czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam, to mój pierwszy post na forum i dotyczy mojego pierwszego roweru w życiu (góral, hard), który zakupiłem niedawno. Nie przejechałem na nim nawet 50km (lekka jazda raczej po płaskim) i zauważyłem, że na największej zębatce, łańcuch cyklicznie ociera o prowadnicę łańcucha przerzutki (-podczas 1 obrotu korbą dochodzi 1 do punktu maksymalnego odchylenia, i wtedy łańcuch ociera). Na oko odchył ma maksymalnie ok 1-1,5mm, dotyczy wszystkich zębatek - czyli wnioskuję, ze wszystkie razem są albo "krzywo założone", albo coś, na co są założone, jest krzywe. Obracając korby nie wyczuwam oporów- czyli suport raczej nie jest wygięty, nie zauważyłem też żadnych luzów. Pytanie: Jakie mogą być przyczyny odchyłu zębatek od płaszczyzny pionowej (jeszcze nic nie rozkręcałem i słabo znam się ogólnie na częściach rowerowych)? Czy to jest normalne dla roweru z półki ok 2k, czy mogę się z tym zgłosić do sklepu i nie dać sobie wcisnąć, że tego typu odchyły są często spotykane i są naturalnym fabrycznym odchyłem od normy? Jeżeli chodzi o dane techniczne , mogę przytoczyć tylko opis ze strony sklepu: korba Shimano 44/32/22T, przerzutka przód Shimano Deore. Dodam, że ważę mniej niż 80kg, rozmiar ramy 47cm. Z gory dziekuję za sugestie i wypowiedzi.
Corratec Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Złożone krzywo to być nie może, masz 5 śrub i je przykręcasz. jeżeli obciera ci o przerzutkę to po prostu ją wyreguluj.
czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Napisano 13 Kwietnia 2010 Jak pisałem nie jest to ciągłe ocieranie (przy ciągłym, sprawę rozwiązałoby wyregulowanie przerzutek) tylko krótkie, jednokrotne przy każdym z obrotów -to znaczy, że musi być coś krzywo. Nie chodzi mi o ocieranie, to można pewnie wyeliminować regulując przerzutki tylko o sam fakt odchylenia- czy nowy rower z półki do 2tys może mieć takie odchylenia?
czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Napisano 13 Kwietnia 2010 Mieć na pewno nie moze, aż takich żeby było coś słychać i w ogóle.... A jakią masz przerzutkę na kasecie w tym momencie jak ociera?? nie rozumiem pytania...jak pisałem jestem zielony w temacie części. czy chodzi o przerzutkę tylną: SLX, przednia Deore. jeżęli chodzi o coś innego, to proszę o pytanie jak dla niekumatego. Nie chciałbym być źle zrozumiany. Nie chodzi o to, że ociera (choć to trochę denerwujący odgłos podczas jazdy) tylko o to że jest krzywo. A jest krzywo bo sprawdziłemm - na każdej z zębatek przednich jest taki moment podczas obrotu korbą (dla testów obracam korbą do tyłu, rower stoi, ja patrzę i nasłuchuję), że zębatka "przybliża" się do jednej strony prowadnicy łańcucha i "oddala" - to jest dowód , że jest odchył wszystkich zębatek - wszystkich w tym samym momencie, w tę samą stronę. W nic nie przywaliłem, nie skakałem, nie przejechałem nawet 50km. Jeżeli ktoś ma pomysł, co może być przyczyną, byłbym wdzięczny za podpowiedź. Jeżeli nie ma pomysłu, to poradźcie, czy mogę traktować taki odchył (ok 1,5mm) jako wadę i reklamować to w sklepie.
blair7 Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Mialem tak jak mialem malo sztywna korbe, po wymianie korby na o wiele sztywniejsza nie ma problemu. Moze tez byc jak to ktos kiedys tu pisal, ze suport jest przykrecony nieosiowo - spowodowane to jest przez farbe ktora nie zostala zfrezowana z mufy.....rozne moga byc przyczyny. A moze poprostu tak ma byc i przez to lepiej przezutki sie zmieniaja.
czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Napisano 13 Kwietnia 2010 .....rozne moga byc przyczyny. A moze poprostu tak ma byc i przez to lepiej przezutki sie zmieniaja. Serio, może to być specjalnie? Czyli, co byście robili moim miejscu: rower świezy, na gwarancji-wyregulować przerzutkę tab, by nie ocierała i dać se spokój, czy ciągać rower do serwisu?
Cycu85 Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Masz manetki 3-polozeniowe czy jakies girpy lub inne "analogowe"? Sprobuj wypatrzec o ktora strone prowadnika przerzutki ociera, o prawa czy o lewa. Jak o prawa to podciagnij troche linke regulacja przy manetce, jak o lewa to ja poluzuj tez ta regulacja. Oczywiscie minimalnie. Dzieje sie tak caly czas jak obracasz? nawet reka pedalami do tylu na stojacym rowerze? Czy tylko przy duzym nacisku noga na pedal? Jesli to drugie to pewnie normalna sprawa przy mniej sztywnej korbie, po prostu pracuje.
czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Napisano 13 Kwietnia 2010 Masz manetki 3-polozeniowe czy jakies girpy lub inne "analogowe"? Sprobuj wypatrzec o ktora strone prowadnika przerzutki ociera, o prawa czy o lewa. Jak o prawa to podciagnij troche linke regulacja przy manetce, jak o lewa to ja poluzuj tez ta regulacja. Oczywiscie minimalnie. Dzieje sie tak caly czas jak obracasz? nawet reka pedalami do tylu na stojacym rowerze? Czy tylko przy duzym nacisku noga na pedal? Jesli to drugie to pewnie normalna sprawa przy mniej sztywnej korbie, po prostu pracuje. Mam manetki 3 poziomowe deore. Ociera nawet jak obracam ręką i tylko przez moment, nie przez cały czas obrotu-stąd wniosek, że coś jest krzywo. Czy możliwe, że prawa korba z pająkiem jest założona trochę krzywo i to powoduje ten odchył zębatek?
Mod Team michuuu Napisano 13 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2010 Nie piszesz jaką masz korbę. Spróbuj dokręcić prawą stronę może korba źle leży na mocowaniu do suportu. Jeżeli jest to HT II to nie dotyczy. Może najpierw zdejmij prawą stronę i sprawdź czy jakiegoś paprocha nie ma na płaszczyznach dociskowych. Źle wkręcony suport nie daje bicia tylko stałe odchylenie tarcz.
czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Napisano 13 Kwietnia 2010 Nie piszesz jaką masz korbę. Spróbuj dokręcić prawą stronę może korba źle leży na mocowaniu do suportu. Jeżeli jest to HT II to nie dotyczy. Może najpierw zdejmij prawą stronę i sprawdź czy jakiegoś paprocha nie ma na płaszczyznach dociskowych. Źle wkręcony suport nie daje bicia tylko stałe odchylenie tarcz. Pogrzebałem trochę i znalazłem w necie moją korbę to Shimano FC-M442 Octalink. Link do stronki na ,której jest opis korby. Zatanawia mnie ta część opisu: Podczas jazdy daje się odczuć dobrą sztywność dzięki osi na wielowypust. Mimo „deptania” z całych sił nie udało mi się zauważyć aby wyginała się choć trochę. Nawet na „blacie” łańcuch nie ociera o wodzik przerzutki, a więc jest dobrze. Niestety mój egzemplarz nie kręci się idealnie prosto, zapewne jest to spowodowane niedokładnością wykończenia samej korby lub osi. Ten fragment jest chyba odpowiedzią na problem. Co prawda mi łańcuch ociera o wodzik, ale nie jest to efekt deptania-dzieje się to nawet przy kręceniu ręką. Czy da się się coś z tym zrobić? Czy zadejmować korby? Przyznam, że nigdy tego nie robiłem (może kiedyś w jubilacie ) Pogrzebałem trochę i znalazłem w necie moją korbę to Shimano FC-M442 Octalink. Link do stronki na ,której jest opis korby. zapomniałem linka http://mtbikes.pl/artykuly/testy-i-recenzje-sprzetu/korba-shimano-fc-m442-octalink.html
viechooo Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Nadal nie odpowiedziałeś na wyżej zadane pytanie, które może mieć znaczenie w zaistniałej sytuacji. Na jakim przełożeniu (który blat z przodu i która koronka z tyłu) tak się dzieje?
czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Napisano 13 Kwietnia 2010 Nadal nie odpowiedziałeś na wyżej zadane pytanie, które może mieć znaczenie w zaistniałej sytuacji. Na jakim przełożeniu (który blat z przodu i która koronka z tyłu) tak się dzieje? Odchył jest na każdym blacie. Co prawda ocieranie jest tylko na 44, ale odchył -czyli zbliżanie i oodalanie się łańcucha od prawej ścianki wodzika-obserwuję na każdej tarczy. Co do tyłu to nie sprawdzałem (wydawało mi się to bez związku), a w tej chwili nie mam roweru przy sobie. Jeżeli to rzeczywiśćie ma znaczenie to sprawdzę jutro i napiszę. P.S. Dzięki wielkie za odpowiedzi.
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2010 A na moje oko to podciągnąć lekko linke i po sprawie. Jak nie pomoże można przeregulować przerzutkę. Ja u siebie ustawiłem tak ze 3 nie trze o prowadnice od 9 do 1 . Tylko trzeba chcieć. Ale fakt faktem luźno obracająca sie korba powinna sie kręcić w płaszczyźnie. Ściąg łańcuch z korby i zakręć korba, będzie wiadomo czy krzywo czy tylko sie wydaje.
czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Napisano 13 Kwietnia 2010 Wydawać to się nie wydaje raczej. Widzę i słyszę, że się odchyla - wydaje mi się że to wina korby - minimalna krzywizna np pająka czy krzywo założona korba na oś i o odchył tarcz o 1,5mm łatwo. Przy takim małym odchyleniu można je zauważyć nawet bez łańcucha, obracając powoli korbą, i patrząc na tarcze z góry przez prowadnicę łańcucha- widać, że zebatki, w miarę kręcenia, się oddalają i zbliżają.
viechooo Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Chodzi mi o to, czy prawidłowo używasz przełożeń. Bo jak masz duży przekos to może ocierać jak manetka jest 3 stopniowa i własnie dobrze bo to sygnał żeby zmienić przełożenie. Apropo, Pulkus, a jak sprawdziłeś te 3x1 czy nie ociera? Przejechałeś się na nim ?
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2010 Apropo, Pulkus, a jak sprawdziłeś te 3x1 czy nie ociera? Przejechałeś się na nim ? Przejechać to nie b o przypadkiem podczas przeglądu mi sie 3x1 wbiło ale nie tarło. Tylko przerzutce musiałem pomoc wrócić na miejsce
czekczas Napisano 13 Kwietnia 2010 Autor Napisano 13 Kwietnia 2010 Chodzi mi o to, czy prawidłowo używasz przełożeń. Bo jak masz duży przekos to może ocierać jak manetka jest 3 stopniowa i własnie dobrze bo to sygnał żeby zmienić przełożenie. Unikam krzyżowania łańcucha, ale problem chyba leży gdzie indziej. Gdyby chodziło o przekos, a tarcze byłyby proste, ocierałoby cały czas, a ociera tylko na ok. 1/3 odcinka tarczy i to przy obracaniu korbą do tyłu, ręką (więc nie chodzi o nacisk na pedały i sztywność korb)
viechooo Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Powiem Ci tak. Osobiście w szosie od nowości mam jakieś tam niewielkie bicie ale nie jestem w stanie go wyregulować, bo szosowe przerzutki są wąskie. Za to w mojej "górskiej padace" mam bicie na pewno ponad 5mm i da się to wyregulować bo sam mam wyregulowane a mam manetki 3 stopniowe tak jak Ty Kwestia regulacji moim zdaniem, a powodów takiej sytuacji może być masa ale takie bicie to nie jest jakaś straszna rzecz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.