Skocz do zawartości

[Obuwie] Buty na szosę

dienet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Przymierzam się do zakupu butów szosowych.

Na co zwrócić uwagę?

Może ktoś coś powie nt. Adidas Primato gdyż takie zaproponowano mi w sklepie za 200 zł (choć na allegro widzę po 169).

Pedały to starsze Shimano PD-A525.

Dzięki za wszelkie informacje !

Napisano

Zastanawia mnie jedna rzecz - te pedały mają normalne szosowe bloki?

Hm z tego co znalazłem na google to wynika że te pedały pracują ze wszystkimi blokami oprócz SM-SH70 (choć rok wypowiedzi tego stwierdzenia to 1999).

The PD-A525 and PD-M323 work with all cleats except SM-SH70.

Tak czy siak ustawiam się na buty z SPD i SPD-SL, ale blok kupię na dwie śrubki, bo wygląda na to, że takie ten pedał złapie.

Napisano

Własnie o to mi chodzi. Czyli to są pedały typu SPD, z blokami tego typu?

Bloki szosowe są inne, w inny sposób przykręcane do buta (buty szosowe mają więc podeszwę przystosowaną do takich bloków), dlatego jestes pewny, że te bloki dasz radę do nich przykrecić?

Napisano

Własnie o to mi chodzi. Czyli to są pedały typu SPD, z blokami tego typu?

Tak mi się właśnie wydaje. Pedałów jeszcze nie widziałem (może jutro), ale z nimi i tak planuje iść do sklepu.

jestes pewny, że te bloki dasz radę do nich przykrecić?

Z tego co piszą o tym bucie (Adidasa) to tak - obsługuje SPD, ale jak mówię i tak będę w sklepie i sprawdzę.

Ja bym jednak wolał porozmawiać o tym jaki but powinien być. Na co zwrócić uwagę w takich bucie?

Napisano

Na co zwrócić uwagę? Na to, co jest ważne w każdym bucie, rowerowym i nie tylko. Tak więc but oczywiście powinien być dobrze dopasowany i wygodny. Zapięcie powinno umożliwiac mocne dociągnięcie, żeby przy ciągnięciu pedału w góre stopa nie przemieszczała się. Oczywiście też bez przesady, żeby krew była w stanie dopłynąć do palców :)

Ważna jest też wentylacja, ale tego jednoznacznie nie można ocenić.

No i trzeba też zwrócić uwagę na sztywność podeszwy. To też ciężko wyczuć, ale można porównać z innymi butami szosowymi.

Jest jeszcze jedna kwestia - w MTB ważna szczególnie podczas podchodzenia, natomiast nigdy nie zwróciłem na nią uwagi na szosie podczas jazdy - tak więc może to mniej istotne, musiałbym się przejechać i skupić na tym - chodzi o takie ukształtowanie tylnej części buta, żeby pięta była dobrze trzymana i nie przemieszczała się góra-dół.

Napisano

Dzięki za informacje. Ja nabyłem te buty Adidas Primato. Leżą dobrze, przewiewność ich jest raczej średnia, no i ciężko się przykręca bloki (za krótkie śrubki). Nie mam porównania do innych. Mam tylko nadzieję że przez jakiś czas mi posłużą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...