś ;)

To czemu taki tani?

I do tego jeszcze w Warszawie? :)

Brać?

Napisano

Super Record - Dura Ace di2 :blush:

Nie ma co porównywać Super Recorda do Di2 przynajmniej ze względu na masę, trwałość i to że Di2 działa tylko na baterię co stwarza mnóstwo możliwości potencjalnej awarii, w internecie jest mnóstwo opinii, że Di2 strasznie nie lubi wody.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Super Record - SRAM Red

Record - Dura-Ace (Di2), Dura-Ace

A co do 903 - jestem posiadaczem i nie narzekam. Jednak warto z czasem wymienić siodło i mostek, gdyż można dzięki temu oszczędzić na wadze. Ja przymierzam się do Selle Italia SLR XC(170g) i Ritchey WCS 4Axis (WET Red) - ok. 110g.

Napisano

Jak chcesz zaoszczędzić na wadze niewielkim kosztem to weź pod uwage jeszcze sztycę. W mojej 903 ta seryjna ważyła 388 g :(

EDIT: znaczy pomyliło mi się, ja mam 901 :D Ale z tego co widzę to 903 ma taką samą sztycę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...